Ed 23.07.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Zastanawiam się nad budowaniem z porothermu 44 - mur jednowarstwowy. Wycztałam, że konieczne jest wtedy konsekwentne stosowanie tzw. "ciepłych" wieńców, nadproży, itp Czy orientujecie się jakie dokładnie elementy koniecznie musza być w systemie (ciepłe), a na gdzie można pozwolić sobie "zimne", aby nie było mostków termicznych. Zaprawę zamierzam stosowac ciepłochronną wienerberger'a - dobry pomysł, czy znacie coś równie dobrego a tańszego? Pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 25.07.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 Bez przesady z tymi mostkami termicznymi, bo dostaniemy jakiejś obsesji! Możesz spokojnie budować ścianę jednowarstwową, a z tymi wieńcami, nadprożami, itd. wcale nie ma takiego kłopotu, np. nadproże: 3xnadproże typu L, a w środku 10cm styropianu. Jako alternatywę dla zaprawy Wienerbergera możesz zastosować zaprawę ciepłochronną ALPOL (skład i parametry niemalże identyczne, cena prawie o połowę niższa). Pytałem na wielu hurtowniach w okolicy, w 90% sprzedają ALPOL, a nie Wienerbergera. Możesz też stosować zaprawę robioną własnoręcznie na placu budowy z dodatkiem perlitu. Zobacz wątek pt. Zaprawa ciepłochoronna czy zwykła+perlit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula75 25.07.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 My wybudowaliśmy z porothermu 44 na zaprawie Alpol. Jeżeli chodzi o nadproża, to stosowaliśmy także porothermu. W projekcie były 4 nadproża i warstwa styropianu, ale murarz nam doradził, aby w przypadku ścian, na których nie opierają się belki stropowe stosować 3 nadproża a na przemian ze z 2 warstwami styropianu. Tak zrobiliśmy, trochę zaoszczędziliśmy na nadprożach, chociaż nie były to jakieś wielkie oszczędności, ale zawsze. Jak to się wszystko sprawdza będę mogła powiedzieć dopiero po tej zimie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 25.07.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 Przy budowaniu z Porothermu 44 trzeba pilnować murarzy :- aby używali zaprawy ciepłochronnej- aby w miejscach pionowych cięć dawali zaprawę- aby przy nadprożach nie wrzucili kilku zwykłych cegieł (najlepiej jak zwykłych cegieł nie ma wogóle na budowie)- aby przy wylewaniu stropu belki były uniesione 3 cm (podstemplowane), po to aby beton wlał się pod belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 25.07.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 my budujemy na zaprawie ciepłochronnej Wiennbergera i z naszych doświadczeń wynika, że kupowanie Alpolu to pozorna oszczędność, mój mąż na którymś z etapów budowy dokupił parę worków Alpolu, ale okazało się że są duuuuuużo mniej wydajne i zamiast oszczędności mieliśmy narzekania ze strony ekipy, bo brakło im w trakcie dnia zaprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula75 25.07.2004 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 Cóż niestety nie mam porównania, bo używaliśmy tylko Alpolu, ale w hurtownie, gdy chcieliśmy na początku kupić zaprawę Wienebergera poradzili nam Alpol i powiedzieli, że Wienebergera w ogóle nie sprzedają, bo jest droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 25.07.2004 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 Używałam zwykłej zaprawy - na budowie był przedstawiciel Porothermu - uznał, że max 1 centymetrowa warstwa pomiędzy pustakami jest ok. , bardziej zwracał uwagę na prawidłowe zabezpieczanie ściany po każdym dniu przed ewentualnymi deszczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edward i Dorota 25.07.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 Wiem tylko tyle , ze stosowanie ciepłochronnej zaprawy znacznie podraża koszty . Pewien dobry fachowiec-murarz powiedział mi kiedyś , iz ciepłochronną zaprawę robi na placu budowy za 1/4 ceny. Potrzbuje tylko steropianowego granulatu który jes dostępny w handlu. Nie zgłębiałem tematu , gdyż buduje w technologii 3 warstwowej , która jest moim zdaniem pewniejsza pod kątem powstawania mostków cieplnych , niestety nasi polscy fachowcy-praktycy ( wiem to z osobistego doświadczenia ) traktuja problem mostów jak urojenia przewrażliwionych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 26.07.2004 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Różnica wydajności Alpolu i Wienerbergera może też wynikać z tego, że worek Alpolu to 20kG, worek Wienerbergera - 25kG.Więc licząc w workach Alpolu wychodzi pewnie o 20% więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 26.07.2004 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Przy budowaniu z Porothermu 44 trzeba pilnować murarzy : - aby używali zaprawy ciepłochronnej - aby w miejscach pionowych cięć dawali zaprawę - aby przy nadprożach nie wrzucili kilku zwykłych cegieł (najlepiej jak zwykłych cegieł nie ma wogóle na budowie) - aby przy wylewaniu stropu belki były uniesione 3 cm (podstemplowane), po to aby beton wlał się pod belki. ad. zaprawy - zgadzam sie w zupełności ad. cegieł - ja niestety bede miał cegły na placu budowy, gdyż potrzebne sa do murowania komina (ale będę pilnował ekipy) ad. belek - czy można troche jaśniej o co chodzi z tym podstemplowaniem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 26.07.2004 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 z 20 kg worka Alpolu wyszła 1/3 zaprawy z 25 kg wiennenbergera, facet w hurtowni nas o tym uprzedzał, ale uznaliśmy to za bajer (typu "gościu chce sprzedać droższą zaprawę"), ale przekonaliśmy się o tym na własnej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 26.07.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 magdakJeżeli jest tak jak piszesz, to oznacza to, że Alpol ma ciężar włąściwy większy, a więc pewnie ma i gorsze właściwości termoizolacyjne.Im materiał lżejszy, tym cieplejszy. echoBelek stropowych nie należy opierać bezpośrednio na pustakach PT44, lecz powinna być wykonana podlewka ("poduszka"), która wniknie na 1-2cm wgłąb kanałów pustaka. Wówczas siły rozłożą się równomiernie na całe pustaki, a nie będą działać na ich krawędzie, co może powodować późniejsze pękanie ścian pod sufitem.Realizuje się to przez dodatkowe stemple i grube dechy przy samych ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 26.07.2004 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 No i wieniec koniecznie ocieplić na całym obwodzie. U nas była wynurowana ścianka z Porothermu 8cm (od zewnątrz), dalej do środka 8cm styropianu, no a potem dopiero zbrojenie wieńca. To samo dotyczny ewentualnych słupków żelbetowych łączących wieniec z murałatą (jesli są takie w projekcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 26.07.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Nie ma co przsadzać, ale trzeba popilnować ekipy. NIe warto dawać im do ręki cegły pełnej. Wieniiec na stropie spokojnie można ocieplić 10 styro, najwyżej strzemiona można wykonać trójkątne. Nadproża dawałem orginalne wyłącznie na zewnątrz. potem 10 styro i dwa betonowe L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 26.07.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 W temacie Porotherm 44- mostki cieplne. Jak wykonać nadproże nad otworem 3 metrowym, aby uniknąc mostka cieplengo i nie mieć problemów przy tynkowaniu. Belki systemowe są przewidziane max dla otowór 2,5 metra. Ponawiam pytanie - w wątku na ten temat nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi.I dodatkowo jak ocieplić fundamenty dla sciany jednowartwowej Porotherm 44. W Muratorze jest schemat takiego ocieplenia - styropianumieszczono wewnątrz fundamentu. Mam wątpliwości co do takiego rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 26.07.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 revo odnośnie nadproży to jestem właśnie (prawie ) na tym etapie i też zaczynam szukać nadproża nad potrójne drzwi balkonowe szer 262 cm. Czy ktoś ma namiary na takie nadproża? odnośnie fundamentów - ja nie zamierzam ocieplać ścian fund pod ściana jednowarstwową (dom bez piwnicy, ocieplenie podłogi - styropian 10 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts