Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamień ozdobny na ociepleniu ze styropianu.

Recommended Posts

Mam przyklejony styropian 12 cm i chcę położyć na niego kamień ozdobny.Jednak chciałbym się upewnić jak poprawnie przygotować ścianę czy najpierw zakołkować styropian 4 szt kołków na jedną płytę,następnie wkleić 2 warstwy siatki 165 g i dopiero przyklejać kamień.Lub druga metoda o której czytałem tzn.położenie jednej warstwy siatki następnie kołkowanie i druga warstwa siatki.Nie wiem tylko czy stosując kołkowanie po położeniu siatki, jak grzybek z kołka wpłynie na ułożenie samej siatki.Czy nie powstaną wybrzuszenia które pózniej utrudnia przyklejanie kamienia.Proszę o poradę która metodę wybrać .Z góry dzięki za odpowiedzi.

Moja uwaga: miłoby by było aby była to cienka okładzina, siatka powinna sprawić że będzie pracowało to jako całość, ale okładzina mam na myśli taką na 2 cm, duży kamień, ciężki, to na fundamencie będących integralną częścią ściany...

A u mnie taka sytuacja - cokół z płyty XPS10cm i EPS 8cm. Płyty postawione na chudziaku i przyklejone do ściany pianką.

Na tym siatka w kleju.

Planuje okładzinę ceramiczną 9mm (Cerrad Kallio Tar) na wysokość cokołu (30 cm).

Kołkować ten cokół ?

IMG_0320.jpg

IMG_0331.jpg

EDIT: na warstwę kleju na cokole pójdzie jeszcze lekka hydroizolacja - Mapei Mapelastic, Atlas Woder, czy coś w tym rodzaju.

IMG_0320.jpg

IMG_0331.jpg

Edytowane przez fotohobby