Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegła na sztorc pod drzwiami balkonowymi

kuba435

Recommended Posts

tzn co? wystaje cegła a nie jest zalana wylewka? Swoja droga nie wiem jak w mieszkaniach, ale w nowych domach na parterze jak są np. okno/drzwi tarasowe duże to nie podmurowywuje się ich od spodu cegłami tylko dokręca do MONTOWANYCH drzwi plastikowe listwy specjalne, bo cegła ponoć przemarża a te listwy + styrodur są pewniejsze. zrob zdjecie

Nie mam możliwości zrobienia zdjęcia ponieważ nie odebrałem jeszcze mieszkania. Czekam na usunięcie usterek.

W mieszkaniu w którym obecnie mieszkam drzwi balkonowe mam równo z podłogą a tutaj jest rząd cegieł jakby na wylewce i na tym drzwi...

Gdyby była zastosowana listwa wyglądałoby to lepiej i nie byłoby problemu z wykończeniem bo bym doszedł panelami do drzwi i tyle. A tutaj będę miał schodek bo pół cegły z pod drzwi wchodzi do mieszkania...

No właśnie tak mi się wydaje że to powinno być chociaż otynkowane żeby tych cegieł nie było na wierzchu bo przecież mieszkanie miało być otynkowane...

Tylko jak do tego przekonać dewelopera. Trafiłem na jakiegoś zatwardziałego gościa któremu cos pokaże to straszy mnie terminem miesiąc czasu. Teraz pewnie powie że tak musi być...

Ta cegła to jest od strony mieszkania czy balkonu? Poziom podłogi w mieszkaniu i na balkonie jest taki sam, czy jest wyraźna różnica? Kiedyś tak w blokach budowali, że drzwi balkonowe były kilka centymetrów wyżej iż podłoga. W wielu blokach z wielkiej płyty tak było.

W Twoim przypadku, jeśli to od strony pokoju, to pewnie deweloper kupił drzwi o te kilka centymetrów niższe (bo były tańsze), a monterzy dali je wyrównując z oknami na górze, a dół zatkali czym mogli. Szkoda, że nie wykończyli.

Drzwi powinny być trochę wyżej niż posadzka na balkonie , ze wzg na to że kafle na balkonie kładzie się pod drzwi tak samo jak parapet po okno . Drzwi wstawiono za wysoko . Teraz ten bok trzeba by czymś obrobić , na pewno nie można kleić kafli bo woda będzie zaciekać i będą odpadać , Podwyższenie to na pewno nie powinno być z cegły tylko wylewka betonowa . Drzwi oczywiście osadzone na pianie .