gp69 18.04.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Pytanie do użytkowników pomp Powietrze - Woda.Jak radzicie sobie z nieustannie (czy rzeczywiście?) cieknącą wodą i oblodzeniami pod agregatem ?Czy da się z tym jakoś żyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 18.04.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Pytanie do użytkowników pomp Powietrze - Woda. Jak radzicie sobie z nieustannie (czy rzeczywiście?) cieknącą wodą i oblodzeniami pod agregatem ? Czy da się z tym jakoś żyć ? 9 msc ciepłych: grawitacyjnie spuszczasz w rurę do ziemi (jak masz na fundamencie) lub do rynny jak masz ją blisko na ścianie i nie wiesz nic o wodzie 3mc zimne: 70% tego czasu działa to tak samo jak w miesiące ciepłe ale musi być podgrzewana tacka 30% coś leci i robi się lodowisko chyba, ze dasz jeszcze kabel grzejny w rynnę lub 1mb rury to nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 18.04.2016 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 3mc zimne: 30% coś leci i robi się lodowisko Jak dużo tego lodu się tam może zgromadzić (powierzchnia, wysokość słupa lodu) ? Czy to nie zagraża elewacji (w przypadku, gdy agregat jest postawiony lub powieszony przy elewacji) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 18.04.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Jak dużo tego lodu się tam może zgromadzić (powierzchnia, wysokość słupa lodu) ? Czy to nie zagraża elewacji (w przypadku, gdy agregat jest postawiony lub powieszony przy elewacji) ? Myślę, że elewacji nie zagraża bo ludzie by o tym fakcie pisali a także deszcz i śnieg w zimie robi podobne problemy co skropliny z PC i jakoś elewacja daje sobie z tym radę. Co do ilości skroplin mierzonych "na oko" i "na ślizg". U mnie i kolegi stoi to na postumencie. U mnie lodu jest tak z 4m2 na jakieś 5cm jakieś 2-3x 2 tygodnie w roku, ale że jest to w miejscu gdzie rzadko bywam to nic z tym nie robię. U kolegi co ma kabel grzejny także 1mb w rurze i rurę pod fundamentem ma na 1,5mb ok 4mb zakopane praktycznie nie ma lodu nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 18.04.2016 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Dziękuję za info. Czyli jak mniemam, nie ma się czym za bardzo przejmować, i to źródło ciepła można brać spokojnie pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 18.04.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 \Ja nie mam podgrzewanej tacy i lodu nie zauważyłem. Powiększyłem dziurę w tacy i woda zlatuje dużym strumieniem do rury fi160. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 18.04.2016 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 \Ja nie mam podgrzewanej tacy i lodu nie zauważyłem. Powiększyłem dziurę w tacy i woda zlatuje dużym strumieniem do rury fi160. Pozdrawiam A z rury dalej dokąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 18.04.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Mam pod jednostką daną rurę kanalizacyjną 50 pionowo - odprowadza wodę do deszczówki. Lód był przy -15, cienka warstwa dookoła rury w promieniu może 30 cm. Jakbym robił jeszcze raz to bym dał 75. A jednostkę mam na elewacji i nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 18.04.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 A z rury dalej dokąd ? U siebie zrobiłem to tak; W środku kabel grzewczy 120 W, uruchamiany ręcznie w razie potrzeby. W minionym sezonie 2 razy - nie dłużej niż na dwie godz. Woda ze studzienki odprowadzana jest do drenu rozsączającego. Lód - jeśli nawet powstaje, nie rozprzestrzenia się, a po ociepleniu ulega łagodnemu roztopieniu, spływając do studzienki. Bezobsługowo i zero problemów. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.04.2016 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 W środku kabel grzewczy 120 W, uruchamiany ręcznie w razie potrzeby Bezobsługowo i zero problemów. Bardzo przepraszam, ale ja czegoś nie rozumiem. Ja do tej chwili inaczej rozumiałem pojęcie bezobsługowości. Jeżeli trzeba ręcznie włączać cokolwiek w razie potrzeby to nie jest to bezobsługowe rozwiązanie... Czy nie mam racji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.04.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Bardzo przepraszam, ale ja czegoś nie rozumiem. Ja do tej chwili inaczej rozumiałem pojęcie bezobsługowości. Jeżeli trzeba ręcznie włączać cokolwiek w razie potrzeby to nie jest to bezobsługowe rozwiązanie... Czy nie mam racji? Masz racje. Uruchomienie tak mocnego kabla najlepiej powiązać z "defrostem" pompy. Można też użyć znacznie słabszego kabla samoregulującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 19.04.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 A z rury dalej dokąd ? do gleby razem z deszczówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.04.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Bardzo przepraszam, ale ja czegoś nie rozumiem. Ja do tej chwili inaczej rozumiałem pojęcie bezobsługowości. Jeżeli trzeba ręcznie włączać cokolwiek w razie potrzeby to nie jest to bezobsługowe rozwiązanie... Czy nie mam racji? Witam Rację chyba masz. Ale.. W poprzednim domu miałem to sterowane termostatem. I niekoniecznie się sprawdzało, zwłaszcza przy niskiej wilgotności powietrza. T-Cap ma, w mojej ocenie b. dobry algorytm i sposób odszraniania, w związku z czym - po złych doświadczeniach z Fujitsu, kabel za instalowałem na zapas. Podgrzewanie tacy włączyłem dwukrotnie podczas sezonu, bo wydawało mi się, że wylot skroplin nie jest całkowicie drożny. Po złych doświadczeniach z F....., jestem może troche przeczulony. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.04.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Masz racje. Uruchomienie tak mocnego kabla najlepiej powiązać z "defrostem" pompy. Można też użyć znacznie słabszego kabla samoregulującego. Też masz rację. ale.... Automatyka, czujniki itp. kosztują. Za kabel 120 W z Elgry zapłaciłem ok. 45 zł + 8 m kabla LGY 10 zł + włącznik w kotłowni - też 10 zł. Robocizna w cenie montażu. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.04.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 U mnie kabel grzejny 60W z termostatem. Załącza się automatycznie poniżej 3st. Podgrzewa tacę i rurę odpływową. Działa od 3 lat, lodu ani wody nigdy nawet na oczy pod pompą nie widziałem. Zresztą zagrzybiony fundament, czy elewacja jakoś mnie nie kręcą, a tak niestety kończy się złe rozwiązanie tego "problemu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.04.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Też masz rację. ale.... Automatyka, czujniki itp. kosztują. Za kabel 120 W z Elgry zapłaciłem ok. 45 zł + 8 m kabla LGY 10 zł + włącznik w kotłowni - też 10 zł. Robocizna w cenie montażu. Pozdrawiam Pratchawiec A nie prościej skorzystać z fabrycznego wyjścia w jednostce zewnętrznej? Chyba do 85W daje radę bez przekaźników, więc koszt jeszcze niższy niż Twojego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.04.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 A nie prościej skorzystać z fabrycznego wyjścia w jednostce zewnętrznej? Chyba do 85W daje radę bez przekaźników, więc koszt jeszcze niższy niż Twojego rozwiązania. Dopiero w modelach F a on ma pewnie C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.04.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Dopiero w modelach F a on ma pewnie C A to przepraszam. Mimo wszystko kumaty instalator bez tego wyjścia, też da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts