Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki techniczne Rozdział 3. Wejścia do budynków

Recommended Posts

Witam,

w kwestii wejść do budynków i mieszkań warunki techniczne brzmią:

§ 62. 1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć w świetle ościeżnicy co najmniej: szerokość 0,9 m i wysokość 2 m.

Ja natomiast chciałbym aby szerokość w świetle ościeżnicy drzwi wejściowych mojego nowo budowanego domu wyniosła: 80 albo 86cm bo taka akurat mi pasuje.

Stad moje pytanie:

Czy muszę się trzymać powyższego przepisu? Czy użyte słowo ''powinny'' jest zaleceniem czy wytyczna, której muszę się trzymać?

Ale ta sugestia jest tak silna, że na inwestycjach nikt nie próbuje się jej przeciwstawiać;)

W domu prywatnym? Hmm.. niejednokrotnie montowałem drzwi które nie spełniały tego zapisu, a Inwestor chciał je mieć..

Właśnie takie "luźne" podejście do zapisów w WT powoduje rozpierdziel na budowach, który widujemy wielokrotnie.

Ktoś tworzy te zapisy aby się właśnie tego trzymać prawda ? Wszak to "Warunki Techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie", zostały one stworzone na podstawie Ustawy Prawo Budowlane, więc wg mnie nie można ich sobie tak "luźno" interpretować.

Zgodzę się z tym, że niestety zapisy tam zawarte są zbyt "miałkie", wiele kwestii "powinno" lepiej by było zapisać "musi".

Pozdrawiam

nie wiem jak teraz, bo od lat inwestycji developerskich i innych dużych unikam jak ognia, ale kiedyś było twardo postawione - drzwi wejściowe mają mieć światło przejścia 900/2050 lub większe i otwierać się na zewnątrz budynku czy klatki schodowej

Dotyczyło to budownictwa wielorodzinnego

Jednorodzinne zawsze kierowało się swoimi prawami :) i była wolna amerykanka

A jak ona wyglądała wystarczy prześledzić jak ludzie omijali przepisy w czasach Gomółki i późniejszych

Właśnie takie "luźne" podejście do zapisów w WT powoduje rozpierdziel na budowach, który widujemy wielokrotnie.

Ktoś tworzy te zapisy aby się właśnie tego trzymać prawda ? Wszak to "Warunki Techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie", zostały one stworzone na podstawie Ustawy Prawo Budowlane, więc wg mnie nie można ich sobie tak "luźno" interpretować.

Zgodzę się z tym, że niestety zapisy tam zawarte są zbyt "miałkie", wiele kwestii "powinno" lepiej by było zapisać "musi".

Pozdrawiam

Nie uważam za zdrowa sytuacje aby to urzędnik oderwany od rzeczywistości decydował jakie inwestor ma mieć drzwi wejściowe czy np powinien posiadać przedsionek/wiatrołap. Sa różne sytuacje i potrzeby inwestorów a przepisy nie są w stanie wszystkiego ogarnąć ani nadążyć za nowinkami technicznymi. Dlatego im mniej urzędniczych nakazów w tak ''miałkich'' kwestiach tym lepiej dla inwestycji.

Nie mowie tu o przepisach p-poz czy innych dotyczących bezpieczeństwa.

Witam

Nie uważam za zdrowa sytuacje aby to urzędnik oderwany od rzeczywistości decydował jakie inwestor ma mieć drzwi wejściowe czy np powinien posiadać przedsionek/wiatrołap. Sa różne sytuacje i potrzeby inwestorów a przepisy nie są w stanie wszystkiego ogarnąć ani nadążyć za nowinkami technicznymi. Dlatego im mniej urzędniczych nakazów w tak ''miałkich'' kwestiach tym lepiej dla inwestycji.

Nie mowie tu o przepisach p-poz czy innych dotyczących bezpieczeństwa.

Tylko właśnie w tym rzecz, że szerokości przejść wynika zazwyczaj z tych przepisów.

Oczywiście, że wolna wola Inwestora ważna sprawa, ale ilu to takich Inwestorów potem narzeka na różnego rodzaje kwestie, które zbagatelizowali w trakcie budowy.

Pozdrawiam

Witam

Tylko właśnie w tym rzecz, że szerokości przejść wynika zazwyczaj z tych przepisów.

Jeśli rzeczywiście istnieją jakieś ''wyższe''przepisy odnośnie minimalnej szerokości światła ościeżnicy to proszę o wskazanie takowych - muszę podjąć dzisiaj decyzje odnośnie zamawianych drzwi i nie chciałbym mieć potem problemów. pozdrawiam

Pozwolę sobie zauważyć, że nikt z dyskutantów nie raczył zważyć na pewien aspekt często pomijany i lekceważony, a według mnie świadczący o... poziomie cywilizacyjnym. Potrzeby inwestora to rzecz ważna, ale są jeszcze potrzeby otoczenia, np. osób niepełnosprawnych. W mojej ocenie światło 900mm to prześwit dostępny dla najprostszych wózków inwalidzkich. Idąc za głosem indywidualnych potrzeb i takiego naszego swojskiego "co mi tam będą mówić" można sobie robić dowolne światło drzwi. Wszak wejście do jaskini też bywa szczeliną. Uwzględniając nieznaną sobie przyszłość własną i otoczenia można zostawić światło 900 mm, bo... może się przydać. Jeśli nie nam, to naszym gościom, którym jak i Wam wszystkim długiego życia w zdrowiu i rozsądku życzę.

Pozwolę sobie zauważyć, że nikt z dyskutantów nie raczył zważyć na pewien aspekt często pomijany i lekceważony, a według mnie świadczący o... poziomie cywilizacyjnym. Potrzeby inwestora to rzecz ważna, ale są jeszcze potrzeby otoczenia, np. osób niepełnosprawnych. W mojej ocenie światło 900mm to prześwit dostępny dla najprostszych wózków inwalidzkich. Idąc za głosem indywidualnych potrzeb i takiego naszego swojskiego "co mi tam będą mówić" można sobie robić dowolne światło drzwi. Wszak wejście do jaskini też bywa szczeliną. Uwzględniając nieznaną sobie przyszłość własną i otoczenia można zostawić światło 900 mm, bo... może się przydać. Jeśli nie nam, to naszym gościom, którym jak i Wam wszystkim długiego życia w zdrowiu i rozsądku życzę.

Ten aspekt został przez nas już dawno temu rozważony ponieważ będą z nami mieszkali rodzice a są już w podeszłym wieku; przeciętny wózek inwalidzki ma około 75 cm szerokości i mniej więcej 120 cm długości. Dziękuje za życzenia i pozdrawiam

problem w tym że za drzwiami wejściowymi wszystkie wewnatrzlokalówki to w 99% wypadków 80-ki i co ? Będziesz żył w wiatrołapie bądź przedpokoju ?

Myśląc perspektywicznie wszak nikt nie wie co z nim się dalej stanie od razu wszystko zaprojektować na 90-ki a balkony z niskim progiem bądź HSy

problem w tym że za drzwiami wejściowymi wszystkie wewnatrzlokalówki to w 99% wypadków 80-ki i co ? Będziesz żył w wiatrołapie bądź przedpokoju ?

Myśląc perspektywicznie wszak nikt nie wie co z nim się dalej stanie od razu wszystko zaprojektować na 90-ki a balkony z niskim progiem bądź HSy

Nie rozumiem po co wszedzie drzwi 90 skoro jak wspomnialem wyzej wozek inwalidzki ma 75cm?