Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niekompetentny architekt

Recommended Posts

" Polskie prawo nie przewiduje możliwości zrzeczenia się autorskich praw osobistych. Możliwość taka istnieje w odniesieniu do autorskich praw majątkowych. Jednakże nie oznacza to zamkniętej drogi do skonstruowania nienaruszających przepisów prawa postanowień umownych. "

wg jw - na mocy porozumienia ( w tym możliwej gratyfikacji finansowej ) można zrzec się Praw Majątkowych do danego Utworu ( wg Ustawy o Prawie Autorskim )

- gotowe Umowy pewnie mają wszyscy sprzedający projekty gotowe, ale też określając co można w danym projekcie zmienić, a co nie.

- taka sama zasada powinna " działać " w stosunku do projektów indywidualnych.

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja rozumiem , że tak czy inaczej autora projektu nie zmienię . Chodzi mi o to żeby sporządzić umowę z autorem projektu, która umożliwi innej osobie wprowadzenie zmian w owym projekcie.

Pierwszy architekt nieodpłatnie wyraża zgodę na wprowadzanie przez innego architekta zmian w swoim projekcie.

od 2021 roku budynki mają być zgodnie z WT "niemal zeroenergetyczne". a widzę wokół siebie że chyba tak nie jest. chyba EP na CO i CWU ma być 70 kWh/m2. jakoś tego nie widzę w obecnie budowanych wokół mnie domach, a jest ich prawdziwy wysyp. często bez wentylacji z odzyskiem ciepła, za to z 15 cm styropianu na ścianach. izolacji generalnie mało i zwykle źle wykonana. te domy powinny być zaprojektowane zgodnie z WT2021, a nie są. ktoś się pod tym podpisuje, ciekawe kto?

Dlaczego uważasz, że pozbycie się własnych autorskich praw majątkowych do danego " utworu " powinno być " nieodpłatne " ?

Neiodpłatnie przekazanie praw majątkowych - można to i tak nazywać ale inwestor zapłacił ustalone wynagrodzenie za projekt (może zawiera prawa majątkowe) i nie może uzyskać PnB bo architekt uważa, że może wykonać ekspertyzę a urząd uważa (pewnie analizując uprawnienia architekta) że nie może wykonać ekspertyzy.

Za co jeszcze ma płacić zamawiający skoro architekt nie może dokończyć swojego dzieła bo nie ma uprawnień?

Architekt ma zapłacone za wykonanie projektu który jednak nie jest kompletny.

Przeniesienie majątkowych praw autorskich powinno być zapisane w umowie w umówionej cenie za wykonanie projekt (wraz z przeniesieniem... ).

• Like 1

" Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, twórcy przysługuje wyłączne prawo do korzystania z utworu i rozporządzania nim na wszystkich polach eksploatacji oraz do wynagrodzenia za korzystanie z utworu."

Art. 17 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Zamawiający nie może korzystać z "utworu" bo "utwór" jest wadliwy. :)

Może sprawa nadaję się do zgłoszenia w IARP ?

Niedokończona " piosenka " też jest " utworem " i podlega ochronie autorskiej.

Rysunek dziecka w przedszkolu również podlega ochronie, bez względu na to, czy się komuś podoba czy nie, czy też jest skończony, czy nie.

Ogólnie : Architekt powinien dokończyć to, do czego się zobowiązał - to nie ulega wątpliwości.

Do podstawowych obowiązków Projektanta należy ( Art. 20 Ustawy Prawo Budowlane ) ... " zapewnienie, w razie potrzeby, udziału w opracowaniu projektu budowlanego osób posiadających uprawnienia budowlane do projektowania w odpowiedniej specjalności ". Tak więc, jeśli część projektu jest poza jego uprawnieniami to - patrz Art. 20 Prawa Budowlanego. Jeśli uchyla się od tego obowiązku - zgłoszenie do IARP jest jakąś opcją, choć uważam, ze dwie strony ( Inwestor / Projektant ) powinni choć próbować się dogadać.

Często jest tak, że Inwestor ma jakiś zamiar inwestycyjny ( np. przebudowy obiektu ), ale kompletnie nie jest świadomy zarówno ZAKRESU danego projektu, jak również udziału innych Projektantów z uprawnieniami w danej specjalności ( poza Architektem ) wymaganych do opracowania danego tematu jako projektu kompletnego. I tak się zdarza. Rozmawiam z potencjalnymi Inwestorami i podczas pierwszej rozmowy wychodzi brak pojęcia, czym zajmuje się Architekt, jakie są jego prawa i obowiązki ( również Inwestora ), kim jest projektant konstrukcji, kim projektant instalacji sanitarnych, elektrycznych, o audytorze energetycznym nie wspominając.

To Architekt jako projektant wiodący wie co powinien wykonać i jakie są jego obowiązki wobec prawa i wobec zamawiającego.

Jeżeli nie wykonał skutecznego dzieła to "oszukał" zamawiającego. Obiecał i się w ustnej umowie zobowiązał a nie wykonał.

Architekt powinien dokończyć tylko nie dokończył.

Ile lat ma zamawiający prosić i czekać aż architekt z urzędem dojdą do porozumienia?

Architekt nie dopełnił obowiązków które są określone w art. 20 Prawa Budowlanego.

Nie napisałem, że zamawiający może "ukraść" utwór architektoniczny pierwszego architekta.

Nie rozumiesz prostych stwierdzeń?

Pierwszy architekt dostał uzgodnione wynagrodzenie za swoje dzieło więc nieodpłatnie pozwala na dokończenie, przez innego architekta, tego czego sam nie potrafi dokończyć.

Przeczytaj post #48 i #58 i #61.

Inwestor nie jest świadomy wszystkiego tego co trzeba wykonać aby uzyskać PnB.

Od tego jest Pan Architekt który dobrze wie co należy wykonać.

Takich projektów wykonał już dziesiątki albo setki a Inwestor zwykle pierwszy raz startuje do tematu projektu.

To architekt zatrudnia pośrednio lub bezpośrednio branżystów.

Architekt jest wykonawcą kompleksowej usługi.

Przypominam, że architekt w swoim wynagrodzeniu miał zapłacone za sporządzenie niezbędnej ekspertyzy konstrukcyjnej.

Więc teraz jeszcze próba dogadania z Architektem , a jak stanie okoniem to zgłaszać sprawę do IARP ?

Pomijając już nieetyczne zachowanie projektanta, z którym moim zdaniem mam do czynienia , to czy takie zachowanie nie nosi znamion przestępstwa ? Zapłaciłem mu 9000 zł. i stoję w miejscu od prawie już roku. Oczywiście od roku od początku znajomości z projektantem .

Edytowane przez Krisss81

Podejmij kolejną próbę polubownego załatwienia dokończenia projektu i skutecznego uzyskania PnB.

Lepiej jest dogadać się niż walczyć w sądzie.

Zapłaciłeś tyle ile chciał więc wymagaj.

Masz potwierdzenie zapłaty? Fakturę od architekta lub przelew?

Czy to była płatność do ręki? :)

Niestety płatność do ręki , jak poprosiłem o fakturę to z oburzeniem odrzekł ,że faktura jest u księgowej a mi nie ma obowiązku dawać faktury. Wystawił mi jedynie pokwitowanie przyjęcia pieniędzy z podpisem i pieczątką , na świstku papieru który akurat miał pod ręką .

Fakturę musi otrzymać nabywca usługi lub jak ktoś woli nabywca "dzieła" czyli Ty.

Architekt bezwzględnie musi wystawić i przekazać Tobie fakturę.

Chyba nie wykonał swojego "dzieła" na czarno? :)

Z jakiego powodu oburzał się? :D

Nie zna się na przepisach podatkowych? Ma firmę w formie JDG , spółki lub inna formę?

Nie wiem czemu się oburzał . Ale to jest specyficzny człowiek więc już chyba nic w jego zachowaniu mnie nie ździwi . Wątpię że uda mi się z nim dogadać, było i tak że jak przyjechałem do niego z dokumentami to mnie za bramę nie wpuścił , mówiąc " Hdzie mi tu będziesz właził " Ręce opadają .