Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalny dobór i ustawienie grzałki bojlera CO

d24

Recommended Posts

Czy można jakoś zoptymalizować dobór i pracę grzałki do bojlera CWU?

1. Jak dobrać optymalną moc grzałki do bojlera?

2. Jakie parametry winna mieć dobra grzałka i jaki producent cieszy się niezawodnością produktu?

3. Czy warto stosować czasowy wyłącznik? Najczęściej korzysta się z ciepłej wody rano, w południe i wieczorem. Pytanie zatem czy warto ustawiać czasowe wyłączanie grzałki?

A może znacie jakieś inne metody optymalizacji pracy tego urządzenia? Pytam, gdyż ostatnio otrzymałem dopłatę do rachunku za energię ponad 1000zł -domniemuję że to właśnie grzałka bojlera :(

Edytowane przez d24

Ok, ale za dnia też są domownicy w domu. Zatem podgrzewanie w nocy chyba mija się z celem. Czy nie lepiej włączyć grzałkę około godziny przed poranną pobudką. Zostawić na około 2-3h po czym zaprogramować wyłączenie. Cały schemat powtarzać 3-4 razy na dobę? Pytanie zatem co lepsze -podtrzymanie podgrzewania czy też grzanie z przerwami. Jeśli to ma znaczenie to mam zbiornik kospel ww-140 oraz grzałka 2kw (opcjonalnie do tego modelu dostępna jest jeszcze grzałka 1,4kw).

w taryfie G12 jest zwykle 8 tanich godzin nocą i 2 w południe. w G12W dochodzi cały weekend. to kiedy się korzysta z wody nie ma znaczenia, wystarczy odpowiednia pojemność zbiornika CWU. trzeba grzać do wyższej temperatury, co powoduje jakieś tam straty, ale w porównaniu do zysków wynikających z wykorzystania tańszego prądu te straty są niewielkie.

ja grzeję dwie godziny rano (4-6), dwie w południe (13-15) i jedną wieczorem (22-23), o ile dobrze pamiętam.

w taryfie G12 jest zwykle 8 tanich godzin nocą i 2 w południe. w G12W dochodzi cały weekend. to kiedy się korzysta z wody nie ma znaczenia, wystarczy odpowiednia pojemność zbiornika CWU. trzeba grzać do wyższej temperatury, co powoduje jakieś tam straty, ale w porównaniu do zysków wynikających z wykorzystania tańszego prądu te straty są niewielkie.

ja grzeję dwie godziny rano (4-6), dwie w południe (13-15) i jedną wieczorem (22-23), o ile dobrze pamiętam.

Ja mam ustawione na 65* w całym czasie taniego prądu ...

Hmmm nie bardzo rozumiem zastosowanie "zawór mieszający antyoparzeniowy". O co chodzi w praktyce? Czy ten element może "powodować" oszczędności?

tak, może. zawór z termostatem (3-drożny) miesza ciepłą z zimną wodą żeby uzyskać tyle ile maksymalnie potrzebujesz w instalacji. czyli mieszanie odbywa się przy bojlerze a nie w baterii prysznicowej czy umywalkowej. dzięki temu w instalacji masz maksymalnie wodę o temperaturze np. 45°C. niższa temperatura to niższe straty energii, poza tym np. dziecko się nie oparzy używając kranu pomimo faktu że woda w bojlerze jest zagrzana do 65°C. samą wodę też oszczędzamy, bo odkręcamy max ciepłą i mamy taką jaką trzeba (albo bliską żądanej temperaturze) zamiast kręcić i regulować tracąc wodę i czas.

Czyli nie potrzebny jest kurek z zimną i ciepłą wodą, bo co nie odkręcę i tak leci woda o tej samej temp? Ale przecież taka woda też się chłodzi podczas przepływu w rurkach. Chciałbym zrozumieć sens, ale jakoś nie widzę :|
Taki zawór powinien być przy każdym zbiorniku, który grzeje wodę powyżej temperatur "bezpiecznych". Już nawet nie chodzi o to że w rurach po zakręceniu kranu zostaje chłodniejsza woda a o to, że umycie rąk w temperaturze 70 czy 80 stopni w najlepszym wypadku skończy się spaniem z rękami w zamrażarce :)

To czy nie lepiej ustawić 45st. na grzałce? Efekt jest taki sam przecież, a może i nawet lepszy, bo grzałka zużyje mniej prądu?

nie, bo chcesz się zmieścić w taniej taryfie. przy takiej temperaturze potrzebujesz znacznie większego zbiornika. taniej jest kupić mniejszy bojler i grzać go do wyższych temperatur.