yardut 18.04.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Witam,zamierzam wybudować wiatę garażową o wymiarach 7,5x4,2. Dach jednospadowy, spadek w stronę dłuższego boku, planuję pokryć blachodachówką. Czy moglibyście podpowiedzieć mi jakie wymiary kantówek i desek powinienem zastosować, żeby to stabilnie stało? Będę wdzięczny za wszelkie inne sugestie i informacje przydatne podczas budowy, ponieważ, taki garaż będę stawiał po raz pierwszy, a nie chciałbym, żeby mi się "złożył".Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.04.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Witam, zamierzam wybudować wiatę garażową o wymiarach 7,5x4,2. Dach jednospadowy, spadek w stronę dłuższego boku, planuję pokryć blachodachówką. Czy moglibyście podpowiedzieć mi jakie wymiary kantówek i desek powinienem zastosować, żeby to stabilnie stało? Będę wdzięczny za wszelkie inne sugestie i informacje przydatne podczas budowy, ponieważ, taki garaż będę stawiał po raz pierwszy, a nie chciałbym, żeby mi się "złożył". Jarek Słupy pionowe 14x14, belki poziome podtrzymujące konstrukcję dachu 10x15. Trzeba wziąć też pod uwagę, jaki rozstaw słupów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 19.04.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Jeżeli dajesz pionowe 14-tki to i w poziomych zachowaj przyzwoitość tej 14-tki a nie robisz uskok na 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yardut 19.04.2016 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Dzięki za wskazówki. Moglibyście mi jeszcze podpowiedzieć jakiej grubości powinienem zastosować te deski na dachu (nie wiem jak się fachowo nazywaja) i w jakich odstępach powinienem je umocować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 20.04.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) O krokwie Ci chodzi. Na dachu dwuspadowym ja osobiście stosuję 7x14 ale u Ciebie jednospadowy więc muszą być głębokie np. 7 lub 8x 20 cm bo płatwi nie zastosujesz. I jeszcze jedno zadbaj o kąt dachu gdyż kryć masz blachodachówką .Krokwie co 75 cm ale najlepiej aby Ci wyliczył jakiś konstruktor lub podpatrz może ktoś ma postawiony takowy obiekt. Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez wiesiek6308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 06.06.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) kolego wiesiek6308 widzę że znasz się na tym czy możesz mi poradzić też chce zrobic wiatę dostawioną do budynku 10x4 dach jednospadowy kryty blachąCzy wystarczą belki 10x10 co 2m do tego murłata 10x10 i krokwie 7x14 czy może tak jak pisałeś 8x20 i jeszcze jedno pytanie czy pod blachodachówke muszę kłaść jakąś folie ? edit aa... jeszcze zapomniałem czy muszę robić miecze czy nie jest to konieczne Edytowane 6 Czerwca 2016 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 30.04.2019 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Podepnę się pod temat.Robię wiatę garażową, dach jednospadowy kryty poliwęglanem komorowym. długość belek 6700 mm bez podparcia. Chciałbym zastosować belki klejone BSH w rozmiarze 180x80mm rozstawa 1250 mm (szerokość płyty poliwęglanu). Czy takie belki wystarczą czy dać 200x80? Dach będzie miał niewielki spadek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts