Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

planuje kupić działkę, na którą zostały wystawione warunki zabudowy.

O warunki te wystąpił właściciel, gdzie jako projekt domu załączył szeregówki.

Czy jeżeli ja planuje tam wybudować dom jednorodzinny (nie szeregówki tak jak to jest w tych warunkach zabudowy) to te warunki zabudowy będą ważne? Dodam, że w te warunki wpasowuje się mój projekt domu. Czy może przed budową muszę wystąpić o nowe warunki zabudowy?

Podłączam się do pytania, działka z biura nieruchomości, WZ wystawione na domek jednorodzinny, chodzi o wysokość - do krawędzi dachu 3m a ja chce takiego "grzybka" z dwiema kondygnacjami, żeby nie mieć skosów na górze, i co teraz, wystąpić o WZ przed zakupem działki? To może trwać nawet 5 mieś??

Witam,

planuje kupić działkę, na którą zostały wystawione warunki zabudowy.

O warunki te wystąpił właściciel, gdzie jako projekt domu załączył szeregówki.

Czy jeżeli ja planuje tam wybudować dom jednorodzinny (nie szeregówki tak jak to jest w tych warunkach zabudowy) to te warunki zabudowy będą ważne? Dodam, że w te warunki wpasowuje się mój projekt domu. Czy może przed budową muszę wystąpić o nowe warunki zabudowy?

Jakie masz dokładnie obostrzenia w WZ? Ściana przy ścianie? Wystąpienie o nowe warunki zabudowy może nic nie dać bo prawdopodobnie dostaniesz takie same.

Podłączam się do pytania, działka z biura nieruchomości, WZ wystawione na domek jednorodzinny, chodzi o wysokość - do krawędzi dachu 3m a ja chce takiego "grzybka" z dwiema kondygnacjami, żeby nie mieć skosów na górze, i co teraz, wystąpić o WZ przed zakupem działki? To może trwać nawet 5 mieś??
A co stoi na sąsiednich działkach? Najlepiej byłoby zasięgnąć opinii w docelowym urzędzie miasta/gminy jak oni widzą możliwość zmiany, tak jak pisałem powyżej, wystąpienie o nowe WZ może zmienić tylko tyle że będziesz miał na nich swoje nazwisko.