Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za stan surowy zamknięty?

Recommended Posts

Witam, z góry przepraszam za moją niewiedzę ale mam nadzieję, że wiele wyniosę z tego forum. Jestem właśnie na etapie wyboru projektu domu i powoli zaczynam rozeznawać się w cenach.

I stąd moje pytanie: ile za stan surowy zamknięty domku mniej więcej takich wymiarów?

http://www.archeton.pl/projekt-domu-gutek_1348_opisogolny

chodzi tutaj o robociznę bez materiałów. Budujemy na Śląsku dokładnie Bytom

Lepiej zatrudnić murarza czy ekipę budowlaną?

Chętnie też przyjmę namiary na dobrych fachowców.

Dom troszkę mniejszy od mojego. U mnie murarz wziął 11500 za fundamenty, ściany i stropy. Dach też mam dwuspadowy więc mam nadzieję że za więżbe i pokrycie w kolejnej 10 tys. się wyrobię. A jak wyjdzie. Jeżeli nie boisz się pracy to proponuję pogadać z murarzem i żeby był tylko on i ty na pomocnika. Ja tak się zgodziłem i wcale nie jest tak ciężko w sensie mimo, że jestem pracownikiem biurowym to jakoś daję radę a koszty są diametralnie różne.

Napiszę bo domek gabarytowo podobny do mojego choć ciut większy.

Ściany nie wiem bo robiłem sam. Ale wycena stropu około 5000 robocizna.

Dach robocizna: 9500zł (netto) to koszt więźby dachowej i pokrycia blachodachówką , a

11500zł (netto) to więźba , deski , papa i blachodachówka.

Kilka wycen dachu i wszystkie podobne.

Dom troszkę mniejszy od mojego. U mnie murarz wziął 11500 za fundamenty, ściany i stropy. Dach też mam dwuspadowy więc mam nadzieję że za więżbe i pokrycie w kolejnej 10 tys. się wyrobię. A jak wyjdzie. Jeżeli nie boisz się pracy to proponuję pogadać z murarzem i żeby był tylko on i ty na pomocnika. Ja tak się zgodziłem i wcale nie jest tak ciężko w sensie mimo, że jestem pracownikiem biurowym to jakoś daję radę a koszty są diametralnie różne.

a ile czasu potrzebowałeś z muraarzem na postawienie ścian i wylanie fundamentu?

nam bardzo zależy na czasie właśnie zrezygnowaliśmy z budowy domu szkieletowego na poczet murowanego ze względu na koszty.

jesteś mi w stanie przybliżyć koszt samego fundamentu?