Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa studnia głębinowa - wydajność

chrobry

Recommended Posts

Wywiercili mi studnie na 39m, lustro wody na ok 10m. Problem mam z wydajnością. Pompa 95l/min zaczyna pracować i popmpuje z pełnym ciśnieniem przez ok. kilka min. Potem ciśnienie drastycznie spada i zaczyna skakać. Czy tak się dzieje na początku przy nowym odwiercie, czy po prostu jest za mała wydajność źródła i trzeba myśleć o mniejszej pompie ?

Wywiercili mi studnie na 39m, lustro wody na ok 10m. Problem mam z wydajnością. Pompa 95l/min zaczyna pracować i popmpuje z pełnym ciśnieniem przez ok. kilka min. Potem ciśnienie drastycznie spada i zaczyna skakać. Czy tak się dzieje na początku przy nowym odwiercie, czy po prostu jest za mała wydajność źródła i trzeba myśleć o mniejszej pompie ?

Jesli studnia byla zrobiona profesjonalnie to tak nie powinno byc. Tzn, po uruchomieniu, czyli pompowaniu oczyszczajacycm studnia powinna miec juz docelowa wydajnosc, nic sie nie powinno poprawic. Moze sie zdarzyc ze warstwa wodonosna jest jaka jest (sa takie tereny w PL) i nic wiecej nie wycisniesz. SPytaj sasaidów jakie maja studnie.

Wtedy tylko slabsza pompa CIe ratuje. Jak slaba, no to kwestia sprawdzenia wydajnosci tej studnia.

Nie dopisałem, że pompa ma zasilać nawadnianie trawnika. Chciałbym to zrobić bez hydrofora - bezpośrednio. hydrofor musiałby mieć bardzo dużą pojemność chyba do takiego systemu.
Jeśli pompa 100l/min po kilku minutach "wyciąga wodę" to jaką chcesz założyć żeby napływ był stały? 30l/min? Tym można podlewać kwiatki a nie nawadniać trawnik.

Poczytałbym prawo wodne...

NORMALNE korzystanie z wody to do 30m studnia i do 5m3 dobę wydajność.

Jak ma być inaczej - pozwolenie wodnoprawne, operat, projekt odwiertu itd.

To jest normalna studnia. Cudów bym nie oczekiwał.

Adam M.