Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KAMIENICA LATA 90-te - JAKA TERMOMODERNIZACJA?

kristo1982

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich i proszę o porady o odnośnie termomodernizacji kamienicy z początku lat 90tych.

Szczegóły dotyczące budynku:

- szeregowy (nie wiem jakie materiały i izolacja od budynków sąsiednich), sąsiedzi nie grzeją lub utrzymują bardzo niskie temperatury (budynki na wynajem, przeważnie stojące puste),

- od frontu ściana - tynk 2cm, cegła 25 cm, styropian 8cm, cegła licówka na kotwach 12 cm,

- od tyłu ściana - tynk 2cm, cegła 25 cm, styropian 8cm, cegła 12 cm, fasadowa wyprawa tynk 2cm,

- budynek położony w strefie ochrony konserwatorskiej, więc ocieplanie od zewnątrz ścian szczytowych bardzo utrudnione, do tego cegła klinkierowa, wariant ocieplania ścian szczytowych wykluczam z uwagi na problemy na małe prawdopodobieństwo uzyskania zgody (budynki na starówce przestałyby się licować frontem z moją dodatkowo ocieploną kamienicą) i dużo formalności,

- kamienica składa się z pięciu poziomów, każdy ok. 50 m2, w tym piwnica stojąca na starych fundamentach średniowiecznych (kiedyś nie wolno było tego burzyć tylko tak na tym stawiali),

- obecnie ogrzewane starym piecem gazowym z otwartą komorą spalania, rachunki kosmiczne

- kominek opalany drewnem, ale wykorzystywany tylko od święta

- wentylacja grawitacyjna,

Rozważam następujące opcje termomodernizacji:

1) a) ocieplenie od wewnątrz wełna mineralna o wk 0,32 (5 lub 10 cm), paroizolacja, płyta gk,

b) chciałbym w piwnicy dać dodatkową izolację od gruntu, ale ciężka sprawa bo wysokość tam jest tylko 2,53m, a piwnica jest użytkowa, nie wiem ile izolacji by trzeba dać i jaką, żeby to coś dało,

c) wymiana pieca na kondensacyjny, ewentualne dołożenie kaloryferów, żeby uzyskać jak najlepszy efekt kondensacji

2) sama wymiana pieca na kondensat + dołożenie kaloryferów, bo izolowanie wszystkich pomieszczeń od wewnątrz będzie dosyć pracochłonne i kosztowne, więc nie wiem ile lat zajmie zwrot inwestycji,

Będę wdzięczny za wszystkie opinie i porady co można zrobić, z zastrzeżeniem, że znam płyty Eurothane G i płyty Multipoor, ale odrzucam te rozwiązanie ze względu na wysoki koszt.

Małe pytanie: jaka to cegła (licówka czyli...) normalna czerwona, klinkier, czy inny patent? Czy między cegłą jak to ująłeś licową a styro jest jakaś pustka powietrzna?

Cegła licówka to klinkier, czy tam jest jakaś pustka pomiędzy to nie mam pojęcia niestety, spisałem to z inwentaryzacji budowlanej;-)