Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepompownia ścieków.

sjh

Recommended Posts

Witam

Mam poważny problem z przepompowanią, może ktoś doradzi. Pewien partacz z Grybowa wykonał przepompownię wykorzystując rurę karbowaną. Efekt jest taki że zawieszają się pływaki pompy. Nie instalujcie rury karbowanej. Firma , która zajmuje się w Krakowie profesjonalnie utrzymaniem kanalizacja wyśmiała wykonawcę , powiedzieli że takiej partaniny jeszcze nie widzieli. Zresztą zobaczcie sami krotki materiał filmowy na YT

Do tych , którzy mają przepompownie prośba o podzielenie się doświadczeniem.

Przy okazji ostrzeżenie przed tym człowiekiem.

Witam

Mam poważny problem z przepompowanią, może ktoś doradzi. Pewien partacz z Grybowa wykonał przepompownię wykorzystując rurę karbowaną. Efekt jest taki że zawieszają się pływaki pompy. Nie instalujcie rury karbowanej.

Własnie tak to jest jak ktoś nie ma pojęcia o czym pisze. Karbowana rura w niczym tu nie przeszkadza. Wystarczy założyć normalne sondy z dwupoziomowym przekaźnikiem i problem się rozwiąże na zawsze.
Firma , która zajmuje się w Krakowie profesjonalnie utrzymaniem kanalizacja wyśmiała wykonawcę , powiedzieli że takiej partaniny jeszcze nie widzieli.
To jest akurat polski standard że zanim zacznie się coś robić, wyśmiewa się poprzedników, więc tym bym się nie sugerował.

Do tych , którzy mają przepompownie prośba o podzielenie się doświadczeniem.

Przy okazji ostrzeżenie przed tym człowiekiem.

Przy okazji to co robisz można podciągnąć pod pomówienie, gdyż nie znamy ustaleń/umów itd... Jeśli wykonawca miał zrobić najtaniej aby działało to tak masz zrobione, wystarczy trochę poprawić i będzie działać całkiem dobrze.

Ja mam przepompownie na działce - tłoczy na odległość 10metrów, na wysokość 2 metrów. Działa bezproblemowo, wykonana jest z plastikowego szamba dwukomorowego - tłoczy tylko to co jest w drugiej komorze - czyli wode - dzięki temu nie ma szans na zepsucie sie pompy przez nieczystości. Do pierwszej komory raz na rok przez miesiąc daje bakterie - nie musiałem jej jeszcze opróżniać od 3 lat - cały czas w pierwszej komorze wszystko jest w fomie płynnej dzięki bakterią

Tylko szambo dwukomorowe po którym mogę ciężarówką jeździć o pojemności 3m3 (komory 2+1) kosztowało 4 tysiące, a pomba ebary 3 tys

Robiła mi to firma eko - san - śmiało polecam - niedaleko masz

http://www.eko-san.pl/index.php?s=galeria&l=pl

Edytowane przez turalyon

Własnie tak to jest jak ktoś nie ma pojęcia o czym pisze. Karbowana rura w niczym tu nie przeszkadza. Wystarczy założyć normalne sondy z dwupoziomowym przekaźnikiem i problem się rozwiąże na zawsze. To jest akurat polski standard że zanim zacznie się coś robić, wyśmiewa się poprzedników, więc tym bym się nie sugerował.

Przy okazji to co robisz można podciągnąć pod pomówienie, gdyż nie znamy ustaleń/umów itd... Jeśli wykonawca miał zrobić najtaniej aby działało to tak masz zrobione, wystarczy trochę poprawić i będzie działać całkiem dobrze.

W ustaleniach nie było , że studzienka ma "nie trzymać pionu" Ustaleń nie było ale są jakieś normy i sztuka budowlana, które nie mówią, że studzienka ma mieć odchylenie od pionu 20 cm a może więcej . Gdyby był pion i wszystko wykonane jak należy to pływaki by się nie zawieszały. To nie jest pomówienie, załączyłem link do filmu przedstawiając swoją opinię. Nie powiedziałem nic co byłoby nieprawdą. Poza tym facet zniszczył nawierzchnię asfaltową kiedy wykonywał przyłacze i jej nie naprawił. Co do wykonawcy to już pozew jest w przygotowaniu A pytałem Was o radę jak z tego wybrnąć, mam na mysli aspekt techniczny.

Edytowane przez sjh
bład ort

Nie chcę żebyś mnie źle zrozumiał bo nie mam zamiaru nikogo bronić itd. Po prostu dobrze przemyśl wszystkie argumenty żebyś nie dawał darmowych punktów przeciwnikowi w ewentualnej sprawie sądowej.

Jak technicznie z tego wybrnąć - już pisałem wcześniej - jeżeli pompa w czasie pracy prawidłowo wypompowuje wodę to po prostu zastosuj "zwisające" sondy i przekaźnik poziomu. Są to rozwiązania bezawaryjne i można stosować na małej średnicy rury/odwiertu. Rozwiązanie proste i skuteczne.