editt2 15.04.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Tydzień temu miałem montowane okna w budynku, okna dwuszybowe salamander 82 z abakusa. Niepokoi mnie troche montaż ich. Okno tarasowe które mam na zdjęciu mam "przyłożyć deskę od drugiej strony zrobić szalunek i zalać od dołu. Natomiast ciepłe parapety zostały zamontowane bez wylania specjalnej wylewki samopoziomującej i zatkania otworów w porothermie , cieply parapet zostal podparty na kołkach montazowych do okien i wypianowany pianką pu jakieś 2 cm miedzy parapetem a murem jest tej piany.. , jak montażysta mi powiedział to nawet ma być lepiej... Cieply parapet nie zostal przykrecony do muru. http://i.imgur.com/iuBidZo.jpg http://i.imgur.com/cPhodVR.jpg Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez editt2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 15.04.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Ogólnie masakra - wypowiedzą się za chwilę specjaliści. Inna sprawa że do Ciebie należy przygotowanie otworów pod okna balkonowe - wystarczyło podmurować pustakiem np. Inna sprawa że coś mało miejsca na wylewkę i styropian masz. Ja miałem 22 cm - 15 cm styropianu + wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 15.04.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Balkon stoi na dwóch cegłach, czyli nie więcej jak 13cm. Po odjęciu wylewki (5-6cm) zostaje na 5-6 centymetrów styropianu. Mało...Co do tego balkonu zamów poszerzenie i samemu je wstawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart.kowal 15.04.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Rzeczywiście dziwnie to jest zrobione - nauczka na przyszłość. Korzystałeś z usług jakiejś poleconej Ci złotej rączki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 15.04.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) http://i.imgur.com/iuBidZo.jpg Nie zależnie kto dał ciała (czy to murarze, czy kierownik budowy czy osoba robiąca obmiar lub ekipa montująca okna bo mogła na to zwrócić uwagę) będziesz musiał zmierzyć się z wyzwaniem. Tak naprawdę to sądzę, że sami to skopaliście Wyzwanie to te 5 cm na styropian dla podłogi na gruncie o którym ktoś wspomniał wyżej. Lepiej sprawdź wysokości nadproży w otworach pod drzwi wewnętrzne czy aby nie za niskie w stosunku do poziomu docelowej wylewki. Zobacz tutaj na zdjęcie po montażu witryny tutaj również ktoś się ratował. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editt2 15.04.2016 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Jeśli chodzi o tarasowe okno, stoi na ceglach, ale tam są trzy poszerzenia już, ponoć więcej się nie dało założyć tych poszerzen. Podłogę mam 27 cm. 20 styro 7cm wylewki. Więc akurat będzie pod listwa przesuwną. Głównie mi chodzi o montaż ciepłych parapetów.. Podmurowane było pod taras ale to wywalili i postawili na ceglach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 15.04.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 O raaaaaaaaanyýyyyyyy.......Co tu wiecej mówić Każde słowo w twej pierwszej wypowiedzi opisujące to co zrobili nadaje się do Facebookowego tematu : fuszerki montażu okien.Ale to co dopisales że zwalili podmurowke by Ci postawić na ceglach to juz jakis kosmos.Poszerzen mozesz dagc nawet i na pół metra tylko z głową . Raz ze muszą być ze wzmocniem ale oprócz tego dodane kątowniki mocowane do podłoża .Echhhh.....nic dziwnego ze ten wątek ma az tyle postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 15.04.2016 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 się uśmiechnę i zacytuję producenta "ciepłych parapetów" - " no co tu mówić Michał, całość do ponownego zamontowania" o balkonie lepiej nie wspominać a ekipę montażową omijać bardzo szerokim łukiem !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editt2 15.04.2016 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Potrzebuję konkretnych argumentów, dlaczego tak nie montuje się ciepłych parapetów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 15.04.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Witam Potrzebuję konkretnych argumentów, dlaczego tak nie montuje się ciepłych parapetów?? Najprościej mówiąc - bo TAK jest źle ! Z tego co widzę to produkt, który powinno montować się tak http://klinar.pl/pdf/montaz.pdf Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 15.04.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Jeśli chodzi o tarasowe okno, stoi na ceglach, ale tam są trzy poszerzenia już, ponoć więcej się nie dało założyć tych poszerzen. Podłogę mam 27 cm. 20 styro 7cm wylewki. Więc akurat będzie pod listwa przesuwną.... Jaki jest wymiar mierzony od chudziaka do dolnej krawędzi listwy, po której przesuwają się wózki? Będzie co najmniej te 27 cm? Wątpię, ale nawet jak będzie to nie zmieni faktu, że dół okna jest "zamontowany" tragicznie! Folię po bokach również mogli by "przyklepać", aby tak nie fruwała. Podmurowane było pod taras ale to wywalili i postawili na ceglach I uważają, że teraz wykonali to lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.04.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Potrzebuję konkretnych argumentów, dlaczego tak nie montuje się ciepłych parapetów?? Taki podkład z XPS ma przenosić ciężar cała swoją powierzchnia na mur a nie na piankę, która nie jest w stanie udźwignąć takich obciążeń. Zdobądz instrukcje montażu okien od Abakusa jeżeli taka istnieje i zobacz co mówią o mocowaniu dołu okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.04.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 I uważają, że teraz wykonali to lepiej? Nie być niesprawiedliwy! Pięknie wywalili. Mnie tam się podoba "wywalenie". Stylowo i jakaż głębia przemyśleń. Widać, że chłopaki mają wywalone na wszystko:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.04.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Jednej rzeczy nie rozumiem Lenistwa ludzi tu piszących o swych problemach Skoro potrafią się zalogować na FM to chyba znają na tyle internet że wrzucenie hasła "prawidłowy montaż ciepłego parapetu" czy też "montaż ciepłego parapetu" bądź jeszcze prościej "ciepły parapet" w wujka Gogola bądź na YouTube nie powinno stanowić problemy YT dodatkowo pokazuje ruchome obrazki Pomijam już fakt, że powinni to uczynić zanim dojdzie do takiego montażu by od razu wyp.... ekipę z budowy, wynająć ochronę pilnującą rozładowane okna i reagować albo u fabryki albo u sprzedawcy albo wynająć innych co znają się na rzeczy i kosztami obciążyć sprzedawcę. kosztami zapewne o wiele wyższymi niż on skalkulował swój "montaż" o ile to co opisujesz można nazwać montażem Choć z drugiej strony . . . lubię takie poprawki po patałachach. I coraz więcej ich się zdarza bo ludzie nie myślą. No tak. . . .myślenie boli oj oj oj jak boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.04.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Nie ma się co dziwić. Przecież człowiek zamawiając okna wierzy że kupuje dobrze. Nikt nie wybiera tańszych uważając że "to są patałachy, ale w imię ceny to jakoś zniosę". Jak z autem - kupując okazję też mamy nadzieję że robimy świetny interes.. Ps. Ja nie mam skutecznej rady dla Inwestora.. jak tu składać reklamację Może zainteresować fabrykę by się wypowiedziała i wyciągnęła wnioski jakich to ma orłów wśród montażystów którzy przecież narobili teraz obciachu producentowi a nie sprzedawcy (który w głównej mierze okazał się ignorantem bez doświadczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts