Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomoc przy wyborze pompy panasonica

mmaarcin

Recommended Posts

Od blisko dwóch lat studiuję forum na temat ogrzewania.

Ewoluowałem z ekogroszku na gaz a następnie na powietrzną pompę ciepła a następnie na powietrzną pompę ciepła panasonica.

Już w zeszłym roku miałem montować pompę , wybór padł na jednofazowy T CAP 9kw z zasobnikiem galmetu, lecz stwierdziłem , że mam jeszcze troszkę czasu i poczekam a to na

- promocję zimową -nie przyszła, może z braku śniegu

- na prosumenta - przy zmianie władzy na pis chyba nie wejdzie (dzwonie do funduszu od listopada i ciągle słyszę , że już,już...)

- na nowe modele - ale one dopiero jesień, zima

Więc postawiłem na t capa jedna faza, ofert mam zebranych naprawdę sporo, mnóstwo wizyt gospodarskich u uczynnych forumowiczów i tutejszych instalatorów. Firmę też już praktycznie wybrałem , ale...

Ale miałem ostatnio okazję dostać kolejną wycenę, spotkać się z bardzo profesjonalnym instalatorem i pojawiły się kolejne dylematy.

Mianowicie , poproszono mnie abym przemyślał , czy nie lepiej zainstalować 3 fazową pompę serii SDC KIT-WC09F3E8 zamiast t capa jednofazowego.

Przeglądając parametry nie znalazłem żadnych różnic.

Czym te pompy tak naprawdę się różnią? Która będzie lepsza i dlaczego?

druga sprawa , byłem nastawiony na galmeta maxi, lecz tutaj także zaproponowano mi trochę inne urządzenie, to jest zbiornik dwupłaszczowy cwu ERMET 250 l z grzałką 3 kW.

Na temat galmeta już się naczytałem , jak się będzie sprawował ermet?

Będę wdzięczny za dokształcenie mojej osoby.

Ja posiadam 1 fazowego t-capa. Też miałem podobny dylemat do Twojego. W owym okresie różniły się ceną 200zł. Technolog w Panasonicu wytłumaczył mi, że t-cap różni się tylko dodatkowym wtryskiem zimnego czynnika do sprężarki. Jest to ponoć pomocne przy silnych przeciążeniach np. wielkim mrozie. Powiedział mi, że trójfazowa zwykła wyłączy się przy ok. -20 - -22 st C natomiast t-cap przy -26 - -29 st.C. To u mnie przeważyło choć jak mi tłumaczył to nie jest najważniejsze. Ponoć przy sporych mrozach lub średnich ale grzejąc wysokim parametrem np. CWU sprężarka nie pracuje w tak ekstremalnych warunkach jak bez wtrysku. Na ile jest to prawdą - nie wiem ja wybrałem t-capa.

Co do zbiornika - ten ermet ma zdecydowanie mniejszą powierzchnię wymiany. Jeśli nie chcesz galmeta to poszukaj coś innego ale z większą powierzchnią wymiany. No i oczywiście dostosuj wielkość zbiornika do potrzeb. Jednym wystarcza 150 innym 400l to mało. Dobierz tak abyś mógł grzać w taniej taryfie.

COP w tych warunkach (-30 stc) spada w pobliże 1.

Po co zatem kręcić pompą za 20 tys, jak można grzałką za 200 zł..

Pompy ciepła nie dobiera się dla warunków skrajnych.

To nie do końca prawda . Przecież można obniżyć temperaturę w domy do +5 C i dla -30 C będzie całkiem fajnie.

Jak by t-cap pracował do -26C -29C to by zamieścili to w tabelce i wszędzie się tym reklamowali. A tymczasem pisze - Praca od -20C. To są dla mnie nie potwierdzone baśnie w które sami byście chcieli wierzyć.

Nie spotkałem się ,żeby PC PW wyłączyła się z powody niskiej temperatury zewnętrznej.

Czy ktoś ma takie obserwację.??

Panas podaje ,że takie wyłączenie ma w programie ale to jest na poziomie - 25 i -29 C. Ale jak podają na szkoleniu tak naprawdę to jeszcze niżej

Instalatorem nie jestem, sam intensywnie szukam czegoś dla siebie na przyszłość. Wydaje mi się że duży plus dla pompy ciepła 3fazowej są w tym wypadku wymagania co do bezpiecznika... 3 fazy - 16A, 1faza 30A. Do tego prawdopodobnie masz grzałkę backup 3fazową w razie czego.... i jeszcze cena o parę tys. mniejsza. Parametry pracy jednego i drugiego urządzenia nie wiele się różnią, możesz jedynie trochę dłużej grzać przy -15C CWU. Przy założeniu że zimy będą łagodne to nie ma co w t-capa inwestować (chodzi o te opinie wg. których t-cap pracuje do -26-29C). Zgadzam się z tym że grzanie CWU poniżej -20-25C pompą może nie mieć sensu ze względu na COP. Edytowane przez meakkow
dodano CWU