remian 24.07.2004 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2004 Czy osylikonowanie komina (jego przejścia przez dach) wystarczy aby nie ciekło podczas dużych deszczów (raczej przez fugi pomiędzy cegłami klinkierowymi komina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 25.07.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 NIe sprecyzowales, co chcesz osilikonowac. Z tego co u mnie zrobili i widzialem powszechnie, to musi byc obrobka blacharska wcieta w komin. Tzn Listwy dookola, musz byc kontownikami. Komin sie nacina i jedno ramie kazdego z kontownikow wchodzi w to naciecie, Gleiej niez jakiekolwiek zaglebienia w w fugach miedzy ceglami. Potem sie taka szczeline uszczelnia specjalnym uszczelniaczem dekarskim i po klopocie. Spotlkalem sie z przypadkami, ze listwy tylko przylegaly do komina i nad tym byl uszczelniacz, ale wg mnie to porazka. Powiedzial mi raz majster:" Panie, woda to takie cholerstwo, ktore wcisnie sie wszedzie, wiec tylko naciecie i wpuszczenie obrobki pomoze". Przychylam sie do tego. PozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remian 26.07.2004 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Dziękuję za odpowiedź. Bardzo przekonywująca i logiczna argumentacja. Aż dziw, że moja, zupełnie profesjonalna ekipa dekarzy od pokrycia blachą mi tego nie zrobiła w ramach obróbki kominów. A to....Niech ja ich.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 10.05.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 ... Aż dziw, że moja, zupełnie profesjonalna ekipa dekarzy od pokrycia blachą mi tego nie zrobiła w ramach obróbki kominów... Nie tylko tobie. W moim przypadku postąpili podobnie. Potem w ramach gwarancji poprawiali. Tłumaczyli się, że jest to najnowsze i nowoczesne rozwiązanie. Ale co ze skutecznością ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 10.05.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 najlepiej jeśli obróbka sklada się z dwóch części jedna wcieta w komin i przymocowana do niego i druga wchodząca pod nią przymocowana do konstrukcji dachu - wtedy moga pracować niezależnie od siebie - oczywiście każda obrobka dodatkowo uszczelniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 11.05.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 W moim przypadku problem z kominem jest bardziej złożony. Mimo wykonanych poprawkowych prac dekarskich kominy przeciekają. Pojawiają się mokre plamy na tynku komina i to nie na całej jego wysokości, tylko w pewnej odległości od szczytu. Dla wyjaśnienia informuję, żę są to kominy systemowe Schiedel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts