Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niekompetentny architekt

Recommended Posts

Zapłacenie "nie małe pieniędzy" za projekt jest względne.

Zapytaj architekta ile trzeba dopłacić za ekspertyzę podpisaną przez uprawnionego.

Ale tu naprawdę nie chodzi o pieniądze , ja bym chętnie dopłacił żeby tylko mieć już to z głowy . Chodzi o to , że Pan architekt próbuje udowodnić , że ma prawo sporządzać takie ekspertyzy gdyż w ustawie nie sprecyzowano jakie uprawnienia są wymagane do tego celu. ( ustawa mówi , że do sporządzenia takiej ekspertyzy wymagane są odpowiednie uprawnienia ale jakie ? Nie sprecyzowano.) Ja wiem , każdy z kim rozmawiam i także tu na forum , wszyscy mi powtarzają , że to uprawnienia bez ograniczeń w konstrukcji. Ale pań architekt kurczowo się trzyma treści ustawy która tego nie precyzuje.

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale tu naprawdę nie chodzi o pieniądze , ja bym chętnie dopłacił żeby tylko mieć już to z głowy . Chodzi o to , że Pan architekt próbuje udowodnić , że ma prawo sporządzać takie ekspertyzy gdyż w ustawie nie sprecyzowano jakie uprawnienia są wymagane do tego celu. ( ustawa mówi , że do sporządzenia takiej ekspertyzy wymagane są odpowiednie uprawnienia ale jakie ? Nie sprecyzowano.) Ja wiem , każdy z kim rozmawiam i także tu na forum , wszyscy mi powtarzają , że to uprawnienia bez ograniczeń w konstrukcji. Ale pań architekt kurczowo się trzyma treści ustawy która tego nie precyzuje.

Odpowiedz architektowi, że ma załatwić ekspertyzę która będzie przyjęta przez urząd.

Powiedz mu że Ciebie nie obchodzi jego uważanie, że ma takie uprawnienia.

Może architekt ma uprawnienia do projektowania konstrukcji.

Poproś architekt o skan uprawnień i napisz na FM do czego jest uprawniony.

Projekt Techniczny mam tylko brakuje tej ekspertyzy , tylko i wyłącznie ekspertyzy.

OK - ekspertyza jest częścią Projektu Technicznego ( stanowiącego część Projektu Budowlanego ).

Oczywiście, że architekt nie wykonuje ekspertyzy technicznej budynku ( to jest poza jego uprawnieniami zawodowymi ), podobnie jak nie projektuje instalacji sanitarnych, czy elektrycznych, stanowiących również część Projektu Technicznego.

Jeśli architekt przyjmuje zlecenie na opracowanie Projektu Budowlanego ( kompletnego ), to powinien poinformować Cię, jacy jeszcze inni uprawnieni projektanci są potrzebni do niezbędnych opracowań branżowych. W szczególności są to :

- uprawniony projektant konstrukcji

- uprawniony projektant instalacji sanitarnych

- uprawniony projektant instalacji elektrycznych.

Jeśli architekt przyjmuje zlecenie na opracowanie Projektu Budowlanego ( kompletnego ), to powinien poinformować Cię, jacy jeszcze inni uprawnieni projektanci są potrzebni do niezbędnych opracowań branżowych. W szczególności są to :

- uprawniony projektant konstrukcji

- uprawniony projektant instalacji sanitarnych

- uprawniony projektant instalacji elektrycznych.

Ok. powinien mnie poinformować . Ale dla tego , że jego obowiązkiem jest mnie poinformować a on powinien zlecić te opracowania , czy dla tego, że zlecenie tych opracowań jest po mojej stronie ?

• Like 1

Ok. powinien mnie poinformować . Ale dla tego , że jego obowiązkiem jest mnie poinformować a on powinien zlecić te opracowania , czy dla tego, że zlecenie tych opracowań jest po mojej stronie ?

Zależy co masz w umowie.

Generalnie temat ma być załatwiony kompleksowo i Ciebie nie obchodzi kto i co robi i jakie ma uprawnienia.

Za całość odpowiada projektant prowadzący temat.

Zależy co masz w umowie.

Generalnie temat ma być załatwiony kompleksowo i Ciebie nie obchodzi kto i co robi i jakie ma uprawnienia.

Za całość odpowiada projektant prowadzący temat.

No niestety żadnej umowy nie spisaliśmy . Ogólnie rozmową była taka , że z projektami od niego pójdę już bezpośrednio do urzędu złożyć i czekać na pozwolenie . Nie informował mnie o niczym co bym musiał dodatkowo załatwiać. Oczywiście po za dokumentacją dla niego potrzebną do projektu tj. Warunki , mapy do celów projektowych, melioracja , gddk itp. Żadnych ekspertyz nie kazał załatwiać .

Ogólnie myślę , że facet mnie orżnął , czy jest jakaś możliwość odzyskać pieniądze bez sądu? Podobno można napisać skargę na projektanta do IZBY ARCHITEKTÓW ale czy to coś mi pomoże czy bardziej zaszkodzi.

Może Architekt chciał dobrze.

Został zaskoczony przez urząd koniecznością dostarczenia ekspertyzy konstrukcyjnej.

Może sądził (pewnie nadal tak sądzi), że jego uprawnienia pozwalaną na wykonanie stosownej ekspertyzy.

Architekt powinie dokończyć temat czyli załatwić ekspertyzę. Odpłatnie lub nieodpłatnie.

Może budynek jest w takim stanie, że ekspertyza może być negatywna?

Architekt powinie dokończyć temat czyli załatwić ekspertyzę. Odpłatnie lub nieodpłatnie.

nie za bardzo rozumiem, dlaczego " nieodpłatnie " ?

czy ekspertyzę zleca Inwestor, czy Architekt - te koszty związane z jej opracowaniem powinien ponieść INWESTOR !

i nie są to koszty " dodatkowe " tylko związane z danym Projektem.

To co ? - Inwestor chce przebudowywać za ciężkie pieniądze stary budynek do funkcji mieszkalnej, a nie ma 500 - 1000,-zł na ekspertyzę techniczną ?

... albo jesteśmy poważni, albo nie !

a co kosztuje 1000,-zł na budowie ? - drzwi wejściowe do budynku ?

... tak więc bez przesady.

"nieodpłatnie" bo przedstawił ofertę na kompletny projekt który uzyska pozwolenia na budowę.

Architekt sądził, że sam może wykonać niezbędną ekspertyzę i (w domyśle) było to już ujęte w wycenie za całość.

Proste?

"odpłatnie" bo Inwestor na dosyć czekania lub weryfikowania uprawnień Architekta i woli zapłacić za ekspertyzę mimo, że powinna być wykonana przez uprawnionego projektanta w umówionej cenie za projekt.

Architekt powinien odpuścić i na własny koszt wykonać brakujący element projektu (zatrudnić uprawnioną osobę).

Jedyne co go może tłumaczyć to niska cena projektu lub posiadanie odpowiednich uprawnień i błędu urzędników.

Edytowane przez d7d

Architekt powinien odpuścić i na własny koszt wykonać brakujący element projektu (zatrudnić uprawnioną osobę).

Jedyne co go może tłumaczyć to niska cena projektu lub posiadanie odpowiednich uprawnień i błędu urzędników.

Dokładnie tak było , umawialiśmy się na kompletny projekt po którym otrzymam pozwolenie na budowę. A jeśli chodzi o cenę to dowiadywałem się już u innego architekta ( z uprawnieniami do sporządzania owej ekspertyzy ) to za taki projekt ( kompletny ) zapłacił bym od 1000 do 2000 mniej a tu zapłaciłem więcej i projekt jest niekompletny.

kilka innych źródeł też to potwierdziło.

Te same źródła potwierdzają posiadanie uprawnień przez tego architekta jak i zaprzeczają posiadanie uprawnień przez mojego architekta. Ale nie o tym architekcie chciałem pisać , czy ktoś jest w stanie mi doradzić co mogę zrobić by skutecznie wyegzekwować ekspertyzę od swojego architekta ? A najlepiej zakończyć współpracę i odzyskać pieniądze gdyż moim zdaniem zachował się wobec mnie nieetycznie .

1) Sporządził projekt zmiana sposobu użytkowania(5000 zł.) wiedząc ,że chcę przebudowywać i zaprojektował tą przebudowę . Moim zdaniem wiedział , że Projekt zostanie odrzucony .

2) Sporządził drugi projekt na zmianę sposobu użytkowania wraz z rozbudową , przebudową , nadbudową ( 4000 zł. ) i tu właśnie brak owej ekspertyzy.

3) W projekcie jest dobudówka typu ganek , chciałem dach jednospadowy od istniejącego dachu . Pan projektant wprowadził mnie w błąd twierdząc , że taki projekt nie przejdzie w urzędzie ( co okazało się nieprawdą ) gdyż warunki mówią o dachu dwu lub wielospadowym na budynku. ( Na budynku jest dach dwuspadowy) więc zrobi dach dwuspadowy na przybudówce a po otrzymaniu zgody na budowę wprowadzi zmiany w projekcie .

Według mnie jest to działanie takie aby uzależnić klienta od siebie gdyż liczy na prowadzenie tej budowy i specjalnie zrobił coś takiego.

Osobiściecie poszedł bym już do innego projektanta , zapłacił za ekspertyzę i zlecił mu prowadzenie budowy . Ale oczywiście na podstawie tego projektu którego autorem jest mój projektant i co do którego trzeba będzie wprowadzić zmiany , więc i tak będę musiał wrócić do niego . Ktoś doradzi jakieś sęsowne rozwiązanie ?

• Like 1

Te same źródła potwierdzają posiadanie uprawnień przez tego architekta jak i zaprzeczają posiadanie uprawnień przez mojego architekta. Ale nie o tym architekcie chciałem pisać , czy ktoś jest w stanie mi doradzić co mogę zrobić by skutecznie wyegzekwować ekspertyzę od swojego architekta

Poproś architekta o kopię uprawnień byś mógł w niezależnym źródle sprawdzić czy ma uprawnienia do ekspertyzy konstrukcyjnej czy jednak ich nie ma.

https://extranet.iarp.pl/lista/

Możesz też zgłosić problem do Izby Architektów.

Izba Architektów RP sprawuje nadzór nad należytym i sumiennym wykonywaniem zawodu przez członków izby. Inwestorzy mają dostęp do bazy Architektów IARP, którym izba nadała uprawnienia. Izba prowadzi postępowania w zakresie odpowiedzialności zawodowej i dyscyplinarnej swoich członków. Izba współdziała także z organami administracji rządowej i organami samorządu terytorialnego oraz z innymi samorządami i stowarzyszeniami zawodowymi.

https://www.izbaarchitektow.pl/kategoria/dla_kogo_pracujemy,149/

Poproś architekta o kopię uprawnień byś mógł w niezależnym źródle sprawdzić czy ma uprawnienia do ekspertyzy konstrukcyjnej czy jednak ich nie ma.

https://extranet.iarp.pl/lista/

/[/url]

Pod danym linkiem wpisuję nr. Wpisu , nazwisko i izba i wyszukuje mi mojego architekta ale nie widzę żadnych innych informacji , odnośnie uprawnień lub czegokolwiek.