morarz 14.04.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, Chciałbym pogłębić piwnicę, podobno można to zrobić do ław fundamentowych, tylko jak kiedyś budowano to nie wiadomo czy te ławy fundamentowe są. Niestety osoba która budowała ten dom nie żyje i nie ma nikogo żeby się zapytać o to. Piwnica ma 1,65 m wysokości a chcę żeby miała minimum 1,85 m lub jakby się dało to 1,90 m. Nie wiem jak to napisać, ale do jakiego punktu mam kopać lub wiercić w betonie żeby się dowiedzieć że tutaj są fundamenty lub coś, że dotąd ewentualnie mogę piwnicę pogłębić. ? W załączniku 3 zdjęcia domu wokół piwnicy. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez morarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 14.04.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Chyba ryzykowny pomysł. A jak się zawali, to co?http://wiadomosci.onet.pl/krakow/tragedia-w-hutkach-sciana-runela-na-mezczyzn/hv9js Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Witam, Chciałbym pogłębić piwnicę, Sądząc po całym pytaniu i po załączonych fotkach nie masz zielonego pojęcie o tym o co pytasz, dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich weź kogoś (inżyniera budownictwa) na konsultacje, powie gdzie kopać gdzie wykuć aby sprawdzić co możesz wykonać. Czemu nie umieściłeś fotek dachu? Tyle samo by wzniosły do pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morarz 15.04.2016 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Sądząc po całym pytaniu i po załączonych fotkach nie masz zielonego pojęcie o tym o co pytasz, dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich weź kogoś (inżyniera budownictwa) na konsultacje, powie gdzie kopać gdzie wykuć aby sprawdzić co możesz wykonać. Czemu nie umieściłeś fotek dachu? Tyle samo by wzniosły do pytania. Jak bym miał pojęcie to bym się nie pytał. Od wszystkiego być nie mogę, hudraulika, elektryka, informatyka kuźwa wszystko, budowlance się nie znam. Mam znajomego inżyniera budowlanego z roboty i polecił podkopać się i zobaczyć dokąd fundamenty sięgają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 15.04.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 W załączniku 3 zdjęcia domu wokół piwnicy. Piwnica jest pod całym budynkiem? Zrób odkrywkę na zewnątrz budynku, tam gdzie jest trawnik/klepisko. Niska piwnica zwiastuje raczej, że ławy nie będą głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morarz 15.04.2016 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Piwnica jest pod całym budynkiem? Zrób odkrywkę na zewnątrz budynku, tam gdzie jest trawnik/klepisko. Niska piwnica zwiastuje raczej, że ławy nie będą głębiej. Nie piwnica jest pod kuchnią tylko a tam są oprócz kuchni jeszcze cztery pomieszczenia o podobnym wymiarze. Aktualnie tam nie mieszkam i nie wiem ile ma dokładnie metrów kwadratowych. Co do odkrywki to właśnie mam taki plan. Ogólnie jakby się nie dało całej piwnicy obniżyć to bym chciał tylko miejsce na piec nowy z podajnikiem, czyli pogebić o 20 cm piwnicę w miejscu pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts