Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na działce rolnej 3000m2 a nowe prawo

Konrad Podgórski

Recommended Posts

Witajcie

mam działkę rolną 3000m2 z wydanymi WZ na której planuję się budować.

Z tego co zrozumiałem po 1 maja 2016 nie mogę jej sprzedać nikomu poza ANR etc (wszyscy wiemy)

Czy jak wybuduję dom i wydzielę z produkcji rolnej np 400m2 (pod dom i dojazd) to czy taką działkę (i dom) będę już mógł sprzedać na wolnym rynku?

Szukałem na ten temat trochę i nic, mam nadzieję że wątek pomoże też innym jak ja szukającym odpowiedzi na to pytanie

Udało mi się samemu coś ustalić analizując druk ustawy (nr 293)

http://orka.sejm.gov.pl/opinie8.nsf/nazwa/293_u/$file/293_u.pdf

jest to wersja przekazana prezydentowi do podpisu więc raczej ostateczna. Pogrubienia są moje

Art. 11. Przepisów ustawy zmienianej w art. 7, w brzmieniu nadanym niniejszą

ustawą, nie stosuje się do:

1) gruntów rolnych zabudowanych o powierzchni nie przekraczającej 0,5 ha, które w dniu wejścia w życie ustawy, zajęte są pod budynki mieszkalne oraz budynki, budowle i urządzenia niewykorzystywane obecnie do produkcji rolniczej, wraz z

gruntami do nich przyległymi umożliwiającymi ich właściwe wykorzystanie oraz

zajętymi na urządzenie ogródka przydomowego – jeżeli grunty te tworzą

zorganizowaną całość gospodarczą oraz nie zostały wyłączone z produkcji rolnej w

rozumieniu ustawy z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych

(Dz. U. z 2015 r. poz. 909, 1338 i 1695);

23

2) nieruchomości rolnych, które w dniu wejścia w życie ustawy, w ostatecznych decyzjach o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu przeznaczone są na cele inne niż rolne.

Czyli działki z ostateczną decyzją o WZ na dzień 30 kwietnia 2016 są bezpieczne.

Niestety nie odpowiada to na pytanie co z przyszłymi domami na działkach 3000m2 które dopiero uzyskają warunki zabudowy.

Edytowane przez Konrad Podgórski

Łukaszu czy mógłbyś uzasadnić co rozumiesz przez "bezpieczne"?

Działka po wybudowaniu domu nadal ma 3000m2 a z ustawy wyjęte są te poniżej 3000, czyli np. 2999,9m2

edit: Aby doprecyzować. Wiem że nadal mogę uzyskać WZ i wybudować się na takiej działce. Pytanie tylko co gdybym chciał taki dom z działką później sprzedać

Edytowane przez Konrad Podgórski

• 2 weeks później...