Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pogłebienie piwnicy w istniejącym domu 27 letnim

morarz

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym pogłębić piwnicę, podobno można to zrobić do ław fundamentowych, tylko jak kiedyś budowano to nie wiadomo czy te ławy fundamentowe są. Niestety osoba która budowała ten dom nie żyje i nie ma nikogo żeby się zapytać o to. Piwnica ma 1,65 m wysokości a chcę żeby miała minimum 1,85 m lub jakby się dało to 1,90 m. Nie wiem jak to napisać, ale do jakiego punktu mam kopać lub wiercić w betonie żeby się dowiedzieć że tutaj są fundamenty lub coś, że dotąd ewentualnie mogę piwnicę pogłębić. ? W załączniku 3 zdjęcia domu wokół piwnicy.

IMG_20160414_190250.jpgIMG_20160414_190307.jpgIMG_20160414_190319.jpgIMG_20160414_190250 - Kopia.jpg

IMG_20160414_190250.jpg

IMG_20160414_190307.jpg

IMG_20160414_190319.jpg

IMG_20160414_190250 - Kopia.jpg

Edytowane przez morarz

Witam,

Chciałbym pogłębić piwnicę,

Sądząc po całym pytaniu i po załączonych fotkach nie masz zielonego pojęcie o tym o co pytasz, dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich weź kogoś (inżyniera budownictwa) na konsultacje, powie gdzie kopać gdzie wykuć aby sprawdzić co możesz wykonać.

Czemu nie umieściłeś fotek dachu? Tyle samo by wzniosły do pytania.

Sądząc po całym pytaniu i po załączonych fotkach nie masz zielonego pojęcie o tym o co pytasz, dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich weź kogoś (inżyniera budownictwa) na konsultacje, powie gdzie kopać gdzie wykuć aby sprawdzić co możesz wykonać.

Czemu nie umieściłeś fotek dachu? Tyle samo by wzniosły do pytania.

Jak bym miał pojęcie to bym się nie pytał. Od wszystkiego być nie mogę, hudraulika, elektryka, informatyka kuźwa wszystko, budowlance się nie znam. Mam znajomego inżyniera budowlanego z roboty i polecił podkopać się i zobaczyć dokąd fundamenty sięgają.

Piwnica jest pod całym budynkiem? Zrób odkrywkę na zewnątrz budynku, tam gdzie jest trawnik/klepisko. Niska piwnica zwiastuje raczej, że ławy nie będą głębiej.

Nie piwnica jest pod kuchnią tylko a tam są oprócz kuchni jeszcze cztery pomieszczenia o podobnym wymiarze. Aktualnie tam nie mieszkam i nie wiem ile ma dokładnie metrów kwadratowych. Co do odkrywki to właśnie mam taki plan. Ogólnie jakby się nie dało całej piwnicy obniżyć to bym chciał tylko miejsce na piec nowy z podajnikiem, czyli pogebić o 20 cm piwnicę w miejscu pieca.