Sowcio 13.04.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Witam, mam pytanie do praktyków tego tematu. Nabyłem garaż (taki typowy stojący w rzedzie z innymi garazami). Problem z tym garazem polega na tym iz ma lekko zapadniety dach, który równiez przeciekał. Poprzedni własciciel zeby nie zrywac całego dachu, wstawił drewniane stemple i naprawił górną warstwę (górną warstwę - wypełnienie keramzytem, nowa wylewka i papa). Obecnie drewniane stemple mocno mi przeszkadzają bo zmniejszają powierzchnie uzytkowa garazu i chciałbym je usunąć i zastąpić czymś mniej inwazyjnym. Prosiłbym o zweryfikowanie czym moznaby je zastąpić aby dach sie nie zawalił na głowę (calkiem ich sie pozbyc bym sie bał bo to konstrukcja z czasów gdzie było słabo z cementem). Słyszałem o różnych rozwiązanich od podciągów, nadciągów, taśm węglowych itd. Prosze o radę co z tym fantem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 13.04.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Jeśli da się dogadać z sąsiadami to najlepiej by było wstawić stalowe dwuteowniki i odpowiednio osadzić w ścianach. Myślę że tak małą powierzchnię dałoby radę wyprostować przy odpowiedniej technologii. U sąsiadów sufity się nie uginają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.04.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Wyburzyć i zrobić od nowa zgodnie z projektem technologia i sztuką budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sowcio 14.04.2016 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) U sąsiadów jest OK. Problem mam tylko z jednym sąsiadem bo cłowiek się zapadł pod ziemię i nie ma z nim kontaktu. Ale najwyżej troche mu rozwalę ścianę i bede sie martwił pozniej . Są jakies standardowe rozwiązania do osadzania tego w ścianie? Czy kładzie się ten teownik na cegle i wystarczy ? A co do wyburzenia i zrobienia na nowo. Orientuje się ktoś jakie to są koszty przy zleceniu całości robót komuś (Wrocław). Dzieki za szybką poradę. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez Sowcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 14.04.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 W takich przypadkach nie ma standardowych rozwiązań Najlepiej zabetonować. Wyburzenie masz na myśli całego garażu czy dachu? Dach można by "po cichu" zdemolować i zrobić nowy tylko pod warunkiem że jest zdylatowany z dwóch stron, jeśli choć z jedną stroną jest połączony to obcinając dach prawdopodobnie uszkodzisz go sąsiadowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sowcio 14.04.2016 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Czyli mam 2 opcje: - wstawić 2 - 3 szyny (teowniki) na podtrzymanie dachu - pewnie to zrobię - wyburzyć dach i postawić na nowo - opcja najleosza ale i podejrzewam zbyt kosztowna (nie wiem czy za 5.000 PLN ktos by mi to zrobił) + wymagane pozwolenia na budowę itp. Dzieki wielkie za porady, chyba rzucę monetą i na jedną z pocji sie zdecyduję Jeśli ktoś ma do polecenia jakąś ekipę z okolic wrocławia co zajmuje sie takimi robotami tez bede wdzieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Czyli mam 2 opcje: - wstawić 2 - 3 szyny (teowniki) na podtrzymanie dachu - pewnie to zrobię - wyburzyć dach i postawić na nowo - opcja najleosza ale i podejrzewam zbyt kosztowna (nie wiem czy za 5.000 PLN ktos by mi to zrobił) + wymagane pozwolenia na budowę itp. Dzieki wielkie za porady, chyba rzucę monetą i na jedną z pocji sie zdecyduję Jeśli ktoś ma do polecenia jakąś ekipę z okolic wrocławia co zajmuje sie takimi robotami tez bede wdzieczny. Aby być w zgodzie z prawem to wzmocnienie też wymaga pozwolenia bo to ingerencja w konstrukcje. Ja bym zlecił komuś policzenie tego, a urzędom zgłosiłbym remont......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts