galante 12.04.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Dom w całości podpiwniczony z garażem pod domem. Czy będzie ogrzewany i w jakim stopniu czas pokaże (grzejniki będą).Strop nad piwnicą teriva2 zalany szlichtą z gruchy. To chcę nakryć styropianem i ogrzewanie podłogowe + kafle.Brakuje centymetrów na to czyli 4 cm styropian+7 wylewka 1,5cm terakota. Generalnie stary projekt i biorąc pod uwagę wysokości schodów wewnętrznych w górę i w dół, drzwi wyjściowych i drzwi tarasowych muszę minimalizować grubość podłogi.4cm zwykłego styropianu podłogowego może być trochę mało gdyby nie ogrzewać piwnic albo ogrzewać częściowo.W zamian planuję 3cm styropianu ekstrudowanego HPs.PYTANIE: Czy są jakieś przeciwwskazania w moim przypadku lub w ogóle do stosowania tego styropianu wzmocnionego na podłogi nad piwnicami? Nie wiem czy to nie jest przesada z tym styropianem hps ale chcę być przygotowany na chłodzenie z dołu i zaspokoić swoją głowę, że zrobiłem, wszystko aby ciepło nie przenikało do piwnic.Poza tym czy grubość i twardość styropianu hps ma jakiekolwiek znaczenie dla mocowania rurek ogrzewania podłogowego? Czy 3cm styropianu czy 4 nie ma znaczenia dla technologii montażu ogrzewania podłogowego?Dodam, że cała powierzchnia parteru nad piwnicami to 68m2 a więc koszt ok. 1200zł (styropian ekstrudowany czyli dwa razy więcej niż styropian zwykły). Ale tu nie chodzi o koszt tylko o ocieplenie i zaspokojenie wątpliwości.Czy najlepiej dla pewności 4cm ekstrudowanego i musi być git?Ważna i pilna decyzja więc proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 12.04.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Daj podłogowy w maksymalnej grubości jaka się zmieści i nie kombinuj za dużo. Przeciwwskazania są jedynie portfelowe co nie zmienia faktu że ładowanie w podłogę xps zamiast eps nic nie daje w kwestii "pewności". Jedno i drugie w izoluje tak samo. Podłogówkę można rozłożyć nawet bez styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galante 17.04.2016 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Jeszcze temat izolacji akustycznej piętra. Też strop żelbetowy Teriva2.Też zależy mi na minimum grubości, bo schody w dół będą za nisko.Będą kaloryfery.Byłoby git jakbym się zmieścił w 10cm bez podłóg.Wszędzie folia poroizolacyjna czy budowlana?Sypialnie styropian podłogowy 3cm + wylewka 6cm (w środek rury ogrzewania wodnego do kaloryferów) pod deski.Łazienka z ogrzewaniem podłogowym 3cm styrodur (część łazienki nad gankiem wyjściowym) + 7 wylewka pod terakotę.Różnica 1cm wynika z różnicy grubości desek a terakoty. Czy dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 21.04.2016 02:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Polecam zrobić wylewkę z anhydrytu, który jest cieńszy od tradycyjnej wylewki cementowej i lepiej sprawdza się przy podłogówce. PozdrawiamMarek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 21.04.2016 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 przy styro cieńszym niż 5 cm będzie problem z mocowaniem rurek , chyba że zastosujesz listwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts