Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian ekstrudowany nad strop pod ogrzewanie podłogowe

galante

Recommended Posts

Dom w całości podpiwniczony z garażem pod domem. Czy będzie ogrzewany i w jakim stopniu czas pokaże (grzejniki będą).

Strop nad piwnicą teriva2 zalany szlichtą z gruchy. To chcę nakryć styropianem i ogrzewanie podłogowe + kafle.

Brakuje centymetrów na to czyli 4 cm styropian+7 wylewka 1,5cm terakota. Generalnie stary projekt i biorąc pod uwagę wysokości schodów wewnętrznych w górę i w dół, drzwi wyjściowych i drzwi tarasowych muszę minimalizować grubość podłogi.

4cm zwykłego styropianu podłogowego może być trochę mało gdyby nie ogrzewać piwnic albo ogrzewać częściowo.

W zamian planuję 3cm styropianu ekstrudowanego HPs.

PYTANIE: Czy są jakieś przeciwwskazania w moim przypadku lub w ogóle do stosowania tego styropianu wzmocnionego na podłogi nad piwnicami? Nie wiem czy to nie jest przesada z tym styropianem hps ale chcę być przygotowany na chłodzenie z dołu i zaspokoić swoją głowę, że zrobiłem, wszystko aby ciepło nie przenikało do piwnic.

Poza tym czy grubość i twardość styropianu hps ma jakiekolwiek znaczenie dla mocowania rurek ogrzewania podłogowego? Czy 3cm styropianu czy 4 nie ma znaczenia dla technologii montażu ogrzewania podłogowego?

Dodam, że cała powierzchnia parteru nad piwnicami to 68m2 a więc koszt ok. 1200zł (styropian ekstrudowany czyli dwa razy więcej niż styropian zwykły). Ale tu nie chodzi o koszt tylko o ocieplenie i zaspokojenie wątpliwości.

Czy najlepiej dla pewności 4cm ekstrudowanego i musi być git?

Ważna i pilna decyzja więc proszę o opinie.

Daj podłogowy w maksymalnej grubości jaka się zmieści i nie kombinuj za dużo. Przeciwwskazania są jedynie portfelowe co nie zmienia faktu że ładowanie w podłogę xps zamiast eps nic nie daje w kwestii "pewności". Jedno i drugie w izoluje tak samo. Podłogówkę można rozłożyć nawet bez styropianu.

Jeszcze temat izolacji akustycznej piętra. Też strop żelbetowy Teriva2.

Też zależy mi na minimum grubości, bo schody w dół będą za nisko.

Będą kaloryfery.

Byłoby git jakbym się zmieścił w 10cm bez podłóg.

Wszędzie folia poroizolacyjna czy budowlana?

Sypialnie styropian podłogowy 3cm + wylewka 6cm (w środek rury ogrzewania wodnego do kaloryferów) pod deski.

Łazienka z ogrzewaniem podłogowym 3cm styrodur (część łazienki nad gankiem wyjściowym) + 7 wylewka pod terakotę.

Różnica 1cm wynika z różnicy grubości desek a terakoty.

Czy dobrze kombinuję?