Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świerk - czarna zimna bejca - jaka?

OlaBa

Recommended Posts

Dzień dobry, witam szanownych uzytkowników forum. Zawsze odnajdywałam odpowiedzi na wszystkie problemy, ale tym razem muszę stworzyć swój wątek.

Mam ogromny problem z dobraniem koloru bejcy. Na strychu domku mam położoną świerkową podłogę. Chcę ją pobejcować na czarno, ale w odcieniu zimnym. Niestety wszystkie moje próby (nawet kilka warstw) dawały efekt ciepłej czerni, jakiś brąz przez to przebija - próbowałam bejcę z ikea, osmo, zar i jeszcze jakieś z leroya. Jestem u kresy wytrzymałości, czy ktoś może polecić mi odpowiedni produkt? Dodam, że oczywiście podłoga jest wyszlifowana, po bejcy chcę położyć błyszczący lakier. Tu jeszcze się nie rozglądałam, więc może ktoś coś poleci? Ale przede wszystkim chodzi mi o bejcę.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i przepraszam za chaotyczny wpis. :)

Chodzi mi o coś takiego

ob10.jpg

A ciągle wychodzi coś takiego

http://3.bp.blogspot.com/-P0SJhSobiUU/VQMNIECkSwI/AAAAAAAAACs/SEEplqrnkyM/s1600/DSC01458.JPG

ob10.jpg

Witam, kilka lat temu robiliśmy podłogi w teatrze i tam tez było życzenie że p[odłogi muszą mieć kolor bardzo zimnej czerni ( najczerniejsza czern jaka tylko była możliwa :) )

Kolor nie do zdobycia w sklepach - robiony na specjalne zamówienie przez Tikkurile ( zdjęc nie posiadam bo straciłem po awarii dysku)

Innym razem robiliśmy parkiet czarny i również bejca była nie do zdobycia i inwestor zamawiał specjalnie ( ale juz nie pamiętam firmy )

Warto podejść do jakeigoś sklepu i zabrać próbkę bejcy czarnej firmy SOPUR , ma dość intensywny kolor

DSCF5662.jpg

DSCF5200.JPG

DSCF5206.jpg

DSCF5662.jpg

DSCF5200.JPG

DSCF5206.jpg

Edytowane przez monkey222

Dzień dobry, witam szanownych uzytkowników forum. Zawsze odnajdywałam odpowiedzi na wszystkie problemy, ale tym razem muszę stworzyć swój wątek.

Mam ogromny problem z dobraniem koloru bejcy. Na strychu domku mam położoną świerkową podłogę. Chcę ją pobejcować na czarno, ale w odcieniu zimnym. Niestety wszystkie moje próby (nawet kilka warstw) dawały efekt ciepłej czerni, jakiś brąz przez to przebija - próbowałam bejcę z ikea, osmo, zar i jeszcze jakieś z leroya. Jestem u kresy wytrzymałości, czy ktoś może polecić mi odpowiedni produkt? Dodam, że oczywiście podłoga jest wyszlifowana, po bejcy chcę położyć błyszczący lakier. Tu jeszcze się nie rozglądałam, więc może ktoś coś poleci? Ale przede wszystkim chodzi mi o bejcę.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i przepraszam za chaotyczny wpis. :)

Chodzi mi o coś takiego

[ATTACH=CONFIG]352949[/ATTACH]

A ciągle wychodzi coś takiego

http://3.bp.blogspot.com/-P0SJhSobiUU/VQMNIECkSwI/AAAAAAAAACs/SEEplqrnkyM/s1600/DSC01458.JPG

kup czarną bejcę firmy Zar. Poza tym im drobniejszym uziarnieniem podłoga szlifowana tym kolor jest jaśniejszy (pozbawiony głębi).

Dziękuję za odpowiedzi i jeśli można, proszę o kolejne.

kup czarną bejcę firmy Zar. Poza tym im drobniejszym uziarnieniem podłoga szlifowana tym kolor jest jaśniejszy (pozbawiony głębi).

Panie Jarekkur, jak napisałam w poście, użyłam czarnej bejcy Zar i wyszedł mi ciepły kolor. (nie do końca wiem, co znaczy głębia w kolorze) Stosował ją Pan i wyszedł czarny jak w zdjęciu, które wstawiłam, jako pożądany, zimny kolor? Dodam, że deski szlifowałam szlifierką mimośrodową, od 60 kończąc na papierze 320.

to wez probe zrob i pociagnij ją, te bejce nie zarowskim lakierem tylko dowolnym rozpuszczalnikowym...np domaluxem..zobaczysz jak sie kolor zmieni..i zawsze te ale zawsze bejcami zara mozna zrobic cos i 1-2-3-4-5-6 krotnie..aby kolor pogłebic..z czarnym jak bialym..dla kazdego to cos innego..hehe przerabialem nie raz.. Edytowane przez ghost34

właśnie papier 320 jest zbyt drobny i stąd ten jaśniejszy odcień. Należy kończyć papierem 100/120 wzdłuż słojów. Następnie dwa razy nanieść bejcę, jeżeli będzie to konieczne. Można również drewno przed bejcowaniem lekko nawilżyć. Zrób próby jak radzi ghost34...

Dziękuję za porady. Trochę przeraża mnie szlifowanie desek wzdłuż słojów, bo ja rozumiem, należy to wykonać ręcznie, ale zastosuję się. Miałam też kupić lakier Bona, ale nie wiedziałam, że musi być rozpuszczalnikowy.

Jeszcze raz dzięki. Mam nadzieję, że się uda. :)

Edytowane przez OlaBa

Dziękuję za porady. Trochę przeraża mnie szlifowanie desek wzdłuż słojów, bo ja rozumiem, należy to wykonać ręcznie, ale zastosuję się. Miałam też kupić lakier Bona, ale nie wiedziałam, że musi być rozpuszczalnikowy.

Jeszcze raz dzięki. Mam nadzieję, że się uda. :)

zara przerabiam chyba nawet dluzej niz Pan jarek..Pan jarek tez ma razje ze zamykasz picie drewna..poprzez zbyt mocny szlif..zbyt mala granulacja..wzdloz sloa 120tka to zupelnie rys nie powinno byc widac zadnych ale tez najlepiej zrobic sobie klocek z okolo 0.5-1 cm warstwa filcu..i dopiero wtedy owinac papierkiem i szlifu dokonac..jak wezmiesz samym papierem ostrymi kantami mozesz sobie ryski robic..filc ci to stonuje..jak nie masz filcu kawalek starej wykladziny normalnie nabij na kawalek drewna malymi gwozdkami z malutkim plaskim lebkem tak aby lebki weszly w drewno..

to ci da komfort pracy..

przy takim uziarnieniu na 2-3 razy bejca powinna byc bardzo czarna juz..i głeboka powodzenia.

Dziękuję za radę, miałam taką jakby grubą watę - pozostałość po tapicerowaniu zagłówka (wkłada się ją pomiędzy gąbkę, a materiał) i chyba dobrze się sprawdza, już trochę przeszlifowałam. Zamówiłam też Domalux w wersji Extra Hard, to lakier poliuretanowy, ale to chyba to samo co rozpuszalnikowy, jak pisał Ghost34.

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie wskazówki.

PS. Podobały mi się zdjęcia, jakie zamieścił Monkey222, ale nigdzie nie udało mi się namierzyć bejcy SOPUR.