Martino Z33 13.04.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam.Mam mały problem a raczej dylemat.Na ścianach mam położona gładź na sufitach płyty Gk uprzednio przemalowane przez developera biało widać że tania lub rozcieńczona farbą. 1.Jeśli chodzi o ściany(GŁADŹ) to chce je przemalować śnieżką grunt na nią farba docelowa lub unigruntem 1:1 z wodą na to jakaś biała farba podkładowa i farba.Która wersja lepsza 2.Co z sufitami? Są równe więc nie chcę naciągać tam gładzi(GK POMALOWANE PRZEZ DEVELOPERA TANIĄ FARBĄ).Czy wystarczy przemalować je białą farbą do sufitów czy jeszcze przed nią dać grunt śnieżki.Proszę o poradę bo jak pojadę do sklepu to znając życie wcisną mi co popadni. Dodam jeszcze że szlifując ściany gdzieniegdzie "przy szlifowałem" tą developerską farbę na sufitach Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Martino Z33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 13.04.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 To ja zaproponuje tak:1. Zagruntować dobrym gruntem -> Farba podkładowa w kolorze-> farba nawierzchniowa - oszczędzamy jeden cykl roboczy(chyba że ściany mają być białe, chociaż wtedy i tak jest to rozwiązanie na +) a i układ warstw jest lepszy i nie będzie w przyszłości odchodził np wraz z taśmą przy jakimś malowaniu kolejnym. 2. Najlepszym rozwiązaniem byłoby to samo co w przypadku ścian. Jeżeli sufit nie był gruntowany to przy nierównej chłonności wyjdą pasy, plamy etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 13.04.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Zanim zastosujesz snieżkę to koniecznie przeczytaj to http://forum.muratordom.pl/showthread.php?236446-%C5%9Anie%C5%BCka-Grunt-bardzo-uci%C4%85%C5%BCliwy-smr%C3%B3d&highlight=snie%C5%BCka bo może okazać się że pojawi się kolejny problem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martino Z33 13.04.2016 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) .Jeśli chodzi o sufity(GK) to do końca nie wiem czym to malowali.Czy farbą z wodą czy farbą z gruntem.Boje się że jak przejadę je czystym gruntem to ta ich farba zacznie schodzić.Chyba że rozcieńcze go z wodą 1:1.Nie to żebym sie upierał na ten produkt ale czy śnieżka grunt da da ten sam efekt co unigrunt ?tzn czy można nią pomalować ten sufit przed pomalowaniem na biało? Największy dylemat mam z tym sufitem.Czy dawać tam jakiś grunt Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Martino Z33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martino Z33 13.04.2016 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Bejaro ciekawy temat aż zacząłem ślinę przełykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martino Z33 13.04.2016 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Po przeczytaniu tematu o śnieżce już wiem że ściany "pojadę" unigruntem 1:1 z wodą na to podkład i farba docelowa.A sufity chyba tylko białą farbą docelową bo nie wiem czy po tym unigruncie jakieś cyrki nie wyjdą np czy nie złuszczy się ta ala farba developerska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 13.04.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 .Jeśli chodzi o sufity(GK) to do końca nie wiem czym to malowali.Czy farbą z wodą czy farbą z gruntem.Boje się że jak przejadę je czystym gruntem to ta ich farba zacznie schodzić.Chyba że rozcieńcze go z wodą 1:1.Nie to żebym sie upierał na ten produkt ale czy śnieżka grunt da da ten sam efekt co unigrunt ?tzn czy można nią pomalować ten sufit przed pomalowaniem na biało? Największy dylemat mam z tym sufitem.Czy dawać tam jakiś grunt jejku farbą z gruntem... najgorsze możliwe rozwiązanie.. Nie nie da teego samego. Według mnie to właśnie ta warstwa gruntu jest najważniejsza. Poczytaj o tym: http://kolorstudio.pl/produkt/optigrund-e-l-f/ Ta warstwa gruntu powinna odciąć tamto chłonne podłoże jakim jest płyta gk/gładź. I dopiero na to farba podkładowa bądź 2x nawierzchniowa Inaczej zdarzają się przypadki malowania po 3-7 razy i nadal wychodzą pasy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martino Z33 13.04.2016 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Rozumiem że na czyste płyty GK musiałbym położyć grunt ale one już są pomalowanie tak sobie przez developera "jakąś" tam białą farbą i teraz pytanie brzmi czy na ta ich farbę kłaść unigrunt czy odrazu malować białą farbą docelową do sufitów. Z tym mam dylemat Developer przed pomalowaniem tego sufitu raczej musiał go przemalować unigruntem bo naprawdę to wszystko dobrze wygląda tylko chciałem go że tak powiem odświeżyć. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Martino Z33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.04.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Chems Forumowy Coulignon - producent Forumowy fighter1983 - dystrybutor tu masz watek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231805-Chemia-budowlana-prosto-od-producenta! Chemsowe produkty sa bardzo ciekawe ale to uslyszysz od kazdego sprzedawcy, ze jego najlepsze i och ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 15.04.2016 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Rozumiem że na czyste płyty GK musiałbym położyć grunt ale one już są pomalowanie tak sobie przez developera "jakąś" tam białą farbą i teraz pytanie brzmi czy na ta ich farbę kłaść unigrunt czy odrazu malować białą farbą docelową do sufitów. Z tym mam dylemat Developer przed pomalowaniem tego sufitu raczej musiał go przemalować unigruntem bo naprawdę to wszystko dobrze wygląda tylko chciałem go że tak powiem odświeżyć. Na obecny stan, najpierw farba podkładowa i dalej już farba wlasciwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 01.05.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Szanowni Państwo, w przypadku ściany polecam zagruntowanie jej dobrej jakości gruntem (np. ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny), a po jego przeschnięciu farbą podkładową (Śnieżka Grunt) i aplikację na tak przygotowane podłoże farby nawierzchniowej. Jeśli chodzi o sufity, to wystarczy je pomalować bez gruntowania. Przeszlifowane ściany trzeba natomiast dokładnie odpylić Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts