mahogany6 14.04.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 dalej nie mam pojęcia co z oknami w moim domu:(czy to dobry pomysł żeby HS zrobić aluminiowy, a pozostałe okna normalne plastiki ? kolor antracyt, dom prosty, nowoczesny Dostałam ofertę na profilu Ultraglide w cenie prawie 13 tys. (wymiar 4000x2200)i Aluprof za 12 tys. Czy jest gdzieś jakaś baza sprawdzonych dystrybutorów w okolicach Katowic? zależy mi na tym żeby okna były dobrze zamontowane no i chętnie obejrzałabym wcześniej jakąs ekspozycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 14.04.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 alu w antracycie, PVC w gładkim antracycie i z odległości metra - dwu nie zaważysz różnicyCzęsto spotykane połączenie przy ponadgabarytowych oknach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 14.04.2016 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 bardzo dziękuję!a na co zwrócić uwagę w aluminiowych poza U ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 15.04.2016 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Zapomnialem ze mozesz zamowic alu w okleinie Na co ? Temat rzeka ale na. . . montaz przede wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.04.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Czemu nie chcesz HS z PCV ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.04.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Czemu nie chcesz HS z PCV ? zapewne z powodu gabarytów i ciężaru szkleń Zauważyłeś że architekci szaleją ? Szaleją od dawna z gabarytami. Często pod wpływem samego klienta który coś tam na Discovery zobaczył, spodobało mu się i później chce tak samo ? Jakże często później jest płacz. Cytat z maila klienta - "Panie, za te okna to ja cała chałupę wybuduję" Bo jakże często właśnie tak jest, coś chcemy, nie mamy świadomości kosztów i później.... domurowywanie, obniżanie nadproży itd itd byleby zapiąć się w założonych kosztach oderwanych od rzeczywistości Lub co gorsza, szukanie tego co wbrew ograniczeniom systemu stolarki takie "cuda" wykona i kolejny watek na FM gotowy Bo co powiesz na HS w antracycie, szerokość 7 mb w podziale 2/2 i wysokości 2,8 ? Bo zamarzyło się mieć cała ścianę szklaną, rozsuwaną i do samego sufitu ? Bo wie Pan, widziałem na satelicie jeszcze większe takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 16.04.2016 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Sama nie wiem czy aluminium czy PCV... Dziś byliśmy w Rudzie Śląskiej pytać o tego HS i mamy dostać w pon. wycenę okien Adams na profilu Aluplast i Veka. O aluminium w ogóle nie było mowy, więc dalej nie wiem jakie ewentualnie zalety i czy to brac pod uwagę w ogóle. Nasz wymiar nie kest jeszcze taki szalony 4x 2200 w podziale na pół. Gorzej z oknami na górze bo tam chce normalnie otwierane, więc podział będzie na 4, tyle że może się nie dać z ruchomym słupkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 25.05.2016 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 (edytowane) mam nadzieję, że ostatni raz dopytuję Skłaniam sie ku oknom Vetrex. Dostałam ofertę z takim HSem - z montażem SWS SOUDAL 14500:( . Cena za całość wyszła sporo większa niż zakładałam pewnie też przez tą szybę P4 ( w HSie i P2 w metrowym oknie na parterze). Zastanawiam sie czy warto za to dopłacać? Kolor profila (wew.; rdzeń; zew.): Ciemnoszary Jedwab; Brązowy; Ciemnoszary Jedwab Profile: RAMA VEKA SLIDE 105.330 DW KOLOR 436.7003 8077 436.7003 SKRZYDŁO SS VEKA SLIDE 105.340 DW KOLOR 436.7003 8077 436.7003 Listwa środkowa DW KOLOR 105.334 DW KOLOR 436.7003 8077 436.7003 Listwa Prosta 107 208 436.7003 100 Szyby: 44.4 P4-10-6-10-6 U=0.8 EN673 Pakiet: (44.4)9-10-6-10-6 Współczynnik przenikania energii (gn) 48% Współczynnik przenikania światła (Lt) 72% Ramka międzyszybowa: Master Therm Czarna Edytowane 25 Maja 2016 przez mahogany6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 26.05.2016 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 dodatkowo zauważyłam, że wycena we wszystkich oknach to V82 a Hs to vetrex slide70 . Czy to ma sens? chyba powinno być na odwrót? pomóżcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 27.05.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 dodatkowo zauważyłam, że wycena we wszystkich oknach to V82 a Hs to vetrex slide70 . Czy to ma sens? chyba powinno być na odwrót? pomóżcie proszę. Nie ma najmniejszego sensu HS w "cienkim" systemie na ramkach 10 mm, a Ug=0,8 nie powala na kolana, zwłaszcza gdy pozostałe okna są znacznie lepszego sortu... Dlaczego nie chcesz tego HS-a w pcw? Przecież wymiar 4000 x 2200 jest możliwy do wykonania chyba we wszystkich systemach z pcw, np. Slide 82, więc w jakim celu aluminium- które oczywiście jest dopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 28.05.2016 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 No absolutnie się nie upieram, po prostu nie wiem co wybrać. Mam też oferte z veka slide 82 Adams we wszystkich oknach z montażem na taśmach soudal (dopłata 1300 to chyba coś mało?) za całość 26400 ale chyba nie uwzględniono poszerzeń, bo u innego dystrybutora okien vetrex cena wyższa, ale okna przychodzą z poszerzeniami ponoć albo ideal 8000 na wszystkich oknach za 25400 to najtańsza oferta Nie wiem czy doliczać do tego szybę p4 na parterze??- sporo to kosztuje a nie wiem czy jest sens dopłacać do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 28.05.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 No absolutnie się nie upieram, po prostu nie wiem co wybrać. Mam też oferte z veka slide 82 Adams we wszystkich oknach z montażem na taśmach soudal (dopłata 1300 to chyba coś mało?) za całość 26400 ale chyba nie uwzględniono poszerzeń, bo u innego dystrybutora okien vetrex cena wyższa, ale okna przychodzą z poszerzeniami ponoć albo ideal 8000 na wszystkich oknach za 25400 to najtańsza oferta Nie wiem czy doliczać do tego szybę p4 na parterze??- sporo to kosztuje a nie wiem czy jest sens dopłacać do tego? Najpierw podziel oczekiwania na te, które musza być spełnione i te, które mogą być lub nie: kolor stolarki, sposób otwierania czy przesuwania, przenikanie ciepła, akustyka, zabezpieczenie przed oprychem, itp. a następnie oczekuj podania ceny za wszystko wraz poszerzeniami o wysokości ....x i z montażem np. warstwowym, czyli jednym ze sposobów poprawnego montażu. Następnie poproś o wyszczególnione dopłaty do okien np. na parterze za szkło bezpieczne czy antywłamaniowe, za wzmocnione okucia, kontaktrony, etc i wyślij to do przedstawicieli wspomnianych firm. Jak mają byc drzwi HST - to o podobnych parametrach! Nie może być tak, że jeden wycenia Slide 82, drugi Slide 70 ze szkłem P4 a trzeci być może PSK bez wspomagania lub aluminium... Jak planujesz fixy to w skrzydle lub ościeżnicy- ale u wszystkich jednakowe! Jak ciepła ramka to ciepła a nie np. aluminiowa. Sprawdź co jest w standardzie danego producenta, np. listwy podparapetowe, jakie okucie, ilość "grzybków", blokady, zatrzaski, etc. Dopiero wówczas będziesz wiedzieć na co możesz sobie pozwolić a co odpuścić. Nie baw się w niepotrzebne analizy dotyczące samej dopłaty za np. taśmy soudal bo one - lub podobne muszą być i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 03.06.2016 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Dalej drążę temat dwie firmy proponują mi na większość okien Veke 82 ( jeden producenta Adams, a drugi od Vetrexa) ale z HS Veka slide 70 też ci sami producenci. w cenie jest różnica po prostu pomiędzy V82 a V70, widzę że różnica jest w szerokości ramy o 2 cm czy coś jeszcze różni te HSy? kiedyś widziałam gdzieś taką tabelkę porównanie okien HS z parametrami i cenami. może ktoś też to gdzieś widział i mógłby podrzucić linka? może ktoś wie, która z firm ma najmniejsze dopłaty za niestandardowy kolor? - chce gładki antracyt koniecznie nic nie wiem na temat okuć w tym HSsie- zastanawiam się po prostu czy jest sens dopłacać do szyby antywłamaniowej skoro i tak większość włamań jest przez wyważenie...- ale to dotyczy chyba małych okien. Boję się że kogoś będzie takie duże przeszklenie kusiło może olać szybę antywłamaniową i pomyśleć o kontraktonach? czy firmy ubezpieczeniowe stawiają jakieś wymagania specjalne przy ubezpieczeniu domu z dużymi przeszkleniami na parterze? Edytowane 4 Czerwca 2016 przez mahogany6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts