lukakul 16.04.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Witam, Będę miał murłatę na ścianie kolankowej oraz w połowie długości krokwi(krokiew 8,5 m) na ścianie działowej. Jak zamocować tą drugą murłatę( lać także wieniec na ścianie działowej - pustak 25cm)???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 16.04.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 A może ta druga to płatew,stojąca zapewne na jakiś słupach? hm..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukakul 17.04.2016 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Nie, to nie jest płatew, zamiast nich właśnie będą ściany a pomiędzy nimi jętki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 17.04.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Pokaż jakiś rysunek z projektu bo chyba nie do końca wiesz o czym piszesz. Ścianki działowe na poddaszu masz z pustaka 25cm? Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.04.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Ta druga to oczywiście płatew! Ścianki działowe z reguły nie są ścianami konstrukcyjnymi więc nic się nie może na nich opierać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukakul 17.04.2016 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Czyli ciągnąć słupy w tych ścianach i od góry wieniec dać najlepiej wieniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 17.04.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Najlepiej stropodach wylej i po problemie Wstaw rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.04.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Witam, Będę miał murłatę na ścianie kolankowej oraz w połowie długości krokwi(krokiew 8,5 m) na ścianie działowej. Jak zamocować tą drugą murłatę( lać także wieniec na ścianie działowej - pustak 25cm)???? .... a nie lepiej zapytać projektanta konstrukcji obiektu ? ktoś przecież ten dach przeliczał i wydał takie ( a nie inne ) elementy konstrukcyjne wraz z ich mocowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.04.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Tak to już jest, że nie ufają projektantom i konstruktorom a wyrocznią stają się anonimowi doradcy na Forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.04.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 ... jeżeli jest projektant , bo i zdarza się "barwna twórczość" "Inwestora" , który nie odróżnia wieńca od belki ( jw ). A to jest typowy przykład projektu za "2zł" ( lub jego braku ) i ponoszenia dodatkowych kosztów na budowie ( dużo większych niż "2zł" ), aby budyneczek się nie poskładał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.04.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Tak to już jest, że nie ufają projektantom i konstruktorom a wyrocznią stają się anonimowi doradcy na Forum. Pozdrawiam. Z całym szacunkiem do projektantów Panie Andrzeju, ale: w projekcie mojego domu (E-143) mocowanie murłaty do wieńca przypada co 150 cm. Ja dałem śruby co 80 cm i co będzie gorzej? Chcę uniknąć wszelkich niespodzianek w przyszłości, jak to miało miejsce w niedawnym wątku "Dach wykręca murłatę". Projektanci na prawdę czasem są w fazie radosnej twórczości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.04.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i każdemu może przytrafić się jakieś przeoczenie. Po to jest kierownik budowy żeby zweryfikował ewentualny błąd. Na projektach typowych błędy się praktycznie nie zdarzają bo gdzieś w Polsce już został zrealizowany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 18.04.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Z całym szacunkiem do projektantów Panie Andrzeju, ale: w projekcie mojego domu (E-143) mocowanie murłaty do wieńca przypada co 150 cm. Ja dałem śruby co 80 cm i co będzie gorzej? Chcę uniknąć wszelkich niespodzianek w przyszłości, jak to miało miejsce w niedawnym wątku "Dach wykręca murłatę". Projektanci na prawdę czasem są w fazie radosnej twórczości. Pozdrawiam. Skąd wiesz, że mocowanie co 150 cm było błędem projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.04.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Skąd wiesz, że mocowanie co 150 cm było błędem projektanta? Może i nie było błędem, lecz mój spokojny sen - bezcenny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.04.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) ... Na projektach typowych błędy się praktycznie nie zdarzają bo gdzieś w Polsce już został zrealizowany. Pozdrawiam. ... to jesteś optymistą - ja nie słyszałem o przypadku, aby na podstawie zrealizowanego obiektu, był korygowany w jakikolwiek sposób " projekt gotowy ". - mam zgoła odmienne zdanie o gotowcach, których obliczenia statyczne mają się nijak do konkretnej działki budowlanej, warunków posadowienia, strefy ... itd - a że adresowane są dla ( przykładowo ) działki na Marsie i brak ( prawnie ) odpowiedzialności zawodowej autorów gotowca w stosunku do rozwiązań projektowych w nim zawartych, to i odległość kotew montażowych mocujących murłatę do wieńca może wynosić ... wpisz dowolną odległość, byle nie kolidowała z rozstawem i lokalizacją krokwi. wg39070 - wierz mi, że i projektant konstrukcji chce spać spokojnie. Jakby nie było ( i co byś nie napisał ) bierze odpowiedzialność i za Twój spokojny sen. Chyba, że jest z Marsa :) Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.04.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 No masz rację. Ja rozmawiałem z kilkoma projektantami, którzy w ramach autorskiego nadzoru nad projektem sprawdzali jak to się ma w praktyce. W każdym gotowcu jest uwaga,że należy adaptować projekt do warunków lokalnych i tu odpowiedzialność spada na osobę adaptującą projekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts