Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic AiO 9kW vs Nilan Compact P Air 9kW

Piencu

Recommended Posts

Witam,

W zasadzie to byłem bardzo mocno zdecydowany na Panasonica T-Cap, ale troszkę mi dali do myślenia sprzedawcy Nilan.

Nilan to w zasadzie taki kombajn, który chciałem zrealizować sobie poprzez kilka elementów zew:

- rekuperacja

- klimakonwektor kanałowy, do którego podłączył bym zimna/ciepła wodę by wdmuchial odpowiednia temp (zanim załączę podłogówkę)

Wydaje mi sie, ze producenci Nilana sensownie pomyśleli, jak to wszystko zoptymalizować funkcjonalnie.

Cenowo wyjdzie drożej niż kupić klocki+ robocizna instalacji poszczególnych składników, bo jest to 43k netto.

Co sądzicie o tym sprzęcie? Co wybrać?

Taką opcję ma praktycznie każda pompa PW sprzedawana na rynku.

We własnym zakresie musisz jedynie dokupić odpowiedni zawór.

Chyba nie rozumiem, co ma każda PW? Zintegrowany rekuperator, klimakonwektor w jednej obudowie?...

Moje pytanie jest nastepujące... Czy warto zapłacić więcej by mieć to wszystko zrobione przez jedna firmę, zamknięte w jednej obudowie?

Czy ktoś z Was miał odczynienia z takim wynalazkiem?

Chyba nie rozumiem, co ma każda PW? Zintegrowany rekuperator, klimakonwektor w jednej obudowie?...

Moje pytanie jest nastepujące... Czy warto zapłacić więcej by mieć to wszystko zrobione przez jedna firmę, zamknięte w jednej obudowie?

Czy ktoś z Was miał odczynienia z takim wynalazkiem?

Nie warto.

Aby skutecznie chłodzić dom ( w naszym klimacie tz=30 st.C) trzeba większych przepływów, niż te które występują w wentylacji mechanicznej.

Łącząc rekuperacje z chłodzeniem, nie spodziewaj się zatem oszałamiających efektów.

Witam,

Dziekuje za info... jest moim zdaniem cenna Twoja uwaga.

Teraz pytanie od drugiej strony, czy cieplo z wentylacji moze w przypadku tej pompy Nilan wplynac jakos pozytywnie na dzialanie podgrzewania CWU?

Z logiki wydaje mi sie, ze tak... tak samo jak z ich schematow... tylko czy to czasem nie bedzie trick marketingowy analogiczny jak to chlodzenie?

Pozdrawiam

Teraz pytanie od drugiej strony, czy cieplo z wentylacji moze w przypadku tej pompy Nilan wplynac jakos pozytywnie na dzialanie podgrzewania CWU?

Z logiki wydaje mi sie, ze tak... tak samo jak z ich schematow... tylko czy to czasem nie bedzie trick marketingowy analogiczny jak to chlodzenie?

Pozdrawiam

Temat ciekawy, sam drążę takie rozwiązania od lat widząc w nich przyszłość.

To o co Ty pytasz to: rekuperator połączony z powietrzną PC, który służy do podgrzewania/chłodzenia powietrza nawiewanego oraz podgrzewania CWU (moduł Compact P) + dołożona powietrzna PC z jednostką zewnętrzną dla zasilania podłogówki.(moduł AIR 9)

Ich dane techniczne są dość chaotyczne.

Jaka jest np. łączna (sumaryczna) moc grzewcza całego zestawu dla podgrzewania powietrza nawiewanego i podgrzewania wody w ogrzewaniu podłogowym?

Jaka jest łączna moc przy podgrzewaniu CWU?

Generalnie urządzenie bardzo ciekawe kluczem do efektywności zastosowania tego kombajnu są. IMO, dwie rzeczy:

1. sterowanie tym wszystkim (przepływy powietrza w rekuperacji - im większe tym większa moc i COP -, logarytm pierwszeństwa?; sekwencja podgrzewu CWU, które urządzenie będzie je realizować?, kiedy?; czy istnieje możliwość zaprogramowania wyższych nocnych przepływów wentylacyjnych podczas upałów? itd itd)

2. wybudowanie bardzo dobrze ocieplonego domu dla 3 góra 4 osób (mały zasobnik 180 l)

Opisz jak możesz co mówią sprzedawcy nt tego cacuszka.

Powodzonka

PS. Zwróć uwagę, że obieg wody jest wyciągnięty na zewnątrz domu, co przy dużych mrozach i kilkudniowym braku prądu może być problemem.

Witam,

Faktycznie nie zauwazylem tego wczesniej, ze obieg jest ustawiony na zew? Pytanie, czy lepiej, czy gorzej? Domyslam sie, ze jakas filozofia takiego rozwiazania przyswiecala technikom.

Co do chlodzenia:

Jesli sa w stanie obnizyc temperature o 12st w lato na powietrzu, to juz sporo... Na potrzeby schlodzenia domu to wydaje mi sie odpowiednio... Oczywiscie nie zastapi to klimatyzacji... ale ja od razu zakladalem, ze jej nie bede instalowal.

Obecnie mamy bojler 100L dla 4 osobowej rodziny, grzany grzalka 2kW, w G12-T2.. on ma wieksza temp grzania...

Czy 180L wystarczy? Przypuszczam, ze bedzie to ciutke malo... patrzac na duzo mniejsza temp grzania...

Czy dostawiac jeszcze jeden zbiornik wody w szereg?

Najlepiej by bylo, gdybym sie wybral do nich na pokazowke. W mojej okolicy bedzie taka pompa zainstalowana (za jakies 2 miesiace) i stad o niej sie dowiedzialem. Zainspirowali mnie sprzedawcy tym rozwiazaniem powietrzno-wodnym... w zasadzie tam sa 2 pompy ciepla... osobna na rekuperacji i osobna na podlogowke.

Podjade do nich w jakis dzien posluchac czy mnie przekonaja ;-)

Temat ciekawy, sam drążę takie rozwiązania od lat widząc w nich przyszłość.

To o co Ty pytasz to: rekuperator połączony z powietrzną PC, który służy do podgrzewania/chłodzenia powietrza nawiewanego oraz podgrzewania CWU (moduł Compact P) + dołożona powietrzna PC z jednostką zewnętrzną dla zasilania podłogówki.(moduł AIR 9)

Ich dane techniczne są dość chaotyczne.

Jaka jest np. łączna (sumaryczna) moc grzewcza całego zestawu dla podgrzewania powietrza nawiewanego i podgrzewania wody w ogrzewaniu podłogowym?

Jaka jest łączna moc przy podgrzewaniu CWU?

.

Witam,

Dostalem odpowiedz od przedstawiciela:

"

Jaka calkowita moc mozna uzyskac z pompy Air9?

- Compact P ma 2,3 kW mocy grzewczej

- Moduł Air 9 ma 9 kW

- dodatkowa grzałka 2*3 (Standard) lub 3*3 Kw

Czy wentylacja ma osobna pompe? czy to jest ta sama co CO? czy wentylacja moze pracowac jednoczesnie na grzaniu wraz z podlogowka?

- Compact P posiada swoją pompę ciepła modułu rekuperatora i ona grzeje powietrze i ciepłą wode

- Moduł Air 9 to Pompa powietrze woda i grzeje tylko CO( dlatego może pracować w sezonie a latem nie musi) . Jeżeli zastosujemy zawór trójdrożny to może my zasilać inny odbiornik (nagrzewnicę wodną lub dodatkowy zasobnik CWU).

"

Wydaje sie to rozsadne rozwiazanie.

Napisalem dzisiaj jeszcze do BIAWAR, bo maja za tydzien pokazac jakas nowa pompe, moze tez cos ciekawego odpisza...

Tak się zastanawiam nad tym Nilanem...

Z jednej strony możliwość grzania/chłodzenia powietrzem nawiewanym z wentylacji jest kusząca, z drugiej strony przy -20C i bliskiej 0 wilgotności powietrza, z grzania nici. Problematyczne też robi się podgrzewanie CWU. Ich dane na wykresach kończą się na - 7,5C, nie sięgają nawet - 10C.;)

A co jak przy -20C pójdą 2 pełne wanny wody? Dajmy na to w godzinach drogiego prądu? Grzałka i naprzód?

Równie drastycznie spada moc moduły AIR 9, przy -15C to tylko 4,5 kW (przy temp. zasilania 35C)

Ergo: dla mnie Compact P to cacuszko dla domów pasywnych do ok. 130-150 m2 zamieszkałych przez 3-4 osoby o "prysznicowych" przyzwyczajeniach higienicznych. Najlepiej jak byłby też GWC.

Moduł AIR 9 jest bez sensu, ekonomicznego i funkcjonalnego.

Już lepiej w ofercie firmy wygląda sam rekuperator z PC za bodaj 14.500 zł., podobne urządzenie ProVentu (mistral) kosztuje o 10 kPLN więcej.

Wsparty GWC pozwoli w dobrze ocieplonym domu grzać do pewnego momentu cały dom. Poniżej pewnej temp. (zależy od domu) musiałby się załączyć podstawowy system grzewczy.

Równie skutecznie "klimatyzowałby" wnętrze. Oczywiście nie tak spektakularnie jak klima, ale działając 24h (w nocy na zwiększonych obrotach) sporo ciepła by wyrzuciło z domu.

A tak z ciekawości, ile kosztuje sam Compact P?

Tak się zastanawiam nad tym Nilanem...

Ergo: dla mnie Compact P to cacuszko dla domów pasywnych do ok. 130-150 m2 zamieszkałych przez 3-4 osoby o "prysznicowych" przyzwyczajeniach higienicznych. Najlepiej jak byłby też GWC.

Moduł AIR 9 jest bez sensu, ekonomicznego i funkcjonalnego.

Witam

Do takiego domu - niekoniecznie pasywnego, wystarczy PC o mocy rzędu 5 -7 kW za ok. 15000 zł ( 20 tys ze zbiornikiem na wodę i montażem).

Rekuperator za ok. 5 tys i nie będzie to LUNA.

Każde z tych urządzeń spełni swoje zadanie lepiej niż ten kombajn o nie sprawdzonej żywotności i wątpliwej proweniencji.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

Do takiego domu - niekoniecznie pasywnego, wystarczy PC o mocy rzędu 5 -7 kW za ok. 15000 zł ( 20 tys ze zbiornikiem na wodę i montażem).

Rekuperator za ok. 5 tys i nie będzie to LUNA.

Każde z tych urządzeń spełni swoje zadanie lepiej niż ten kombajn o nie sprawdzonej żywotności i wątpliwej proweniencji.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Podkreślenie moje.

No do takiego domu byłoby lepsze, bez dwóch zdań.

Jednak dla domu 10-15 kWh/m2/rok takie urządzenie jest idealne (kiedy jednorazowe rozbiory wody nie są jakieś przesadnie duże). Zwłaszcza jak zostanie wspomożone wydajnym GWC.

Daje możliwość sterowania temp. przez 365 dni w roku, godzina po godzinie.

I nie ma wówczas znaczenia tzw. "okres przejściowy", czy też brak promieniowania cieplnego. Dmucha ciepłem/zimnem non -stop wg potrzeb.

Nie jest to z resztą pierwsze tego typu urządzenie na rynku przeznaczone do domów pasywnych.

pzdr

Który rzecz jasna zagrzeje CWU, zapewni wentylację i powieje łagodną bryzą w jednym pomieszczeniu. Chyba, że mowa o klimatyzatorze kanałowym, ale to nie 3 kPLN z montażem na dom ok. 150 m2.(Nie każdemu też leży hałasujący wiatraczek na zewnątrz).

Jak pozbierasz ceny: wentylacji, podgrzewania CWU (najlepiej o efektywności PC) i klimatyzatora kanałowego to może się okazać, że zbliżamy się do ceny Nilana.

Kombajny były i będę droższe np. Viesmann Vitotres 343

http://zrb.waw.pl/files/DT%20Vitotres%20343%20%2805,2005%29.pdf

To kwestia wyboru, preferencji, estetyki, oszczędności miejsca, użyteczności itd.

Nie deprecjonowałbym takich wyborów.

pzdr

• 1 month później...