DOMGEO 14.04.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Witam,jestem w trakcie budowy balkonu. Mam już zrobioną płytę konstrukcyjną grubości ok 10 cm z mniej więcej wyprofilowanym spadkiem. Płyta ma wymiary 7,10 m x ,210 m. Planuję wykonać warstwy zgodnie z projektem tarasu nadziemnego w układzie odwróconym z drenażowym odprowadzeniem wody. Do dyspozycji mam 15 cm od płyty konstrukcyjnej na wykonanie poszczególnych warstw. Ja to bym widział w następujący sposób: - płyta konstrukcyjna - warstwa spadkowa z Ceresit CN87- papa termozgrzewalna podkładowa- papa termozgrzewalna wierzchniego krycia- styrodur 5 cm- warstwa ochrono-filtrująca (mata drenażowa + geowłóknina)- kruszywo płukane 8-16 mm - płyty betonowe (deski betonowe) a to kilka nurtujących mnie zagadnień: 1. Czy warstwę spadkową powinienem czyś zagruntować? 2. Czy powinienem przed położeniem papy płytę zabezpieczyć dysperbitem i czy później do dysperbitu można bezpośrednio kleić papę termozgrzewalną? 3. Czy wystarczy że papa będzie wywinięta na mur i przykryta izolacją pionową ściany, czy trzeba zrobić opierzenie przyścienne, jeżeli tak to na styropianie ? 4. Czy styrodur oddziela się czymś od papy np foli budowlaną czy przykleja się do papy? jeżeli się oddziela to czy styrodur ma swobodnie leżeć na tej foli, nie zjedzie z pozostałymi warstwami z warstwy spadkowej? 5. W jakiej kolejności powinna być wykonana warstwa ochrono-filtrująca? 1) mata drenażowa na styrodur , a na matę drenażowa dopiero geowłóknina 2) czy geowłóknina na styrodur , a na geowłókninę mata? wydaje mi się że wersja 1 ale proszę o podpowiedź.Jakiej maty powinienem użyć? coś z tego, chyba że macie jakieś inne propozycje: http://www.technologie-budowlane.com...103_1_268.htmlhttp://www.technologie-budowlane.com...3_275_277.html 6. Czy czym mniejsza gramatura kruszywa płukanego tym większe prawdopodobieństwo zamulenia drenażu? 7. jak z obróbkami blacharskimi pasa nadrynnowego ? zwykła obróbka pod papę? i dodatkowo profile (http://obrobkiblacharskie.com/profil...sc-p-1572.html) pod matę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOMGEO 16.04.2016 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 naprawdę nikt nie pomoże? następiła zmiana koncepcji:- płyta konstrukcyjna - warstwa spadkowa - Topcem Pronto- preparat gruntujący - Mapethene Primer- membrana samoprzylepna - Mapethene SA- geowłóknina chłonno-ochronna- styrodur BASF 3000CS - 5 cm (niestety tylko na tyle mam miejsce)- mata drenażowa - prosił bym o sugestie jaką zastosować - geowłóknina filtracyjna- kruszywo płukane 4 -8 mm - płyty betonowe (deski betonowe) w dwóch wymiarach: 960x235, 240 x 235 3 cm kruszywa płukanego wystarczy ?styrodur się tylko układa czy w jakiś sposób zespala ze sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts