kristo1982 11.04.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Witam serdecznie wszystkich i proszę o porady o odnośnie termomodernizacji kamienicy z początku lat 90tych. Szczegóły dotyczące budynku:- szeregowy (nie wiem jakie materiały i izolacja od budynków sąsiednich), sąsiedzi nie grzeją lub utrzymują bardzo niskie temperatury (budynki na wynajem, przeważnie stojące puste),- od frontu ściana - tynk 2cm, cegła 25 cm, styropian 8cm, cegła licówka na kotwach 12 cm,- od tyłu ściana - tynk 2cm, cegła 25 cm, styropian 8cm, cegła 12 cm, fasadowa wyprawa tynk 2cm,- budynek położony w strefie ochrony konserwatorskiej, więc ocieplanie od zewnątrz ścian szczytowych bardzo utrudnione, do tego cegła klinkierowa, wariant ocieplania ścian szczytowych wykluczam z uwagi na problemy na małe prawdopodobieństwo uzyskania zgody (budynki na starówce przestałyby się licować frontem z moją dodatkowo ocieploną kamienicą) i dużo formalności,- kamienica składa się z pięciu poziomów, każdy ok. 50 m2, w tym piwnica stojąca na starych fundamentach średniowiecznych (kiedyś nie wolno było tego burzyć tylko tak na tym stawiali), - obecnie ogrzewane starym piecem gazowym z otwartą komorą spalania, rachunki kosmiczne- kominek opalany drewnem, ale wykorzystywany tylko od święta- wentylacja grawitacyjna, Rozważam następujące opcje termomodernizacji: 1) a) ocieplenie od wewnątrz wełna mineralna o wk 0,32 (5 lub 10 cm), paroizolacja, płyta gk, b) chciałbym w piwnicy dać dodatkową izolację od gruntu, ale ciężka sprawa bo wysokość tam jest tylko 2,53m, a piwnica jest użytkowa, nie wiem ile izolacji by trzeba dać i jaką, żeby to coś dało,c) wymiana pieca na kondensacyjny, ewentualne dołożenie kaloryferów, żeby uzyskać jak najlepszy efekt kondensacji2) sama wymiana pieca na kondensat + dołożenie kaloryferów, bo izolowanie wszystkich pomieszczeń od wewnątrz będzie dosyć pracochłonne i kosztowne, więc nie wiem ile lat zajmie zwrot inwestycji, Będę wdzięczny za wszystkie opinie i porady co można zrobić, z zastrzeżeniem, że znam płyty Eurothane G i płyty Multipoor, ale odrzucam te rozwiązanie ze względu na wysoki koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.04.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Małe pytanie: jaka to cegła (licówka czyli...) normalna czerwona, klinkier, czy inny patent? Czy między cegłą jak to ująłeś licową a styro jest jakaś pustka powietrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1982 11.04.2016 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Małe pytanie: jaka to cegła (licówka czyli...) normalna czerwona, klinkier, czy inny patent? Czy między cegłą jak to ująłeś licową a styro jest jakaś pustka powietrzna? Cegła licówka to klinkier, czy tam jest jakaś pustka pomiędzy to nie mam pojęcia niestety, spisałem to z inwentaryzacji budowlanej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.04.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Jeśli nie zrobili pustki powietrznej między styro a cegłą może być ciekawie... samo odjedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts