kliminho 14.04.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Czesc Mam pytanie odnosnie instalacji elektrycznych. Nie mam jeszcze rozprowadzonej elektryki do pomieszcze a juz jeden z moich instalatorow chce rozprowadzac podlogowke. Powiedzcie mi gdzie powinny byc ulozone przewody elektryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.04.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Przewody mogą być poprowadzone na posadzce, mogą być poprowadzone po ścianach. Nie uniknie się prowadzenia przewodów częściowo po posadzce np. pod otworami drzwiowymi? Wygodniej najpierw zrobić elektrykę, pozalepiać dziury i później robić podłogówkę. Rozumiem, że u Ciebie elektryka będzie robiona po wykonaniu wylewek, żeby bruzdując nie zasyfić podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 14.04.2016 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Wlasnie chce zrobic tak zeby było dobrze. W planie miałem najpierw elektryke, ale nie wiem czy sie wyrobie po ekipa chce wchodzi i robic podlogowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 14.04.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Jeżeli chcesz prowadzić przewody elektryczne w podłodze to robi się to tam gdzie wszystkie inne instalacje tj pod wylewką, natomiast podłogówkę (wodną) kładzie się w wylewce, czyli przewody mają być wcześniej. Przewody powinno się w podłodze dać w peszlu - w celu zabezpieczenia przewodów przed uszkodzeniem podczas prac instalacyjnych i poprzez pracę podłogi. Jeżeli cała elektryka ma być robiona po podlogówce ( i wylewkach) to można rozbić prace elektryczne i na razie położyć te przewody które mają być w podłodze o potem resztę - możliwe pod warunkiem że jest dobry projekt wykonawczy. Proponuję skonsultować to z elektrykiem który będize tę instalację robił. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez rgal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 18.04.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Ten peszel to pomoże jak umarłemu kadzidło. Ani się przewodu nie wymieni, ani nic taka rura nie ochroni.Co do samej instalacji - elektryk w zasadzie wchodzi na budowę w trakcie zbrojenia ław, a schodzi z niej jako ostatni.Ostatecznie to elektryk decyduje na podstawie norm, wiedzy technicznej i projektu, którędy te przewody mają iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 18.04.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 O mozliwości wymiany przewodów nic nie pisałem bo nie ma o czym nawet dyskutować. Co do ochrony - może to dmuchanie na zimne ale w założeniu powinno ochronić przewód przed przetarciem podczas pracy wylewki np przy przejsciu przez dylatację. Przy okazji niejako wymusza wycięcie odpowiedniej bruzdy w styropianie podłogowym - jeszcze wylewkarz mógłby uznać że sam przewód się "dociśnie do chudziaka i będzie dobrze". inna sprawa że można tak położyć ten przewód w styropianie że ten peszel będzie całkowicie zbędny. Oczywiście przed uszkodzeniem przez postawienie na nim rusztowania lub przejechania taczkami peszel nie ochroni, ale przed szorowaniem po nieraz ostrym chudziaku juz może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 18.04.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Zbędna robota, zbędny wydatek, efekt żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts