slawekgrz 10.04.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Przez dewelopera mam ocieplone poddasze na suficie, nad tym jest strych, tylko dachówka i folia wiatroizolacyjna. Chciałbym stworzyć dodatkową izolację i tu się pojawiaja pytania: 1. krokwie mają 19cm - włożyć wełnę 15cm czy upchać 20? nie ma deskowania 2. jakoś mocować wełnę po włożeniu między krokwie? sznurek? 3. czy jest sens dodatkowo położyć stelaż i dodatkową warstwę powiedzmy 10cm wełny poprzecznie? 4. czy kłaść folię paroizolacyjną? jest już na poddaszu, na strychu jest graciarnia i rekuperator. Jeśli tak, to jaką? aluminiową zbrojoną? Jak ją mocować*i uszczelnić? nie chcę kłaść żadnych płyt aby obniżyć koszt całości. Jakieś rady dla zielonego w temacie człowieka? Poradniki rockwoola w 7 obrazkach sugerują, że to robota z uśmiechem na twarzy i szybko idzie Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez slawekgrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.04.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Nie upychaj wełny między krokwie. Musisz zachować przerwę wentylacyjną 5 cm między folią a wełną. Wełnę złicuj z krokwiami, zabezpiecz wełnę przed osiadaniem sznurkiem i w poprzek na stelarzu kolejna warstwa. Jak gruba to zależeć będzie od grubości Twojego portfela. Drugą warstwę zabezpiecz sznurkiem.Rekuperator nie powinien pracować w nieogrzewanym pomieszczeniu. Jeśli dobrze zrozumiałem to tak u Ciebie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 10.04.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Wełna strasznie pyli, bez zakrycia wełny to jak tam wejdziesz to bedziesz kłaczkami wełny pluł.O izolacyjności wełny decyduje powietrze w niej zawarte, czyli jak zbijesz wełnę 20 do 15 to tak jak 15 nie 20. .Jak nie planujesz tam wchodzić to wełna 15, folii nie kładź, po włożeniu wełny najlepiej kilka łat przykrecić od spodu to wełna nie wypadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts