chrobry 13.04.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Wywiercili mi studnie na 39m, lustro wody na ok 10m. Problem mam z wydajnością. Pompa 95l/min zaczyna pracować i popmpuje z pełnym ciśnieniem przez ok. kilka min. Potem ciśnienie drastycznie spada i zaczyna skakać. Czy tak się dzieje na początku przy nowym odwiercie, czy po prostu jest za mała wydajność źródła i trzeba myśleć o mniejszej pompie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 13.04.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Pompa niczego tu nie zmieni, po uruchomieniu instalacji pompa będzie ładować tylko zbiornik hydroforowy więc będzie pracować w krótkich cyklach i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 13.04.2016 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Nie dopisałem, że pompa ma zasilać nawadnianie trawnika. Chciałbym to zrobić bez hydrofora - bezpośrednio. hydrofor musiałby mieć bardzo dużą pojemność chyba do takiego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.04.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Wywiercili mi studnie na 39m, lustro wody na ok 10m. Problem mam z wydajnością. Pompa 95l/min zaczyna pracować i popmpuje z pełnym ciśnieniem przez ok. kilka min. Potem ciśnienie drastycznie spada i zaczyna skakać. Czy tak się dzieje na początku przy nowym odwiercie, czy po prostu jest za mała wydajność źródła i trzeba myśleć o mniejszej pompie ? Jesli studnia byla zrobiona profesjonalnie to tak nie powinno byc. Tzn, po uruchomieniu, czyli pompowaniu oczyszczajacycm studnia powinna miec juz docelowa wydajnosc, nic sie nie powinno poprawic. Moze sie zdarzyc ze warstwa wodonosna jest jaka jest (sa takie tereny w PL) i nic wiecej nie wycisniesz. SPytaj sasaidów jakie maja studnie. Wtedy tylko slabsza pompa CIe ratuje. Jak slaba, no to kwestia sprawdzenia wydajnosci tej studnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 14.04.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Nie dopisałem, że pompa ma zasilać nawadnianie trawnika. Chciałbym to zrobić bez hydrofora - bezpośrednio. hydrofor musiałby mieć bardzo dużą pojemność chyba do takiego systemu.Jeśli pompa 100l/min po kilku minutach "wyciąga wodę" to jaką chcesz założyć żeby napływ był stały? 30l/min? Tym można podlewać kwiatki a nie nawadniać trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 15.04.2016 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 No jednak podleje coś więcej niż kwiatki. Dziś pompa chodziła ponad 2h czyli poszło coś ponad 10m3 bez spadku wydajności. Jutro zapodam na cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.04.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 W pierwszym poscie napisales kilka minut. Teraz 2h. To jak jest w koncu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 15.04.2016 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Dokładnie tak jak piszę. Pierwszy post pisałem 2016-04-13 i wtedy pompa po kilku min. wyciągała całą wodę. Dziś chodziła ponad 2h. Czyli jednak sytuacja się normuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.04.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Poczytałbym prawo wodne... NORMALNE korzystanie z wody to do 30m studnia i do 5m3 dobę wydajność.Jak ma być inaczej - pozwolenie wodnoprawne, operat, projekt odwiertu itd.To jest normalna studnia. Cudów bym nie oczekiwał. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 16.04.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Na jakiej głębokości masz tą pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 17.04.2016 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Pompa wisi na ok 36m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 17.04.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 To niestety słaba wydajność studni. A po wywierceniu gdy przelewali to co powiedzieli dot. wydajności? Słup wody na ile opadł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 17.04.2016 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Na teraz, pompa pracuje ponad 2,5h (więcej nie sprawdzałem) i to jest wydajność, która pokrywa 200% mojego zapotrzebowania. Temat wyczerpany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts