Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia u sąsiada, zalana piwnica u mnie

keey

Recommended Posts

Witam, kilka miesięcy temu kupiłem dom. Budynek poniemiecki w miarę dobrym stanie, powoli remontowany wewnątrz. Problemem jest podchodzenie wody gruntowej do piwnicy. Sytuacja występuje tylko u mnie i u sąsiada przez ścianę. Prawdopodobną przyczyną jest nieczynna studnia na działce obok. Wiele lat temu cała wiocha brała z niej wodę. Obecnie jest nieużywana, właściciel jej nie czyści i nie wypompowuje wody. Bo on w piwnicy ma sucho.

studnia.jpg

Stan jak na mapie. Co radzicie? Iść na wojnę z sąsiadem w sprawie studni czy zrobić drenaż. Jeśli to drugie to opaskowy czy wzdłuż działki od strony studni? Mokro jest na około 1/3 działki, pozostała część sucha. Na jakiej głębokości ewentualnie kopać? Pozdrawiam.

studnia.jpg

A nie przyszło Ci do głowy że przyczyną jest źle wykonana piwnica a nie studnia sąsiada? Jak sąsiad zasypie studnie to u Ciebie nie będzie wody ?
no mam podobne zdanie w tym temacie. Autor postu chyba blednie sobie cos zalozyl. Moim zdaniem tutaj jest problem wlasnie z piwnica. Raczej nie sadze, aby klopot byl spowodowany studia sasiada. Dlatego patrzylbym bardziej pod kątem wlasnie problemow ze studnia, niz z innymi kwestiami

Piwnica nie jest pod całym budynkiem, więc jest problem z wykonaniem izolacji na zewnątrz budynku. Woda dostaje się podłogą piwnicy (cegły na rodzimym gruncie) i przez jedną ze ścian. Temat ze studnią znam od sąsiada zza ściany - dlatego tutaj jest sugestią. Jeżeli zdecyduje się na drenaż działki to jak go wykonać? Dzięki za dotychczas udzielone odpowiedzi.

Aby wykonać drenaż trzeba mieć gdzie zrzucić wodę - masz? Druga sprawa to aby coś doradzać trzeba wiedzieć jak sie układają poziomy wód gruntowych przez cały rok, znać rodzai gruntu, wiedzieć jak głęboko są te piwnice. Nie da się po tym co napisałeś powiedzieć wykop to i tu i już.

Dzięki za odpowiedzi. Zasugerowałem się studnią, bo budynek w którym mieszkam nie jest najniżej położony w okolicy a jest zalewany. Ludzie u których jest studnia mają sucho. Wzdłuż ulicy idzie rów melioracyjny, więc jest gdzie odprowadzić wodę. Poza tym 2/3 działki jest suche. Piwnicy zasypać nie chcę, bo mam tam kotłownię. Zastanawiam się nad drenem wzdłuż budynku, na głębokości 1 metra. Chyba najtańsze rozwiązanie i zobaczę jak będzie.