Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sylikonowanie komina

remian

Recommended Posts

NIe sprecyzowales, co chcesz osilikonowac. Z tego co u mnie zrobili i widzialem powszechnie, to musi byc obrobka blacharska wcieta w komin. Tzn Listwy dookola, musz byc kontownikami. Komin sie nacina i jedno ramie kazdego z kontownikow wchodzi w to naciecie, Gleiej niez jakiekolwiek zaglebienia w w fugach miedzy ceglami. Potem sie taka szczeline uszczelnia specjalnym uszczelniaczem dekarskim i po klopocie.

Spotlkalem sie z przypadkami, ze listwy tylko przylegaly do komina i nad tym byl uszczelniacz, ale wg mnie to porazka. Powiedzial mi raz majster:" Panie, woda to takie cholerstwo, ktore wcisnie sie wszedzie, wiec tylko naciecie i wpuszczenie obrobki pomoze". Przychylam sie do tego.

Pozdrawiam

Jankes

• 9 months później...
... Aż dziw, że moja, zupełnie profesjonalna ekipa dekarzy od pokrycia blachą mi tego nie zrobiła w ramach obróbki kominów...

Nie tylko tobie. W moim przypadku postąpili podobnie. Potem w ramach gwarancji poprawiali. Tłumaczyli się, że jest to najnowsze i nowoczesne rozwiązanie. Ale co ze skutecznością ? :cry:

Pozdrawiam !

W moim przypadku problem z kominem jest bardziej złożony. Mimo wykonanych poprawkowych prac dekarskich kominy przeciekają. Pojawiają się mokre plamy na tynku komina i to nie na całej jego wysokości, tylko w pewnej odległości od szczytu. Dla wyjaśnienia informuję, żę są to kominy systemowe Schiedel.