Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur oporowy

adis375

Recommended Posts

Witam wszystkich pisze do was bo mam problem z murkiem oporowym który popękał i puki co trochę się przechylił .

Po moich oględzinach został on od samego początku żle wykonany gdyż nie ma on ani wykonanego fundamentu oraz nie został on w żaden sposób fachowo połączony z budynkiem .

Czy jest ktoś z was mi doradzić czy mogę sam to w jakiś sposób naprawić i jak powinno to być wykonane z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

1.jpg

1.jpg

Edytowane przez adis375

Z tym murem jak z rdzą na samochodzie, co byś nie robił, rdza lub w Twoim przypadku rysa/pęknięcie i tak wyjdzie. Jak nie ma fundamentu, jest za płytki, albo dostawka do muru to normalka co sie dzieje, i nic z tym nie zrobisz. U sąsiada drutowali jakos z chałpą ganek a i tak pęka, znam też przypadek co na rogi domu spawali specjalnie wzmosnienia, ale to ttylko może wzmocnic, nie zapobiegnie.

Witam wszystkich pisze do was bo mam problem z murkiem oporowym który popękał i puki co trochę się przechylił .

Po moich oględzinach został on od samego początku żle wykonany gdyż nie ma on ani wykonanego fundamentu oraz nie został on w żaden sposób fachowo połączony z budynkiem .

Patrząc na to zdjęcie to nawet dobrze że nie został połączony.

Czy jest ktoś z was mi doradzić czy mogę sam to w jakiś sposób naprawić i jak powinno to być wykonane z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Rozebrać i zrobić od nowa tym razem porządnie.

Może nie tyle że słabo się znali co polecieli po kosztach :) Ale tego nie wiemy. A jak zrobić nowy murek? Na podstawie zdjęcia (zwłaszcza tego) ciężko stwierdzić jakie tam są warunki terenowe itd... Można zrobić pancerny mur, który będzie "niezniszczalny" ale będzie drożej. Może w tym przypadku było za płytko albo zbrojenie nie po tej stronie co powinno i taki jest efekt, można gdybać ale bez odkopania/odkucia nie da się tego jednoznacznie określić.