Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powietrzna pompa ciepla i kominek bez płaszcza

kallinge

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kominki z płaszczem wodnym są OK

Ale co znaczy OK? Że działają? No to wszyscy wiedzą że działają. Ale czy są opłacalne i mają szansę na zwrot jako dodatkowe źródło ciepła, nawet zakładając, że paliwo jest darmowe? Wg mnie -- nie. Koszty postawienia komina (a przypominam, że ten jest zbyteczny przy planowanej tutaj WM i rekuperacji) zakupu wkładu i instalacji takiego kominka z płaszczem wodnym z wpięciem w instalację niskotemperaturową równają się cenie pompy ciepła (typu Jula 6+3 kW) -- a to już mówi samo za siebie.

tylko czy w tak małym i ciepłym domu nie wystarczyłby PIECYK z płaszczem wodnym ?

Proponuje np Romotop LUGO W .

Jaką ceną się chwali ten piec i co to za parametr wydajność na poziomie 80%?

Ale co znaczy OK? Że działają? No to wszyscy wiedzą że działają. Ale czy są opłacalne i mają szansę na zwrot jako dodatkowe źródło ciepła, nawet zakładając, że paliwo jest darmowe? Wg mnie -- nie. Koszty postawienia komina (a przypominam, że ten jest zbyteczny przy planowanej tutaj WM i rekuperacji) zakupu wkładu i instalacji takiego kominka z płaszczem wodnym z wpięciem w instalację niskotemperaturową równają się cenie pompy ciepła (typu Jula 6+3 kW) -- a to już mówi samo za siebie.

Jaką ceną się chwali ten piec i co to za parametr wydajność na poziomie 80%?

Przy takim myśleniu to najlepiej mieszkaj w bloku ..... w pomieszczeniach bez okien [ po co okna skoro wszystko masz na prąd ] .

Tak zalecana przez Ciebie pompa ciepła "może pokryć do 70% zapotrzebowania na energię .." resztę załatwi grzałka elektryczna 3kW....

Cena za 3 kW prądu ?

Cena za 3 kW z drewna ?

Przy takim myśleniu to najlepiej mieszkaj w bloku ..... w pomieszczeniach bez okien [ po co okna skoro wszystko masz na prąd ] .

Tak zalecana przez Ciebie pompa ciepła "może pokryć do 70% zapotrzebowania na energię .." resztę załatwi grzałka elektryczna 3kW....

Cena za 3 kW prądu ?

Cena za 3 kW z drewna ?

no popatrz, nawet jeśli grzałka czasem się załączy, to co z tego? u siebie mam tylko grzałkę i jakoś żyję

Cena za 3 kW prądu ?

Cena za 3 kW z drewna ?

a cena za 3kWh z COP 2.5 dostępnym dla tych 70% energii ?

A koszt wiaty na kilka m3 drewna ?

A czas na jego przygotowanie ?

Kominek - świetna rzecz na kilkanaście wieczorów w roku. Ekonomicznie bez sensu.

EDIT: zwracaj większą uwagę na jednostki.

Sami widzicie ile ludzi tye pomysłów i opini hehe przy najmniej pewien jestem jednego ze nie chce gazu w domu hhee

Mam podobne ogrzewanie do tego co planujesz, tylko cwu z bojlera, awaryjnie piecyk kominkowy,sam bufor 1000l z trzema wężownicami to sporo kasy plus solary plus kominek z płaszczem robi się skomplikowana instalacja dla niewielkich potrzeb, ,dobrze że nie dodajesz jeszcze PV

Pozdrawiam kalizbi

Po raz kolejny stosujesz przestrzeloną analogię sprzedawcy łapiącego się brzytwy. Ja nikomu nie sugeruję montować dwa razy więcej okien niż normalnemu człowiekowi wystarczy. A Ty tak sugerujesz, nie zważając zupełnie na bilans zysków i strat -- które przy montowaniu kominka na zawsze pozostaną stratami. Oczywiście, bogatemu wszystko wolno.

Zapomniałeś dodać, że tylko przy największych mrozach, czyli przeciętnie 14 dni ze 160 dniowego okresu zimowego. Ergo, nie dramatyzuj i nie siej fermentu, bo nawet jakby ta pompa 100 dni pracowała na grzałce, to i tak inwestycja w kominek z płaszczem, jako drugie i zapasowe źródło, nawet przy darmowym paliwie, by jej nie dogonił.

Cena za 3 kW prądu ?

Cena za 3 kW z drewna ?

Nie wiem jakie są ceny za moc prądu i drewna -- ale zawsze możesz forumowiczów oświecić, specjalisto.

Nie wiem jakie są ceny za moc prądu i drewna -- ale zawsze możesz forumowiczów oświecić, specjalisto.

Doskonały doradca z Ciebie.....

Wszędzie piszesz bzdury o rzekomym super tanim ogrzewaniu prądem , podaj tylko ile ten "tani" prąd kosztuje .

Pamiętaj jeszcze o wszelkich opłatach " zmiennych..stałych.." itd.

Wszędzie piszesz bzdury o rzekomym super tanim ogrzewaniu prądem , podaj tylko ile ten "tani" prąd kosztuje .

Ty nadal nie widzisz, że babole w jednostkach sadzisz i porównujesz moc do energii, specjalisto od siedmiu boleści... I pomyśleć, że chwalisz się 30 latami doświadczenia w OGRZEWANIU. Ręce opadają.

mój kompletny rachunek za prąd przy grzaniu grzałką CO i CWU wyniósł w sumie 1070 zł za cztery miesiące zimy (grudzień, styczeń, luty, marzec), czyli 270 zł miesięcznie ( w tym oczywiście prąd bytowy). pralka, zmywarka, CO, CWU i przepompownia ścieków w taniej taryfie zupełnie bezobsługowo. do tego gotowanie i pieczenie też czasem zahacza o tanią taryfę. oświetlenie LED. opłaty stałe się nie zmieniają, jak nazwa wskazuje

dodam że grzałka z termostatem to koszt kilkuset zł, drugie tyle bojler. policz mi teraz czas zwrotu kominka z kominem.

Edytowane przez imrahil

Powiedz to tym wszystkim którzy ogrzewają domy drewnem spalanym w kominkach BO TANIEJ NIŻ GAZEM .... Pękną ze śmiechu !

Nie pisze o hardcorowcach robiących kotłownie w salonie. Poza tym, jakby sobie przeliczyli, ile wydali na kocioł na drewno, jego obudowę, komin i miejsce do składowania opału versus uzyskane oszczędności i czas zwrotu, to być może ten śmiech nie byłby tak dokuczliwy...

Jakbym chciał mieć tanio, to bym palił, ale pierwsze, co bym zrobił, to usunął kotłownię z salonu na rzecz kotła zgazowywującego.

A jakbym chciał mieć jeszcze taniej, to pompa p-w da średni koszt kWh niższy niż słabej sprawności pokojowe kotły na drewno.

Edytowane przez fotohobby

Nie pisze o hardcorowcach robiących kotłownie w salonie.

Jakbym chciał mieć tanio, to bym palił, ale pierwsze, co bym zrobił, to usunął kotłownię z salonu na rzecz kotła zgazowywującego.

A jakbym chciał mieć jeszcze taniej, to pompa p-w da średni koszt kWh niższy niż słabej sprawności pokojowe kotły na drewno.

Warto też wiedzieć, że koszty inwestycji powietrznej pompy ciepła są porównywalne z kotłem np na pellet - biorąc pod uwagę wszystkie prace związane z budową i wyposażeniem komina, robocizną, kotłem, itd.....

Więc jeśli do tego koszty eksploatacyjne pompy ciepła są bardzo niskie, wygoda użytkowania, czystość, bezobsługowość - chyba korzystne rozwiązanie, prawda?

Popatrz no jak tanio , a te "głupie ludziska" centralne w domach robią ... gaz podłączają ... kominki "przepłacają".....

Dom 140 metrów 3 metry przestrzenne drewna ;

- 200zł x 3 = 600 zł

C.W.U + C.O.

Podaj parametry ocieplenia tego domu i rodzaj zainstalowanego źródła ciepła.

Poza tym, taki dom gazem można ogrzać za 1250zł.... 50 zł/ mieś drożej za totalnie bezobsługowe ogrzewanie.

Bo, żeby ogrzewać CWU w lecie drewnem (kominkiem ??!) dla oszczędności, to trzeba mieć nieźle zryte....

Edytowane przez fotohobby

Popatrz no jak tanio , a te "głupie ludziska" centralne w domach robią ... gaz podłączają ... kominki "przepłacają".....

No właśnie, są "głupie ludziska", bo im sprzedawcy tego przedpotopowego, sposobu ogrzewania notorycznie wodę z mózgów robią -- bo skoro sami sprzedawcy nie odróżniają nawet mocy od energii, to czego się spodziewać po użytkownikach, którzy zazwyczaj wcale się nie znają. Moi rodzice to podobni ignoranci, choć ostrzegałem -- miało być tanio grzać drewnem w kozie. Tanio nie jest, a jeszcze trzeba się namęczyć, posprzątać. Salon po 3 latach palenia usyfiony bardziej niż kotłownia na węgiel... Tydzień temu w odwiedzinach już się pytali ile kosztują klimatyzatory i ile będzie kosztować dogrzewanie, bo już im odeszła ochota na grzanie drewnem. Szkoda, że zmądrzeli dopiero po fakcie...

Dom 140 metrów 3 metry przestrzenne drewna ;

- 200zł x 3 = 600 zł

C.W.U + C.O.

Wg tego wyliczenia ten dom zużywa, przy sprawności "spalacza" na poziomie 70% (a który kominek tyle ma? -- pytanie retoryczne) przy 20% wilgotności (czyli suche jak wiór!) niecałe 4000kWh/rok czyli ~28kWh/m2/rok (z CWU!). Komu znowu chcesz zrobić wodę z mózgu takimi "wyliczeniami"? Wg tego ogrzanie tego domu wraz z CWU z pomocą PC kosztowałoby 460 zł/rok! Czyli taniej!

Edytowane przez Myjk