Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile cm na podłogówkę? przy sproszkowanym poliuretanie

Recommended Posts

Witam was,

Podpowiedzcie mi proszę ile mam liczyć na ogrzewanie podłogowe? ile dać styropianu? przyjmując że podłoga będzie posiadała następujące warstwy (od dołu licząc):

- ubity piasek,

- ok 40cm sproszkowanego poliuretanu ubitego zagęszczarką,

- folia połączona z izolacją stanu "0",

- wylewka betonowa (ok 4-5 cm),

- styropian (no właśnie ile ?? nie chce za dużo)

- ogrzewanie podłogowe z wylewką,

- płytki / panele,

Może coś zmienić? Co radzicie? czy jest sens dawać wylewkę betonową?

Nie wiem jak liczyć od stanu "0". Liczę na waszą pomoc ;)

Poliuretanu (od Pigeona) nie ubijesz zagęszczarką. Ja u siebie nasypałem 15-20 cm i w pewnym momencie chciałem to wszystko wywalić. Tego nie można było ubić aby było stabilne, miałem już wizję zapadniętej podłogi, uszkodzonych instalacji (podłogówki) itp. W końcu znalazłem sposób na ten poliuretan, mocno zlałem wodą, dosypałem ok 5 cm pospółki i na to już poszła 100kg zagęszczarka i dopiero to ubiła. Na to ok 12 cm betonu i jak na razie nic nie pękło, siadlo itp (ok 3 miesiące, a już na chudziaku leżał materiał w paletach na ściany). Na to pójdzie 20 cm styropianu. Ja ten poliuretan traktuję jako dodatkową izolację, ocieplam jak by go tam wogóle nie było. Ja osobiście bym się bał sypać 40 cm proszku i na to tylko 4 cm betonu, bałbym się że po postawieniu palety z towarem będzie z tego betonu gruz do wywiezienia. Według mnie jeśli sypiesz tyle tego proszku to zrób na nim solidną zbrojoną płytę abyś za parę lat nie musiał robić generalnego remontu. Ale zrobisz jak uważasz, nikt nie da ci gwarancji na ten proszek pod podłogą i że np za 10 lat podłoga nie popęka i zapadnie. Edytowane przez sylwekr