Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murłaty mocowanie?

lukakul

Recommended Posts

lukakul napisał:
Witam,

Będę miał murłatę na ścianie kolankowej oraz w połowie długości krokwi(krokiew 8,5 m) na ścianie działowej. Jak zamocować tą drugą murłatę( lać także wieniec na ścianie działowej - pustak 25cm)????

.... a nie lepiej zapytać projektanta konstrukcji obiektu ?

ktoś przecież ten dach przeliczał i wydał takie ( a nie inne ) elementy konstrukcyjne wraz z ich mocowaniem.

... jeżeli jest projektant :) , bo i zdarza się "barwna twórczość" "Inwestora" , który nie odróżnia wieńca od belki ( jw ).

A to jest typowy przykład projektu za "2zł" ( lub jego braku ) i ponoszenia dodatkowych kosztów na budowie ( dużo większych niż "2zł" ), aby budyneczek się nie poskładał ...

Andrzej Wilhelmi napisał:
Tak to już jest, że nie ufają projektantom i konstruktorom a wyrocznią stają się anonimowi doradcy na Forum. Pozdrawiam.

Z całym szacunkiem do projektantów Panie Andrzeju, ale: w projekcie mojego domu (E-143) mocowanie murłaty do wieńca przypada co 150 cm. Ja dałem śruby co 80 cm i co będzie gorzej? Chcę uniknąć wszelkich niespodzianek w przyszłości, jak to miało miejsce w niedawnym wątku "Dach wykręca murłatę". Projektanci na prawdę czasem są w fazie radosnej twórczości. Pozdrawiam.

Wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i każdemu może przytrafić się jakieś przeoczenie. Po to jest kierownik budowy żeby zweryfikował ewentualny błąd. Na projektach typowych błędy się praktycznie nie zdarzają bo gdzieś w Polsce już został zrealizowany. Pozdrawiam.

wg39070 napisał:
Z całym szacunkiem do projektantów Panie Andrzeju, ale: w projekcie mojego domu (E-143) mocowanie murłaty do wieńca przypada co 150 cm. Ja dałem śruby co 80 cm i co będzie gorzej? Chcę uniknąć wszelkich niespodzianek w przyszłości, jak to miało miejsce w niedawnym wątku "Dach wykręca murłatę". Projektanci na prawdę czasem są w fazie radosnej twórczości. Pozdrawiam.

Skąd wiesz, że mocowanie co 150 cm było błędem projektanta?

Andrzej Wilhelmi napisał:
... Na projektach typowych błędy się praktycznie nie zdarzają bo gdzieś w Polsce już został zrealizowany. Pozdrawiam.

... to jesteś optymistą ;)

- ja nie słyszałem o przypadku, aby na podstawie zrealizowanego obiektu, był korygowany w jakikolwiek sposób " projekt gotowy ".

- mam zgoła odmienne zdanie o gotowcach, których obliczenia statyczne mają się nijak do konkretnej działki budowlanej, warunków posadowienia, strefy ... itd

- a że adresowane są dla ( przykładowo ) działki na Marsie i brak ( prawnie ) odpowiedzialności zawodowej autorów gotowca w stosunku do rozwiązań projektowych w nim zawartych, to i odległość kotew montażowych mocujących murłatę do wieńca może wynosić ... wpisz dowolną odległość, byle nie kolidowała z rozstawem i lokalizacją krokwi. :)

wg39070

- wierz mi, że i projektant konstrukcji chce spać spokojnie. Jakby nie było ( i co byś nie napisał ) bierze odpowiedzialność i za Twój spokojny sen. Chyba, że jest z Marsa :):):)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

No masz rację. Ja rozmawiałem z kilkoma projektantami, którzy w ramach autorskiego nadzoru nad projektem sprawdzali jak to się ma w praktyce. W każdym gotowcu jest uwaga,że należy adaptować projekt do warunków lokalnych i tu odpowiedzialność spada na osobę adaptującą projekt. Pozdrawiam.