dlt7 20.04.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Doskonały doradca z Ciebie..... Wszędzie piszesz bzdury o rzekomym super tanim ogrzewaniu prądem , podaj tylko ile ten "tani" prąd kosztuje . Pamiętaj jeszcze o wszelkich opłatach " zmiennych..stałych.." itd. 1. Prąd zasadniczo i tak każdy podłącza, więc opłaty stałe są i przy kominku 2. Lubelskie (PGE) cena prądu: - G11 za 1 kWh ~0,60zł, opłaty stałe około 5 zł na miesiąc - G12w za 1 kWh I-taryfa ~0,90 zł, II-taryfa ~0,26 zł, opłaty stałe ~15 zł na miesiąc *brutto - czyli z podatkiem VAT 3. Większość grzejących prądem korzysta z II taryfy. Policz teraz proszę koszt 1 kWh z drewna w kominku (kotle z szybką ) gdy potrzeba powiedzmy 7 kWh do podgrzania CWU na dany dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.04.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 mój kompletny rachunek za prąd przy grzaniu grzałką CO i CWU wyniósł w sumie 1070 zł za cztery miesiące zimy (grudzień, styczeń, luty, marzec), czyli 270 zł miesięcznie ( w tym oczywiście prąd bytowy). pralka, zmywarka, CO, CWU i przepompownia ścieków w taniej taryfie zupełnie bezobsługowo. do tego gotowanie i pieczenie też czasem zahacza o tanią taryfę. oświetlenie LED. . Imrahil, tylko Twój przykład nie jest reprezentatywny. Mało korzytasz z prądu i pewnie prawie w ogóle nie ogrzewasz domku. 200zł miesięcznie to się zużywa bez ogrzewania domu. Do tego masz mały dom i prawdopodobnie dobrze ocieplony. W takim przypadku rzeczywiscie nie warto się bawić w szczególności w zawód kotłowego. Zresztą w ogóle kominek do ogrzewania to nieporozumienie. Chyba ze ktoś się nudzi i lubi palić. Jest to zadanie uciążliwe wymagające sprzątenia. Ja się przesiadam z wody grzanej centralnie z gazu na bojlery elektryczne instalowane przy odbiornikach. Mam obawy że bedzie taniej niż gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.04.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Imrahil, tylko Twój przykład nie jest reprezentatywny. Mało korzytasz z prądu i pewnie prawie w ogóle nie ogrzewasz domku. 200zł miesięcznie to się zużywa bez ogrzewania domu. Do tego masz mały dom i prawdopodobnie dobrze ocieplony. W takim przypadku rzeczywiscie nie warto się bawić w szczególności w zawód kotłowego. Zresztą w ogóle kominek do ogrzewania to nieporozumienie. Chyba ze ktoś się nudzi i lubi palić. Jest to zadanie uciążliwe wymagające sprzątenia. Ja się przesiadam z wody grzanej centralnie z gazu na bojlery elektryczne instalowane przy odbiornikach. Mam obawy że bedzie taniej niż gazem nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. dom wybudowany tak, żeby spełnić normy 2021. to że mało zużywam na prąd bytowy (200-250 kWh) oznacza, że dużo zużywam na ogrzewanie. gdybym częściej bywał w domu, to wzrosłoby zużycie prądu bytowego a spadłoby zużycie prądu na ogrzewanie, więc zimą wiele rachunki by się nie zmieniły. niski koszt to w dużej mierze efekt wykorzystania dwóch taryf (bez wyrzeczeń). 200 zł miesięcznie to zużywają moi rodzice przy taryfie G11 w domu gdzie mieszka 6 osób, chodzą w kółko 3 TV, dwa komputery, jest indukcja, brak energooszczędnego sprzętu, więc nie wiem dlaczego u mnie miałoby być tyle samo - nie będzie pomimo faktu że mam też inne elektryczne sprzęty, tyle że wszystko energooszczędne jak to w nowym domu. co do wielkości domu - to jest raczej typowa - grzane 123 m2 - podobno Polacy budują teraz najwięcej domów w przedziale 100-150 m2, na forum też widać taką tendencję. niech sprzedawca kominków poda powierzchnię swojego domu o którym wspominasz, to okaże się że wcale nie jest tak różowo jak pisze i przypominam że moja kotłownia to grzałka z termostatem za 400 zł, pompka obiegowa za drugie tyle i bojler za 600 zł. i opłaty stałe o których bezczelnie wspomina sprzedawca są stałe jak sama nazwa wskazuje - i tak płacę abonament za prąd, czy nim grzeję, czy tylko stosuję świeczki do oświetlenia i nie mam TV. dodatkowy koszt stanowi jedynie opłata za kWh i przesył - w taniej taryfie może wyjść taniej niż grzanie kominkiem CWU albo domu w okresie przejściowym, kiedy potrzebujemy kilku-kilkunast kWh na dobę, więc rozpalamy na godzinę lub dwie. jak dla mnie kominek to tylko jako ozdoba. jak ktoś chce go wcisnąć jako źródło ogrzewania, które się opłaca, to zwyczajnie kłamie, szczególnie przy coraz cieplejszych domach. Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kallinge 21.04.2016 04:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Oki panowie padlo na pc-pw mniejszy bufor dodatki grzałka w zapasie i solary. Kominek rekreacyjnie... Chyba ze calkiem z niego zrezygnujemy... Kwestia zastanowienia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.04.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Oki panowie padlo na pc-pw mniejszy bufor dodatki grzałka w zapasie i solary. Kominek rekreacyjnie... Chyba ze calkiem z niego zrezygnujemy... Kwestia zastanowienia.. Czyli pompa ciepła pw i do tego solary? Dobrze rozumiem? Masz już wybranego dostawcę urządzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.04.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) 1. Prąd zasadniczo i tak każdy podłącza, więc opłaty stałe są i przy kominku 2. Lubelskie (PGE) cena prądu: - G11 za 1 kWh ~0,60zł, opłaty stałe około 5 zł na miesiąc - G12w za 1 kWh I-taryfa ~0,90 zł, II-taryfa ~0,26 zł, opłaty stałe ~15 zł na miesiąc *brutto - czyli z podatkiem VAT 3. Większość grzejących prądem korzysta z II taryfy. Trzymam w łapie fakturę za taryfę G12W, liczę to co zapłaciłem, jak nic, z wszystkimi opłatami stałymi, przesyłowymi: tani prąd wychodzi 0.35, drogi 0.55. Tani tylko i wyłącznie tak dużo, bo mało zeń korzystam (nie grzeję domu prądem, tylko CWU). Jak to liczyć żeby wyszło 0.90 zł/kWh w drogiej taryfie? Policz teraz proszę koszt 1 kWh z drewna w kominku (kotle z szybką ) gdy potrzeba powiedzmy 7 kWh do podgrzania CWU na dany dzień... Nie policzył przez 30 lat, nie policzy teraz... Oki panowie padlo na pc-pw mniejszy bufor dodatki grzałka w zapasie i solary. Kominek rekreacyjnie... Chyba ze calkiem z niego zrezygnujemy... Kwestia zastanowienia.. Dziwne rozwiązanie. Jak inwestujesz w PC, to nie warto ładować już kasy w bufor i solary. To podobny mezalians jak kominek z płaszczem jako "zapasowe" źródło. Jeśli chodzi o kominek, to już dawno się zeń całkowicie wyleczyłem. Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 21.04.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Trzymam w łapie fakturę za taryfę G12W, liczę to co zapłaciłem, jak nic, z wszystkimi opłatami stałymi, przesyłowymi: tani prąd wychodzi 0.35, drogi 0.55. Tani tylko i wyłącznie tak dużo, bo mało zeń korzystam (nie grzeję domu prądem, tylko CWU). Jak to liczyć żeby wyszło 0.90 zł/kWh w drogiej taryfie? Nie policzył przez 30 lat, nie policzy teraz... Dziwne rozwiązanie. Jak inwestujesz w PC, to nie warto ładować już kasy w bufor i solary. To podobny mezalians jak kominek z płaszczem jako "zapasowe" źródło. Jeśli chodzi o kominek, to już dawno się zeń całkowicie wyleczyłem. http://images76.fotosik.pl/529/dc85086698ae8662med.jpg Takie "lokalne" warunki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.04.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Takie "lokalne" warunki... U mnie za czynną dzienną jest 0,2910. Stąd ta kosmiczna różnica na "drogim" prądzie. Za to "tani" mam znacznie od Ciebie droższy, bo 0,2172. Ps. policzyłeś stałe opłaty podwójnie Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kallinge 21.04.2016 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 No to może nawet bez dolarów ale pc-pw ewentualnie z dodatkowa grzalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 21.04.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 [...] Ps. policzyłeś stałe opłaty podwójnie Nie rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.04.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Nie rozumiem... Bo tylko Myjk ma tak tanio prąd i dodatkowe OPŁATY na fakturze . Dodatkowo grzeje prądem jedynie w "taniej taryfie".... a to już jest ciekawe jak ZMIEŚCIĆ CAŁY POBÓR prądu w drugiej taryfie ? J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kallinge 21.04.2016 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Czyli pany wyszlo na to co pisałem pierwszym poście pc-pw +kominek bez pw. Lub wgl bez kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.04.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 koszty inwestycyjne - ogrzewanie gazem to koszt około 0,22PLN za 1kwhOgrzewanie prądem (elementy oporowe)- około 0,6PLN za 1kw/hOgrzewanie klimatyzacją - około 0,6PLN * 1/3 czyli około 0,2PLN za 1kwh. "Inteligentnego" prądem nie da się zrobić. Klimatyzacja (pompa ciepła) dopiero daje zysk. Jeśli nie możesz zamontować kotła gazowego ani klimatyzacji, a kamienica jest jak piszesz nieogrzewana to za prąd zapłacisz sporo. Może nawet 4000PLN rocznie lub 6000pln zależnie od tego ile ciepła potrzebuje to mieszkanie 85m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.04.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Wątki Ci się pomyliły.... Kto tu pisze o kamienicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kallinge 22.04.2016 04:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Kolega pomylil wątku ram ylo cos o 85m2,w innym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts