Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płatne profile. Kto, dlaczego i na jakich zasadach powinien je mieć?

finlandia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pokazywanie/ukazanie, że całkowity koszt (inwestycyjny) kotłowni opartej na pompie ciepła jest co najmniej porównywalny (bo tak jest) z całkowitym kosztem (inwestycyjnym) kotłowni pędzonej węglem, zawsze wywołuje nerwowe reakcje ze strony "żyjących" z wungla,

Z braku argumentów "kotlarze" łżą i oczerniają - co widać także w tej dyskusji.

Co do PP - po co pisać z otwartą przyłbicą (na Forumie), jak można pozyskać inwestorów poprzez PW? Zwłaszcza kiedy chodzi tylko o usługę ?

Przeca budowlanka jest drugą szarą strefą po usługach medycznych.

Jeszcze raz Regut. Jeżeli chcesz kogoś oskarżać, to musisz mieć dowody. Masz je? Nie? TO MORDA W KUBEŁ! :p

Dowód to będę miał wtedy gdy naganiacz i jego patron przestaną być zainteresowani w kontynuowaniu współpracy tak jak miało to miejsce w odniesieniu do Arturka i myszki. Jeżeli obie strony będą miały w tym interes to żadna ze stron się do tego nie przyzna podobnie jak nie zrobi niczego żeby ten fakt ujawnić, a raczej będzie starała się to głęboko ukryć bo jest żywotnie zainteresowana w tym żeby ten fakt ujawniony nie został.

Świerzaki na forum się na to łapią czytają posty szczęściarza i sami chcą być szczęściarzami w ten sposób łowi się klientów natomiast jeżeli ktoś kilka lat przebywa na forum po pewny czasie po samym zachowaniu jest w stanie połapać kto dla kogo łowi i w jakiej branży.

Nie muszę mieć żadnych dowodów żeby napisać że Twoje zachowanie wydawało mi się mocno dwuznaczne. Kilka lat temu miałem dwa typy w tym zakresie i pisałem o tym wprost. Pierwszym był Arturo, drugi do dnia dzisiejszego pozostaje bez zmian, a Twoje zachowanie tylko mnie w tym utwierdza. Tyle moich subiektywnych odczuć w tym zakresie a do tych mam prawo.

Pokazywanie/ukazanie, że całkowity koszt (inwestycyjny) kotłowni opartej na pompie ciepła jest co najmniej porównywalny (bo tak jest) z całkowitym kosztem (inwestycyjnym) kotłowni pędzonej węglem, zawsze wywołuje nerwowe reakcje ze strony "żyjących" z wungla,

Z braku argumentów "kotlarze" łżą i oczerniają - co widać także w tej dyskusji.

Siwy12 bez żartów proszę.

Jedynym "węglarzem w tym wątku jestem ja. Pisanie w liczbie mnogiej o "węglarzach" i "żyjących z węgla" jest lekkim nadużyciem. Podobnie jak o mojej motywacji w tym zakresie. Wątek podobnie jak i prowadzona w nim dyskusja nie dotyczył porównania kosztów pc kontra kotłownia węglowa nie także moja "nerwowa reakcja" nie mogła być tym sprowokowana gdyż wcześniej ten temat nie był poruszany. Moją reakcje wywołał post aslota, który zresztą zacytowałem w swoim komentarzu. Oczywiście masz prawo twierdzić inaczej ale dobrze będzie zacytować ten post z dyskusji, o których piszesz że mnie sprowokowały, podobnie jak wskazać "węglarzy" innych niż ja, których nerwowe reakcje zostały tu wywołane. Ja tego nie potrafię, natomiast potrafię wskazać post, który wywołał moją reakcję. Zresztą zacytowałem go w moim komentarzu. Na temat mojej motywacji poniżej.

Co do PP - po co pisać z otwartą przyłbicą (na Forumie), jak można pozyskać inwestorów poprzez PW? Zwłaszcza kiedy chodzi tylko o usługę ?

Przeca budowlanka jest drugą szarą strefą po usługach medycznych.

Dokładnie. Sam na tym forum dostawałem oferty realizacji lub pomocy w nabyciu od osób, które nie miały wykupionych PP i występowały jako zwykli forumowicze. Nigdy nie ujawniałem danych osób składających swoje oferty na priva dlatego rozumiem też maluxa w tym zakresie. Choć mim zdaniem jeżeli rzeczywiste ideę które deklaruje Livko są tak szczytne nie ma żadnych przeszkód w ich ujawnieniu. Jeżeli mam czyste intencje nie muszę niczego urywać a nawet sam jestem zainteresowany w ich ujawnieniu.

Z racji stażu na forum obserwuje na co dzień jak to wygląda w praktyce dlatego moją reakcję w tym zakresie wywołało zachowanie gościa który " ogonem na mszę dzwoni".

Zapytam więc wprost. Czy oskarżasz mnie tutaj o kłamstwa i o to, że w jakikolwiek sposób zarabiam będąc na tym forum? Poproszę o jasną odpowiedź, bo powoli mam już twoich chamskich insynuacji dość i nie zamierzam tej sprawy tak zostawić. Tylko proszę bez politykowania.

Witam.

To ja cię liwko grzecznie zapytam.Jeśli w wątku o PC ktoś zainteresowany właśnie takim rozwiązaniem grzecznie zapyta (oczywiście przedstawiając swoje warunki na działce by nie być gołosłownym) o cenę i producenta lub inne bardziej intratne rozwiązanie ale z PC związane ,a ty mu grzecznie odpowiesz to masz w tym jakiś prywatny interes czy nie??? Ale tak czy nie???

Nie zarabiam na tym ANI JEDNEJ ZŁOTÓWKI. Mój jedyny interes polega na tym, że im mniej domów ogrzewanych węglem, tym mniej smrodu dookoła. Tylko tyle i aż tyle.

Zresztą temat nieco przygasł, ponieważ coraz więcej ludzi jest świadomych i nie pakują węgla do swoich nowych domów. Natomiast domy z pompami ciepła powstają jak grzyby po deszczu.

Niektórym ciężko jest takie powody zrozumieć -- i przyprawianie innym takich a nie innych celów musi wynikać z własnych doświadczeń. W sensie jak taki agresor coś sprzedaje i nagania klientów, to i widocznie inni też tak musza robić. To się nazywa projekcja.

Temat przygasł, ale ludzie grzeją nie tylko pompami -- sporo osób decyduje się grzać samym prądem. Nadal jednak są jeszcze tacy, co stałym paliwem chcą grzać niecałe 100m2 nowego domu. :/ Zresztą wspomniani sprzedawcy z wiadomych powodów wcale ich z błędu nie próbują wyprowadzić, ba, nawet celowo nabijają w butelkę i próbują sprzedać g...no w złotym papierku.

Niektórym ciężko jest takie powody zrozumieć -- i przyprawianie innym takich a nie innych celów musi wynikać z własnych doświadczeń. W sensie jak taki agresor coś sprzedaje i nagania klientów, to i widocznie inni też tak musza robić. To się nazywa projekcja.

Temat przygasł, ale ludzie grzeją nie tylko pompami -- sporo osób decyduje się grzać samym prądem. Nadal jednak są jeszcze tacy, co stałym paliwem chcą grzać niecałe 100m2 nowego domu. :/ Zresztą wspomniani sprzedawcy z wiadomych powodów wcale ich z błędu nie próbują wyprowadzić, ba, nawet celowo nabijają w butelkę i próbują sprzedać g...no w złotym papierku.

Tak z jednym, jak i z drugim się zgadzam.

Mam podobnie. Aczkolwiek jak zgłaszam SPAM w wydaniu "Konsiultantóf" to niektóre, podkreślam, niektóre posty wylatują. No ale nie będę pół dnia siedzieć na forum tylko po to by zgłaszać SPAM, tym bardziej, że nie mogę tego robić hurtowo w odpowiedzi na hurtowe SPAMowanie, bo admin ustawił blokadę i można to robić raz na bodajże minutę. Czyli konsultant może zrobić copy/paste w 5 wątkach w ciągu minuty, a żeby zgłosić ten syf do moderacji, ja muszę poświęcić 5 minut. Chore! .

Wydaje mi się że my, użytkownicy też nie możemy zbyt często wysyłać postów (czasem jak coś odświeżam to dostaję odpowiedni komunikat). Ale mogę się mylić co do miejsca - nie zwracam na to uwagi.

Rozmowa w tym temacie zeszła na psy, tzn. Wasze prywatne kłótnie i spory. Nic nowego.

Miałem nadzieję na taką właśnie dyskusję jaką tu poruszył Myjk. O tym co i komu "wolno" w powszechnym odczuciu forumowiczów. Któryś z konsultantów od okien dachowych podchodzi do sprawy rzetelnie i udziela porad nawet w trudnych sprawach, które strategicznie mógłby przemilczeć. Także - nie wszystkich można wrzucać do jednego worka. Inna sprawa - któryś z konsultantów grzewczych to istny spam i nie mam obiekcji by napisać mu na priw co myślę o takich wpisach. Jak posty są wyjątkowo bezdyskusyjne (bo np. zdublowane) to też nie przechodzę wobec nich obojętnie.

Nie tylko forum jest od jakiegoś czasu coraz mniej życzliwe. Ale tu widzę że coraz trudniej o rzeczową, fachową poradę za darmo. Inwestorzy patrzą co by tu wyciągnąć od Wykonawców, więc niektórzy Wykonawcy też się zmądrzyli i swoje rady odpowiednio dozują. Chciałbym mieć nadzieję że to tylko mały fragment rynku. Przynajmniej tak obserwuję w swojej działalności. Teraz wszyscy wszystkich podejrzewają o niecne cele. Na tej zasadzie ja też patrzyłem na Liwko czy Arturo z założeniem, że może jednak mają w tej swojej walce z węglem jakiś interes. Mocne zaangażowanie w sprawę zawsze rodzi domysły i to jest niestety naturalne.

..

Jeżeli regulamin jest nieprecyzyjny to należy go poprawić. Nie powinno być promocji własnych produktów, bo to jest reklama. Sam nick "Konsultant marki ..." oznacza że ktoś jest tu w celu stricte reklamowym. Przecież nie będzie się wypowiadał na inne tematy tylko zachwalał swoje. Od tego jest infolinia i mail informacyjny, handlowcy itp, a nie forum. Czemu redakcja i moderatorzy są aż tak zaślepieni? Co się z Wami dzieje? Forum schodzi na psy. Ludzie rzucają się sobie do gardeł. Ja jako firma jestem z góry gorszy całkiem nie wiem czemu?

...

Ogólnikowy regulamin daje większe pole do interpretacji. Kieruje się własną oceną sprawy i tym samym swoje sumienie wystawiam na Waszą ocenę. Siwy pewnie znowu wyciągnie z tego jakąś nieścisłość, ale zebrało mi się sporo odpowiedzi a chcę ich dziś udzielić i zwyczajnie zanudzę na śmierć.

..

Jeżeli po nicku, podpisie w stopce, postach od razu lub po chwili widać, że coś jest nie tak, to co tu jeszcze można tłumaczyć kiedy ciąć.

..

Wy, umysły techniczne widzicie świat "zerojedynkowo" Jest prąd lub nie ma.A ja widzę trochę kopie, da się przeżyć;)

We wspomnianym nicku Elfir - gdyby nie zawziętość Liwko to na forum mało kto by wiedział że on jest użyty w nazwie. Takich nicków pewnie jest tu setki. Nie wszystkie można sprawdzić (tak, znowu umywam ręce). Spodziewam się, że irma Liwko której KRS zalinkowałem nie należy do użytkownika Liwko. Wierzę w jego oświadczenie mimo iż wyrażone śmiechem. A co mam zrobić z innymi?

Dla mnie nick reklamowy podlegający sprawdzeniu to wszelkiego rodzaju nazwy znane, adresy interentowe - coś co od razu sugeruje firmę. I sprawdzam to w kontekście treści postów które zamieszczają.

Znam nick pośrednik. Widzę że jest wygwiazdkowany. Nie widziałem "reklam" z jego strony, ale chyba wpadł na takiej działalności i stąd kara.

Receptą jest chyba zatrudnienie etatowego moderatora/moderatorow, którzy będą rozliczani z efektów pracy. Jeśli takie rozwiazanie jest nieakceptowalne przez właściciela forum (koszty), to proponuję wykreślić punkt, o ktorym pisał Liwko z regulaminu, skoro i tak jest egzekwowany wybiórczo. Po co tworzyć martwe prawo?

Odpowiem pytaniem: liczne fotoradary, patrole itp sprawiają że wszyscy kierowcy jeżdżą przepisowo?

..

Jeżeli nick jest niefirmowy a post o podłogówce brzmi "...wykonywałem te instalacje za 75-80 brutto z 8%Vat za całosc (materiał+robocizna)", to kto wykonuje i wystawia faktury na 8%? Rusz głową kto? Jaka jest recepta na to żebyś to zobaczył? Ma napisać Mam firmę i mam was w d...? Czy wtedy też napiszesz, że przecież nie podał adresu i telefonu, albo jeszcze coś innego? Jeżeli nie chcesz tego widzieć to odwracaj oczy, ale nie mów że tego nie ma i że robisz co trzeba.

Ja nie mam paranoi z wyszukiwaniem wszędzie przekrętu. Osoba z tego przykładu oczywiście prowadzi firmę i na podstawie takiego postu wiem, że mam do czynienia z branżowcem. Nie odbieram tego jako reklamy. Podaje cenę? To mam okazję podyskutować czemu tak drogo/tanio. Jeśli uważasz że to post mający na celu wyłącznie promocję - zgłaszaj. Jest szansa, że któryś z moderatorów pogodzi Twój pogląd.

Pytanie - czy na takich użytkownikach wg Was należy wymuszać PP? Co wtedy powiedzą? że forum wszędzie żąda kasy?

Sorry za taką hurtową, przydługą odpowiedź. W miarę regularnie podczytuję co piszecie, ale nie zawsze mam możliwość odpowiadać na bieżąco.

Pozdrawiam

Ps. Nie uważam tej dyskusji za bezprzedmiotowej - na jej podstawie zastanawiam się nad wykupieniem PP (ale u mnie od zamysłu do czynu jest długa droga;)

Nie zarabiam na tym ANI JEDNEJ ZŁOTÓWKI. Mój jedyny interes polega na tym, że im mniej domów ogrzewanych węglem, tym mniej smrodu dookoła. Tylko tyle i aż tyle.

Zresztą temat nieco przygasł, ponieważ coraz więcej ludzi jest świadomych i nie pakują węgla do swoich nowych domów. Natomiast domy z pompami ciepła powstają jak grzyby po deszczu.

Zawsze podoba mi się jak ktoś potrafi się obronić bez udziału "tych życzliwych". Doceniam także to ,że masz swoje zdanie i stoisz za swymi poglądami murem.Nie mam węgla i brudnej kotłowni ale zastanawia mnie twoja barykada.Czy prawdą jest to co tyle i aż tyle już wypowiedziałeś i częściowo nawet wykrzyczałeś.

..Nie zarabiam na tym ANI JEDNEJ ZŁOTÓWKI............
.Tylko tyle i aż tyle.

Zawsze podoba mi się jak ktoś potrafi się obronić bez udziału "tych życzliwych". Doceniam także to ,że masz swoje zdanie i stoisz za swymi poglądami murem.Nie mam węgla i brudnej kotłowni ale zastanawia mnie twoja barykada.Czy prawdą jest to co tyle i aż tyle już wypowiedziałeś i częściowo nawet wykrzyczałeś. .Tylko tyle i aż tyle.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Bot%C3%B3n_Me_gusta.svg/300px-Bot%C3%B3n_Me_gusta.svg.png

Wybacz finlandia ,że nie odnoszę się do ciebie wprost ale z przyczyn osobistych kłóci mi się to z moimi relacjami filozoficznym :D, z tym co piszesz i jak to robisz.Mam na myśli PP z jego nickami , niepłatnym profilem-zwyczajnym, nazwę go w zgodzie z PP ale z uszczerbkiem dla Redakcji co wielokrotnie nadmieniałem.finlandia dużo wie ale nic z tym nie robi.Dlaczego , tego nie wiem.Napisałem mu kiedyś w nawiązaniu do PP o równym traktowaniu. Jakoś tego nie zauważam ,a z przedmówca nie wypada się nie zgodzić.

Napisał kemot_p http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png Receptą jest chyba zatrudnienie etatowego moderatora/moderatorow, którzy będą rozliczani z efektów pracy. Jeśli takie rozwiazanie jest nieakceptowalne przez właściciela forum (koszty), to proponuję wykreślić punkt, o ktorym pisał Liwko z regulaminu, skoro i tak jest egzekwowany wybiórczo. Po co tworzyć martwe prawo?

To dotyczy właśnie tego co napisałem.

Edytowane przez niktspecjalny

Ns, nie wiem o czym mówisz. Dużo "produkujesz" postów i nie wszystkie pamiętam. Wiesz jak się używa PW, więc pisz.

Skoro już jesteśmy w tym temacie to mam do Was dwie sprawy:

- sygnaturka użytkownika forscher (dwa linki do innego forum) - czy Wg Was jest dopuszczalna?

- i posty:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242043-Schucco-Corona-Si-82-Classic-jakie-macie-opinie-o-tych-oknach&p=7129884#post7129884

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248200-okna-dachowe-i-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe&p=7129887#post7129887

Pomińmy fakt że one są po to by mnie podrażnić. Czy takie pisanie wymaga wg Was PP?

Pawełku - dziecino - znowu masz gorszy dzień ? :o

No jasne ze nie wiesz o czym niktspecjalny pisał. Jakże mogłbyś potrafic dostrzec coś co dla ciebie jest normalnoiścią. Coś co rygujesz innych samemmu postepując w sposób niemalże identyczny tylko nieco bardziej owijając to w szystko w przysłowiową bawełnę.

niktspecjalny poruszył temat twojej osoby, a ty - chąc jak najszybciej zmienic temat - poruszasz temat kogoś innego.. Jakież to "nie obłudne".

A wracając do powyższego postu - znow se czepiasz??

ty??? MODERATOR - pytasz innych czy cos jest dopiszczalne?? Czyzbyś zapomniał iz to co jest dopiuszczalne a co nie jest - okresla regulamin tego forum?

Czyzby regulamin do ktorego tak czesto sie odwołujesz nie zawierał regulacj dotyczącej poruszonej przez ciebie kwestii ? No popatrz.... Niesamowite...:jawdrop:

A co do przytoczonych postów napisz dziecino co cie w tych postach tak rozdzrażniło ? To ze bede miał okna o profilach innych niz "wcale nie reklamowany" przez ciebie Ve...ex? A moze to że użyłem znowu okreslenia ktore ty "wcale nie obłudny moderatorze tego forum" także uzywasz - do czego z reszta sam sie przyznałeś.

Nie odpowiadaj. Niedobrze mi jak czytam twoje "wcale nie obłłudne" wypociny.

:popcorn:

MIłego weekendu życzę.

Edytowane przez forscher

A to właśnie macie przykład szarej strony tej funkcji. Z użytkownikiem forscher nie jestem po imieniu. Nie uważam go za spamera, chociaż podejrzenia miewam.

Ja swoje zdanie mam - czyli wątpliwości. To dla mnie za mało na rozdawanie banów.

Chcę poznać zdanie innych.

A to właśnie macie przykład szarej strony tej funkcji. Z użytkownikiem forscher nie jestem po imieniu. Nie uważam go za spamera, chociaż podejrzenia miewam.

Ja swoje zdanie mam - czyli wątpliwości. To dla mnie za mało na rozdawanie banów.

Chcę poznać zdanie innych.

Spam należy usuwać, a spamerów banować. Jeżeli ktoś nie robi tego przy jednym z pierwszych postów, warto najpierw upomnieć.

Co do nicka Elfir. Nie ja wpadłem na to, że sprytna forumowa moderatorka założyła sobie firmę o tej samej nazwie co nick z forum. Zgodnie z regulaminem tego forum nie może mieć to miejsca. I co? I nic. Wszyscy władni mają na to wy e ba ne. Mnie najbardziej smuci to, że ta osoba wymaga od innych respektowania regulaminu FM.

A wracając do asolta to mam wrażenie, że forum jest głównym dostarczycielem klientów na obliczenia. Powinien za to płacić redakcji? Osobiście uważam że tak. Byłoby to po prostu uczciwe wobec wszystkich, a jemu czapka z głowy nie spadnie.

P.finlandia wie doskonale o czym wspomniałem.Wie doskonale jak utożsamiać wielonikowców nawet z PP ale jak widać potrafi z tego wybrnąć i pokrętnie się jak zwykle wybielić.Prv - PW służy zupełnie do innych poruczeń.Jest rozmową w wyciszeniu ale przy tym rozmówca musi znać reguły PW.Nadal nie rozumiem co P. fin. ma na myśli ale chętnie wysłucham dalszych przepisów na kulturę wypowiedzi.Co i komu chce udowodnić???. Wie już tylko sam.

A może płaci za to swoimi postami? Dostarcza wiedzy, informacji, generuje ruch? Może to tak jest odbierane? Bo ja widzę różnicę między takim użytkownikiem, a np.dziś zarejestrowanym:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248131-Drzwi-firmy-Styl-Drzewa

Liwko, ja tam innym do biznesów nosa nie wtykam. Kogo i co obsługują - ich sprawa. Byleby robili to w sposób uczciwy, bo inaczej nie będę miał dla ich działania szacunku.