Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja poddasza wełną 0,44

dominikki

Recommended Posts

Witam

Proszę o poradę odnośnie ocieplenia poddasza. Zastanawiam się nad użyciem wełny 0,44 15 cm między krokwie i 0,44 5 cm na krokwie. Chcę zaadaptować pomieszczenia na piętrze. Nad nimi jest jeszcze poddasze nie użytkowe więc dlatego te 5 cm. chce położyć na krokwie. Jak uważacie czy przy takim rozwiązaniu i takim rodzaju wełny nie zamarznę zimą?:D

Gość Konto usunięte_1*

powiem ci tak , kupiłem dom w maju ubiegłego roku bez jakiegokolwiek ocieplenia wydałem masę kasy na remont i w miarę jak było trochę czasu to w lerua merlę kupiłem wełnę 0,44 i dałem między krokwie następny cel to 15 pod krokwie ale to dopiero na jesień , ale po założeniu tych głupich 15 cm na strychu radykalna poprawa wręcz byłem zdziwiony że taka niby mizerna wełna do tego stopnia izoluje , moim zdaniem lepiej dać 15 cm 0,44 niż nic a poprawa będzie duża

dopowiem tylko że nie dałbym 30 zł za metr kwadratowy wełny dobrej , wolę dać dwie warstwy gorszej , może jestem niedowiarek że mnie robią w bambuko z tymi cenami skoro jedna kosztuje 6 zł za m2 a druga 30 zł za m2

Edytowane przez Konto usunięte_1*

dopowiem tylko że nie dałbym 30 zł za metr kwadratowy wełny dobrej , wolę dać dwie warstwy gorszej , może jestem niedowiarek że mnie robią w bambuko z tymi cenami skoro jedna kosztuje 6 zł za m2 a druga 30 zł za m2
To nie jest kwestia wiary tylko faktów :) Grubsza warstwa "gorszej" wełny może izolować skuteczniej niż cieńsza warstwa wełny "lepszej". Jeśli masz miejsce to nie ma problemu, dajesz grubszą warstwę i jest ok. Jeśli masz mało miejsca to musisz przepłacać za lepszy materiał, kwestia tylko czy kiedykolwiek się to zwróci ale to już trzeba by policzyć :)

Gość Konto usunięte_1*
To nie jest kwestia wiary tylko faktów :) Grubsza warstwa "gorszej" wełny może izolować skuteczniej niż cieńsza warstwa wełny "lepszej". Jeśli masz miejsce to nie ma problemu, dajesz grubszą warstwę i jest ok. Jeśli masz mało miejsca to musisz przepłacać za lepszy materiał, kwestia tylko czy kiedykolwiek się to zwróci ale to już trzeba by policzyć :)

pewnie masz rację . ja faktycznie mam tam miejsce a być może nigdy nie będę adaptował strychu choć bardzo duży tylko po co skoro na parteże we dwoje mamy około 100m2 no ale zima mnie już nie zaskoczy

powiem ci tak , kupiłem dom w maju ubiegłego roku bez jakiegokolwiek ocieplenia wydałem masę kasy na remont i w miarę jak było trochę czasu to w lerua merlę kupiłem wełnę 0,44 i dałem między krokwie następny cel to 15 pod krokwie ale to dopiero na jesień , ale po założeniu tych głupich 15 cm na strychu radykalna poprawa wręcz byłem zdziwiony że taka niby mizerna wełna do tego stopnia izoluje , moim zdaniem lepiej dać 15 cm 0,44 niż nic a poprawa będzie duża

Zobaczymy czy za 10 lat bedziesz taki madry ;-)

Fakt, ze czesto produkt z izolacyjnoscia lepsza o 5% jest drozszy o 50%. I to moze byc poddane liczeniu oplacalnosci. Zgoda.

Ale bardzo tani produkt no-name moze tez być mizernej trwalosci. I jak sie za X lat rozsypie, osunie, sfilcuje itp, to zweryfikujesz swoje liczenie. Jest takie przyslowie, ze biedny kupuje 2 razy.

2 warstwy musza byc, bo krokwie maja 5-10 razy gorsza izolacyjnosc niz welna, wiec tam gdzie sa krokwie to tak jakby bylo 2cm welny. Po za tym, nigdy nie wlozysz welny idealnie do kroki i wzdluz niej moze wiatr chulac. Druga wartwa to troche ograniczy. Troche, bo welna+wiatr = tragedia.

Gość Konto usunięte_1*
Zobaczymy czy za 10 lat bedziesz taki madry ;-)

Fakt, ze czesto produkt z izolacyjnoscia lepsza o 5% jest drozszy o 50%. I to moze byc poddane liczeniu oplacalnosci. Zgoda.

Ale bardzo tani produkt no-name moze tez być mizernej trwalosci. I jak sie za X lat rozsypie, osunie, sfilcuje itp, to zweryfikujesz swoje liczenie. Jest takie przyslowie, ze biedny kupuje 2 razy.

2 warstwy musza byc, bo krokwie maja 5-10 razy gorsza izolacyjnosc niz welna, wiec tam gdzie sa krokwie to tak jakby bylo 2cm welny. Po za tym, nigdy nie wlozysz welny idealnie do kroki i wzdluz niej moze wiatr chulac. Druga wartwa to troche ograniczy. Troche, bo welna+wiatr = tragedia.

czy będę mądry za 10 ? hm a kto by się tym przejmował bo ja tam mam strych ok 100m2 i dlatego to izolowałem tanią wełną notabene moim zdaniem fajna wełna po rozruszaniu rosła do prawie 20 cm bardzo sztywna nie takie dziadowstwo jak neowool z castoramy , mowa o tej http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/welna-mineralna/welna-szklana-izolacyjna,p387650,l396.html tylko grubszej- 15 cm , cel osiągnięty jest cieplej reszta mnie nie interesuje , jeszcze zrobię izolację stropu na strychu i będzie pasywniak hehe

• 3 weeks później...

Witam,

Chcąc uzyskać dobrą izolacyjność termiczną przegrody firma Isover rekomenduje zastosowanie produktów o niższym ( lepszym) współczynniku przewodzenia ciepła.

Dla tego posiadamy w swojej ofercie bogatą gamę niepalnych wełen mineralnych o niskim współczynniku przewodzenia ciepła ( W/m*K) takich jak:

Isover Super-Mata o współczynniku przewodzenia ciepła 0.033 ( W/m*K)

Isover Profit-Mata o współczynniku przewodzenia ciepła 0.035 ( W/m*K)

Isover Uni-Mata Plus o współczynniku przewodzenia ciepła 0.038 ( W/m*K)

Łączna, zalecana przez nas grubość izolacji termicznej wynosi 30cm ( przy dwuwarstwowym ułożeniu)

Poniżej załączam odnośniki do produktów oraz przykładowe rozwiązanie.

http://www.isover.pl/produkty/super-mata

http://www.isover.pl/produkty/profit-mata

http://www.isover.pl/produkty/uni-mata-plus

dach skośny.jpg

Pozdrawiam

Olek Malinowski

Online Ekspert ISOVER