axlr 14.04.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Witam. Robię projekt wykończenia domku letniskowego (stary domek drewniany w spadku po babci). Domek chce ogrzewać przez grzejniki elektryczne i chciałbym go w miarę dobrze ocieplić. Że ścianami i podłoga nie ma problemów ale na poddaszu mam duży dylemat. Chodzi o to że dach jest dość niski ( brak ścian kolankowych) i nie chciałbym go dodatkowo obniżać. Dach jest nowy ( położony 7 lat temu przez teścia) i maksymalnie co bym mógł zmieścić od środka to 15 CM wełny (10 między krokwiami i 5 docieplenia od wewnątrz). Czytałem trochę o ociepleniach nakrokwiowych ( np. Firma thermano) i z jednej strony docieplenie nad krokwiami i pozostawienie wiezby widocznej było by świetnym rozwiązaniem nawet z uwagi na klimat jaki chce wprowadzić w domku. Moje pytanie czy rozbiórka dachu ( blachodachowka) ma jakikolwiek sens. Jakie mogą być koszta rozbiórki i ponownego ułożenia blachodachowki ( czy w ogóle można ją ponownie wykorzystać). Jeżeli nawet to możliwe, to czy bardzo by to zwiększyło koszty w stosunku do tradycyjnego ocieplenia. Dekarz i tak będzie niezbędny gdyż będę musiał obrobić 2 nowe otwory na kominy wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.04.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Czy planujesz ten domek letniskowy przystosować do całorocznego zamieszkiwania? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axlr 17.04.2016 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Witam,dzięki za odpowiedź. Ogólnie domek remontowany jest z myślą o wynajmie (chociaż oczywiście sam też mam zamiar z tego korzystać), więc ciężko mi określić czy w okresie zimowym ktoś będzie przyjeżdżał (raczej w zimie nastawiam się tylko na weekendy). Chyba demontaż dachu to pomysł trochę na wyrost (koszta itd.). Czy wg was ok 10-12 cm ocieplenia pomiędzy krokwiami ma sens czy to stanowczo za mało. Może są jakieś rozwiązania które poprawią izolacje (np. użycie innego materiału niż styropian/wełna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.04.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Jak na przebywanie latem wystarczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axlr 17.04.2016 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Na samo lato na pewno tak. Jednak jak pisałem w zimie też będę używał domku ( rodzice mieszkają w tej okolicy więc przynajmniej raz w miesiącu + święta /sylwester /ferie będziemy tam spędzać). Dodatkowo jeżeli weekendy zimowe (które nie będą zajęte przeze mnie) będę chciał przeznaczyć pod wynajem. Ogrzewanie planuje elektryczne. Załóżmy że mamy miesiąc zimowy, gdzie wszystkie weekendy będą zamieszkałe. Pod każdy weekend muszę przygotować dom aby gościom zapewnić odpowiednią temperaturę. Więc dobra izolacja ( może nie 25 CM) by się przydała aby ta temperatura nie uciekała. Na pewno odpada opcja że na zimę wszystko wyłączam, usuwam wodę z rur i wracam dopiero na wiosnę. Przez całą zimę chciałbym utrzymać jakaś optymalna temperaturę ( powiedzmy 12-14 stopni jak jest pusto i odgrzać do tych 18-22 na weekend). Dlatego jednak myślę o zastosowaniu czegoś lepszego niż 10 CM wełny na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts