Anija302 15.04.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Witam. Na wstępie chciała bym wszystkich użytkowników tego forum serdecznie przywitać i jednocześnie prosić o radę. Na początku 2015 roku podjedliśmy z mężem decyzję o budowie własnego domu. Działkę już posiadaliśmy (ogrodzoną i częściowo uzbrojoną). Zabraliśmy się do zbierania dokumentacji potrzebnej do rozpoczęcia budowy. Po uzyskaniu wszystkich koniecznych dokumentów rozpoczęliśmy poszukiwania architekta. Padło na Pana o wręcz nienagannej opinii, polecanego przez bardzo wiele osób z naszego województwa. Już na pierwszej wizycie bardzo spodobały nam się rozwiązania i zmiany, które nam zaproponował we wstępnie przez nas przygotowanym projekcie naszego domu (udając się do niego dokładnie wiedzieliśmy jaki chcemy rozkład i wielkość pomieszczeń, ogrzewanie, elewacje itd.). W połowie listopada 2015 r. otrzymał od nas pierwszą część pieniędzy za wykonanie projektu i przystąpił do pracy. Zobowiązał się, iż gotowy projekt otrzymamy max. do 15 stycznia 2016 r. - wtedy też miał otrzymać drugą część wynagrodzenia. Projektu nie mamy do dziś. Co chwila wysłuchujemy wymówek typu: "popsuł mu się komputer", "miał imieniny żony", "musiał pilnie wyjechać" itp. Umowy oczywiście nie spisaliśmy. Dzisiaj wiem, że był to wielki błąd z naszej strony ale nigdy w życiu nie pomyślała bym, że nasza współpraca z tym Panem w ten sposób będzie wyglądała. Ponadto, zaklepaliśmy już ekipę do przeprowadzenia prac budowlanych, a wszystko wskazuje na to, że do tej budowy w tym roku już raczej nie dojdzie. Jeśli ktoś z Was miał podobną sytuację, to bardzo proszę o informację, jak udało się ją rozwiązać - zobowiązać architekta do wykonania projektu lub zrezygnować ze współpracy i odzyskać wpłacone wcześniej pieniądze. Będę z całego serca wdzięczna za wszelkie rady i informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartStefan 15.04.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Niepodpisanie umowy to był ogromny błąd z twojej strony. Masz może chociaż jakikolwiek papier? Fakturę albo potwierdzenie przelewu? Jak tak to możesz próbować pozwać go do sądu. Jak nie to praktycznie nie ma szans tego udowodnić i każdy w miarę ogarnięty adwokat go obroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 15.04.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Ja miałam przeboje z architektem, ale miałam podpisaną umowę.Może na początek, zamiast wysłuchiwać, dlaczego coś nie zostało zrobione, powiedz, że rezygnujesz z jego usług z powodu niewywiązywania się z ustnej umowy i prosisz o zwrot pieniędzy oraz dokumenty. Tu możesz usłyszeć, że architekt poniósł już jakieś koszty itp., to zaproponuj, że jeśli przedstawi Ci swoje opracowania oraz rachunki, kwota do zwrotu zostanie pomniejszona. Gdyby zaczęło iść na ostro, postrasz pana skargą do Okręgowej Izby Architektów i Urzędu Skarbowego.Masz jakąś korespondencję e-mail, która mogłaby potwierdzać ustną umowę? Tyle przyszło mi do głowy na początek, powodzenia i daj znać jak poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anija302 15.04.2016 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Niepodpisanie umowy to był ogromny błąd z twojej strony. Masz może chociaż jakikolwiek papier? Fakturę albo potwierdzenie przelewu? Jak tak to możesz próbować pozwać go do sądu. Jak nie to praktycznie nie ma szans tego udowodnić i każdy w miarę ogarnięty adwokat go obroni. Mam jego pisemne oświadczenie, że przyjął pieniądze za wykonanie projektu (oświadczenie z datą, podana jest kwota, zakres zadań i jego podpis). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anija302 15.04.2016 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Nie mam żadnej korespondencji e - mail. Tylko świadka w postaci mojego męża. Oboje jesteśmy już na granicy wytrzymałości psychicznej, a to dopiero początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 15.04.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Skoro masz oświadczenie z jego podpisem, to jesteś w domu Działaj, zanim do niego zadzwonicie, spróbujcie się opanować, żeby rozmowa była spokojna acz stanowcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartStefan 20.04.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Dokładnie, zadziałałaś już coś? Takie sprawy najlepiej załatwiać jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qazwsxqazwsx 20.04.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 teraz to niestety coraz częściej zdarzają się tacy pożal się Boże fachowcy. Dawniej jak ktoś sko nczył studia, to był ktoś, teraz to właśnie wychodzą takie wynalazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.04.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Anija302- a to jest architekt ? - skąd wiesz ? Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 22.04.2016 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 jak zlecenie nie skończone to jak można go straszyć US ? bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anija302 22.04.2016 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Witam ponownie. Co do pytania Pana Łukasza Ładzińskiego odpowiadam, że tak jest to architekt ze wszystkimi możliwymi uprawnieniami, wpisem do Krajowej Izby Architektów. Ponadto, osoba bardzo polecana przez wiele osób. Myślę, że on po prostu nie potraktował nas i naszego projektu poważnie, bo z tego co się dowiedziałam na co dzień ma klientów z dużo wyższej półki. Co do pytania czy już coś zdziałałam, to owszem. Po rozmowie w dniu 15.04 na której ponownie usłyszałam, że mam mu dać jeszcze max 2-3 dni przyjęłam strategię zgodną z powiedzeniem: "Gdzie diabeł nie może, tam babę pośle..." i włóczę się za nim jak cień odwiedzając go po 10 razy dziennie w biurze, wydzwaniając 30 razy dziennie, jeżdżąc z nim do urzędów i oczywiście zadając tysiące pytań (w końcu jako baba mam prawo być wścibska ). Pan zaczął wykazywać wprawdzie pierwsze objawy nerwicy ale prace nad projektem ruszyły z kopyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.04.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartStefan 22.04.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Przy okazji postaraj się mailowo z nim kontaktować, tak na wszelki wypadek jakby kiedyś dowody potrzebne były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaanna1719514496 25.04.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Anija302, Twój przypadek łudząco podobny do naszego. Czy możesz mi napisać nazwisko tego architekta na maila: [email protected] bo tu chyba nie wolno po nazwisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STROOMYK 09.08.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Dzień dobry,Czyli jeśli nie mogę znaleźć nazwiska architekta na liście IARP to nie jest dobrze. A co mnie omija jeśli taka pracownia (jej właściciel) nie widnieje w takim zestawieniu. Czy to oznacza, ze nie posiada on odpowiednich uprawnień i kwalifikacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.08.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Dokładnie to oznacza - co nie znaczy, że np. Nie może prowadzić działalności w zakresie projektowania zatrudniając projektantów z uprawnieniami lub współpracując z nimi. Jedno jest pewne, że podpisu pod projektem tej osoby nie będzie. W projektowaniu jest odpowiedzialność osobowa w danej specjalności. Pod projektem nie może podpisać się firma, pracownia ... tylko konkretna osoba - projektant z uprawnieniami i nie kto inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STROOMYK 09.08.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Dziekuje Panie Łukaszu za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 23.11.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Kochani forumowicze, pomoc pilnie potrzebna Podpisaliśmy umowę z architektem, wpłaciliśmy zaliczkę w wysokości 1/3 ceny końcowej. Budynek chcemy na płycie fundamentowej, strop parter/piętro monolityczny, strop ponad piętrem z tych lekkich. Dach w pełni odeskowany, pokryty dachówką. Ogrzewanie gazowe plus w ramach relaksu kominek z DGP. Przedstawiliśmy konkretną wizję rozrysowaną przez nas architektowi, miał to wszystko dopracować do obowiązujących przepisów. No i tak sobie czekamy już 4 miesiąc (w międzyczasie oczywiście otrzymaliśmy rysunki poglądowe w ramach wpłaconej zaliczki) ale martwią nas pytania dotyczące płyty fundamentowej zadawane przez architekta Zaczyna mnie trafiać szlag. Pomyśleliśmy że może ktoś z Was posiada kontakt do dobrego konstruktora (obawiamy się że współpracujący z architektem konstruktor nie grzeszy wiedzą) który nie boi się zaprojektowania płyty fundamentowej i słucha swoich zleceniodawców? Więcej szczegółów na priv. Pomóżcie dobrzy ludzie bo koniec roku za pasem a my chcieliśmy PNB otrzymać jeszcze w grudniu co raczej jest już nie realne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 23.11.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 W wątku o płycie fundamentowej podają namiary, przeczytaj ostatnie kilkanaście strom. Z PF faktycznie jest problem, ale nie trać czasu i normalnie niech architekt kończy projekt a tym zrobisz projekt zamienny na PF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 23.11.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 W wątku o płycie fundamentowej podają namiary Dziękuję, idę szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts