Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Luxfery i ich ocieplenie

devix

Recommended Posts

Dzień Dobry

Mam taki problem

Mianowicie kupiłem mieszkanie w wielkiej płycie i posiadam coś takiego jak loggia z oknem, budynek jest ocieplony jednak jest tam dosyć chłodno i czuć dziwny nieprzyjemny dla mnie zapach.

Od strony klatki schodowej jest ściana z luxferów wydaje mi się że to przez nią mam tam różnice kilku stopni.

Chciałbym to ocieplić myślałem aby zrobić stelaż dać wełnę mineralną i zamknąć to płytami KG, jutro będę się dowiadywał czy mogę tą ścianę tak zasłonić.

Dodatkowo czytałem o jakiś farbach termoizolacyjnych i chciałem nią wymalować to pomieszczenie tylko czy to w ogóle coś daje??

Co sądzicie o moim pomyśle i co możecie mi poradzić, ponieważ chciałbym tam urządzić Sobie garderobę lub coś takiego.

Proszę o pomoc i rady.

Dziękuję i Pozdrawiam

Arkadiusz

Dzień Dobry

Mam taki problem

Mianowicie kupiłem mieszkanie w wielkiej płycie i posiadam coś takiego jak loggia z oknem, budynek jest ocieplony jednak jest tam dosyć chłodno i czuć dziwny nieprzyjemny dla mnie zapach.

Arkadiusz

Takie coś może być przyczyną pojawiania się pleśni/grzyba nie piszesz co jest na podłodze ale najczęściej jeśli jest duża różnica temperatur, tzw mostek cieplny na jego powierzchni od strony cieplejszej lubi wytrącać się wilgoć, a wtedy do grzyba już bardzo blisko.

Co do farb ocieplających to sobie daruj, a jeśli chcesz ocieplić tą ścianę z luxferów to pomysł masz dobry tylko najpierw musisz mieć zgodę administracji.

Dziękuje za radę z farbą.

na podłodze jest posadzka Betonowa mam zamiar dać tam panele bądź płytki jeszcze nie zdecydowałem.

obawiam się tego grzyba bo nie ma tam żadnego źródła ciepła a od pokoju mam drzwi ala balkonowe więc najwyżej będę je zostawiał uchylone od góry tylko czy wełna nie będzie chłonęła wilgoci i później oddawała do środka??. różnica temperatur pokój - loggia to jakieś 3-5 st dziś włożyłem tam termometr więc pojutrze będę wiedział dokładnie jaka jest różnica ( dopiero wtedy wracam do mieszkania)

czy wełna nie będzie chłonęła wilgoci i później oddawała do środka??.

zasada układania wełny musi być spełniona to nie zwiększanie ilości watoliny w kurtce na zimę.

Jeśli obawiasz się wełny zastosuj styropian lub styropor do odizolowania ale pamiętaj że nawet przez luksfery będzie widać to ocieplenie, więc pomalowanie ich od wewnątrz dobrą farbą elewacyjną tonującą do elewacji zewnętrznej budynku powinno być do zaakceptowania.

A czy stosować też folie od strony luxferów czy zostawić 1-2 cm wolnego później wełna folia i płyty??

Bo ja bardziej obawiam się jakiejś wilgoci. pomieszczenie ma nowe okna z 3 szybami więc o przewiewach nie ma mowy samo w sobie też było suche tylko nwm czy ten zapach to ściany czy z klatki schodowej dlatego chce się odciąć i ocieplić. Poza tym te luxfery to według mnie jakieś nieporozumienie gdzie szkło w pomieszczeniu które ma kontakt z pokojem /mieszkaniem.....