Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyka bydynku jaki producent i gdzie kupić

Recommended Posts

Cześć

Powolutku muszę się zbierać do tworzenia instalacji w swoim domu a skoro wymyśliłem sobie mini automatykę w domu to pytam się was fachowcy co i gdzie mogę zakupić by zbudować takie mini cudo. Założenia mam nie wielkie, rolety załączane z alarmem, parę punktów świetlnych, oświetlenie wjazdu w automatyce z napędem bramy, pomiar temperatury w dwóch, trzech punktach, fajnie by było mieć zdalny dostęp do całości i chyba tyle. Z wykształcenia i zawodu jestem elektrykiem więc instalację i programowanie ogarnę, ale skąd wziąć zabawki by to poskładać do kupy?

Tak, domyślam się ze tu sami instalatorzy co biorą bezpośrednio od producenta a na takich gości jak ja producent wypina cztery litery zresztą instalatorzy też patrzą z góry... ale zaryzykuje, co wybrać i gdzie kupić? Jak dotąd nie mam jeszcze wybranego producenta, ale będę poszukiwał czegoś w przystępnych pieniądzach bo na forsie nie śpię i staram się racjonalnie wydawać pieniądze, początkowo podjarałem się fibaro ale już mi przeszło - jest za drogi i zdecydowałem że u mnie po kablu będzie wszystko szło, potem myślałem nad f&f, ropam i ampio i o ile ropam i f&f można gdzieś tam w czeluści internetu pojedyncze moduły kupić to produktów ampio nie znalazłem.

Opinii o ropam też nie bardzo idzie się doszukać więc w którą stronę bym się nie spojrzał tam nic nie widzę.

Znajdzie się chętny do pomocy? w jaki system wejść i gdzie mogę go zakupić.

Jaki chcesz mieć zakres działania tej automatyki i jaką kwotę chcesz na to przeznaczyć?

Już na wstępie napisałem, rolety zewnętrzne i oświetlenie na zewnątrz budynku spięte z alarmem, kilka punktów świetlnych (3-4), oświetlenie wjazdu spięte z napędem bramy i pomiar z zapisem temperatury z trzech-czterech czujek, do tego zdalne sterowanie kilkoma punktami i tyle.

Kasa pytasz? na mercedesa mnie nie stać ale na fiata czy dacie mógł bym sobie pozwolić. Nie wiem ile kasy mogę przeznaczyć bo zupełnie nie znam cen urządzeń, jak będzie za drogo ograniczę do minimum a instalację sobie przygotuję na full by kiedyś w przyszłości rozbudować układ.

To właściwie w czym masz problem ? Nie ma raczej producenta, który nie sprzeda Tobie własnych produktów. Oczywiście nie myśl, że jako klient indywidualny, przy jednorazowym zakupie dostaniesz zaraz maksymalne zniżki, bo chyba w żadnej dziedzinie handlu to tak nie działa, no chyba, ze zrobisz zamówienie jednocześnie na kilka domów.

Jeżeli chcesz samodzielnie wszystko wykonać - zapoznaj się z ofertą i możliwościami systemy Nexo ( http://www.nexwell.eu ) programowanie jest łatwe, większość operacji wykonasz sam, te bardziej skomplikowane - pomogą w supporcie.

Przy budowie IB jest jedna zasada - system i jego funkcje musisz zaplanować już teraz, jeżeli na początku po wykończeniu mieszkania będziesz chciał korzystać z instalacji jako standardowej, licz się z dodatkowymi pieniędzmi od kilku set złotych w górę, na elementy które będą funkcjonowały w okresie nazwijmy go przejściowym. (większa rozdzielnica elektryczna, zugi, przekaźniki) Nakłady pracy i stracony czas jest nie policzalny, ale jak robisz to sam, wiadomo że cię to nic nie kosztuje.

o ile ropam i f&f można gdzieś tam w czeluści internetu pojedyncze moduły kupić to produktów ampio nie znalazłem.

Ampio nie handluje modułami kanałami internetowymi czy też poprzez hurtownie. Jedyna możliwość to autoryzowane firmy instalacyjne. Jak napiszesz mi skąd jesteś to prześlę ci informacje kto może wycenić ci moduły. Tak czy owak pomimo że że cenowo jest bardzo przystępny to z pewnością nie jest najtańszy na rynku. Jeśli chodzi o możliwości to wszystko to co wymieniłeś realizuje bez problemu i wiele więcej.

Ampio nie handluje modułami kanałami internetowymi...

...Tak czy owak pomimo że że cenowo jest bardzo przystępny to z pewnością nie jest najtańszy na rynku...

No i mam co nieco wiedzę na temat cen modułów ampio i jak dla mnie nie ta półka cenowa, muszę rozejrzeć się za czymś tańszym, co tańszego ale jednocześnie nie strasznie badziewnego możesz polecić? Rozważam zestaw alarmowy Ropam Optimagsm plus rozbudowa o ekspandery wejść/wyjść tylko czy to dobry wybór? Bardzo mało jest opinii na temat tego producenta.

Więc jeśli nie ropam to co?

Równolegle z tym tematem toczy się podobna dyskusja w innym temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248177-Sterowanie-systemem-alarmowym-i-podstawową-automatyką-domową Z tą różnicą że zamiast Ropam jest przykład Integry, według mnie podobne albo nawet to samo odniesienie do kwestii automatyki. Zresztą tysiąc razy na tym forum była już poruszana kwestia automatyki budynku realizowana na systemie alarmowym. Temat ceny też był poruszany. Jeśli takie systemy jak Ampio są dla ciebie za drogie to ciężko będzie ci znaleźć odpowiedni system inteligentnej automatyki. Jeden kanał przekaźnikowy w tym systemie kosztuje tyle co lepszej klasy mechaniczny włącznik ścienny.

W niedalekim czasie będę musiał zamówić okna i rolety zewnętrzne. Proszę o podpowiedź jakie napędy do rolet zamówić aby było możliwe późniejsze ich sterowanie za pomocą systemu automatyki domowej? Producenci rolet oferują sterowanie radiowe albo takie z przycisku na ścianie. Co będzie lepsze?

Nie wiem jeszcze czy automatyka będzie sterowana przez SATEL, FIBARO czy też Ampio...

Satel mnie przekonuje tym, że wszystko mam w jednym urządzeniu, jednak lektura forum już mnie trochę do tego zniechęciła ;)

Znacie jakiegoś dobrego speca który działa w okolicach Katowic? Systemem automatyki domowej zacząłem się dopiero interesować a chciałbym mieć kogoś do fachowej konsultacji no i wykonawstwa w późniejszym etapie...

Moje wymagania co do automatyki, tak jak większości osób, są podstawowe:

- brama wjazdowa i garażowa, furtka i wdeodomofon

- rolety

- markiza

- oświetlenie zewnętrzne

- wskazana integracja z systemem alarmowym i monitoringiem wideo

- obsługa przez smatrfon

Edytowane przez Qba30

Rolety tylko i wyłącznie takie na przycisk. Co prawda są sterowniki uniwersalne, czyli takie z radiem + wyjścia na przycisk ale jak wiesz że będziesz stosował automatykę to zbędny wydatek.

Satel mnie przekonuje tym, że wszystko mam w jednym urządzeniu,

To akurat zaliczyłbym do wad a nie zalet systemu :)

Edytowane przez iF-Jimi

To akurat zaliczyłbym do wad a nie zalet systemu :)

Po lekturze forum też wyrabiam sobie takie zdanie ;)

Wracając do rolet i sterowanie elektryczne z przycisku. Rozumiem, że podpinając rolety do systemu "inteligentnego domu" nic nie stoi na przeszkodzie abym każdą roletą mógł dodatkowo sterować z przycisku dla danej rolety?

Teraz kwestia samego podłączenia (wybaczanie pewne banalne pytanie)- do rolet doprowadzam zasilanie i później przewody do sterowania z przycisku, następnie przewód sygnałowego z centrali jest doprowadzane do silnika czy przycisku. Ot taka ciekawość, na temacie się nie znam i z całą pewnością zlecę tą robotę komuś kto się na tym zna...

Najlepiej jak roleta bezpośrednio jest doprowadzona 4-żyłowym kablem do rozdzielni. A sterujesz sobie nią jak chcesz. Nie musisz mieć indywidualnego przycisku do każdej rolety. Jak jest automatyka to można roletą np. sterować przyciskiem do światła. Czyli klikasz i włączysz światło, przytrzymasz to podnosisz lub opuszczasz roletę. Oczywiście może być tak że dwa razy klikniesz to jeszcze coś innego, następna roleta albo wszystkie rolety itd. pełna konfiguracja. Każdy przycisk może pełnić parę funkcji, byle by nie przesadzić żeby nie zaczęło to być zbyt skomplikowane.

• 3 weeks później...