wother 18.04.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Witam,W tym momencie oczekuję na decyzję o warunkach przyłączy mediów ale chcę mieć już przygotowany wniosek o WZ. Moje pytanie brzmi:1.Czy już na tym etapie muszę wiedzieć jaki dokładnie dom chcę zbudować ? Jego wymiary i usytuowanie na działce ? 2.Czy jeśli urząd wyda decyzję, że kalenica ma być równoległa do drogi - to nie ma innej możliwości ? Zastanawiam się nad prostopadłym ułożeniem domu względem drogi.3.Czy jeśli urząd wyda decyzję, że granica zabudowy to np 9m.. to mam rozumieć, że nic pomiędzy ogrodzeniem a domem nie mogę postawić ? wiaty na auto z małym pomieszczeniem gospodarczym też nie ? Czy drewniana wiata musi również zachować odstęp od granic działki te min 3-4m?4.Jak najlepiej uzupełnić wniosek o WZ aby mieć możliowść póżniej np zmiany projektu. Bo w tej chwili mocno zastanawiamy się, czy budować garaż w bryle budynku czy jeśli jest to możliwe przed budynkiem w formie zadaszonego miejsca parkingowego + drewutnia ? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 19.04.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Do wniosku o WZ wystarczą zapewnienia o dostawie/odbiorze, nie trzeba warunków przyłączenia. 1. Niekoniecznie ale dobrze jest coś wiedzieć na temat planowanego projektu wtedy nie trzeba w locie wymyślać danych do wniosku. 2. Możliwości zawsze są, będziesz się tym martwił jak już dostaniesz warunki. 3. Nie możesz postawić budynku. 4. Nie widziałem warunków z takimi obostrzeniami że pasuje tylko jeden projekt, no chyba że się dostawiasz do szeregowca albo stoi dziesięć identycznych domów a Ty stawiasz gdzieś w środku to wtedy urbanistę może fantazja ponieść Najlepiej po prostu spokojnie porozmawiać z osobą która się zajmuje wnioskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 19.04.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 1. Nie, WZ określają tylko podstawowe parametry domu. WZ odbywają się na podstawie analizy najbliższej okolicy, więc wszystko zależy od domów, które już w okolicy występują2.Raczej nie ma w zakresie podstawowych parametrów.3. Tego nie wiem, ale wiata bez zgłoszenia muszą być normalna odległości. Jeśli chcesz się bardziej zbliżyć to trzeba założyć wniosek na PNB4. Zadaszona miejsce i drewutnia nie mają znaczenia. WIększy problem byłby, gdyby chodziło o garaż wolnostojący wg Mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.04.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Garaż należy określić przynajmniej u mnie WZ jest na zabudowę domu jednorodzinnego z garazem dwustanowiskowym. Linia zabudowy może być np nie mniej niż.....lub nieprzekraczalna np te 9 m,tutaj raczej trzymają się sąsiedniej zabudowy. Wg mnie lepiej bazować na konkretnym projekcie bo zamieszać mogą jeszcze wysokość do kaletnicy i okapu,nie mówiąc o powierzchni zabudowy garaż ma trochę metrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 19.04.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) 1.Czy już na tym etapie muszę wiedzieć jaki dokładnie dom chcę zbudować ? Jego wymiary i usytuowanie na działce ?- nie musisz. Graniczne parametry obiektu właśnie określają WZ 2.Czy jeśli urząd wyda decyzję, że kalenica ma być równoległa do drogi - to nie ma innej możliwości ? - nie ma innej możliwości ! choć zawsze można wystąpić o nowe Warunki 3.Czy jeśli urząd wyda decyzję, że granica zabudowy to np 9m.. to mam rozumieć, że nic pomiędzy ogrodzeniem a domem nie mogę postawić ? wiaty na auto z małym pomieszczeniem gospodarczym też nie ? Czy drewniana wiata musi również zachować odstęp od granic działki te min 3-4m?- jeśli WZ określą linię zabudowy - to są to wytyczne, które zobowiązują do ich respektowania- wiata w różnych Urzędach, różnie jest traktowana - popytaj w Urzędzie czy traktują wiatę jako obiekt budowlany, czy też nie.- 3 - 4m ... jeszcze wchodzą inne odległości pożarowe oraz związane z obszarem oddziaływania obiektu i związane np. z nasłonecznieniem pomieszczeń, zacienianiem, ... ( analiza o.o.o. wchodzi w zakres Projektu Budowlanego ) 4.Jak najlepiej uzupełnić wniosek o WZ aby mieć możliowść póżniej np zmiany projektu. Bo w tej chwili mocno zastanawiamy się, czy budować garaż w bryle budynku czy jeśli jest to możliwe przed budynkiem w formie zadaszonego miejsca parkingowego + drewutnia ?- WZ określają możliwości zabudowy, w tym ( w większości przypadków ) stworzenie miejsc postojowych, np. dwa miejsca / 1 działkę budowlaną, ale pytanie do Urzędu : czy miejsca postojowe w garażu są traktowane, jako miejsca postojowe wg zapisów WZ. Są różne interpretacje i podejście Urzędu w tym zakresie. Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttpj 19.04.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Witam, Pozwolę sobie podłączyć się do wątku. Sam również zamierzam wystąpić o WZ.Po wybudowaniu domu (może równolegle z budową, korzystając z obecności ekipy budowlanej) chciałbym wybudować też altanę na grila i wędzarnie i być może dostawić garaż blaszak.Na razie jeszcze nie wiem w którym miejscu miało by to być ustawione. Czy lepiej zaznaczyć w piśmie o WZ już teraz, czy poczekać i złożyć to później jak się zdecyduję w którym miejscu działki mają stanąć?Rozumiem, że altanę i blaszak można postawić na zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 19.04.2016 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Czyli np nie moge sobie przed domem wybrukować 2 miejsc postojowych, które zadasze wiatą ? - a obok np taki drewniany domek na drewno co sie kupuje np w LEROY ? Co do wniosku o WZ - czy składająć wniosek mogę napisać że chciałbym mieć możliwość ustawienia kalenicy tak lub tak ? Dodam że przy tej drodze ale w niebezposrednim sąsiedztwie są domy które mają prostopadłą względem drogi kalenice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.04.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Czyli np nie moge sobie przed domem wybrukować 2 miejsc postojowych, które zadasze wiatą ? - a obok np taki drewniany domek na drewno co sie kupuje np w LEROY ? Co do wniosku o WZ - czy składająć wniosek mogę napisać że chciałbym mieć możliwość ustawienia kalenicy tak lub tak ? Dodam że przy tej drodze ale w niebezposrednim sąsiedztwie są domy które mają prostopadłą względem drogi kalenice. To zależy czy wiata to wg Twojego urzędu obiekt budowlany czy nie,napisano powyżej. Drewutnia składowisko materiałów łatwopalnych przepisy ppoż o odległościach od granicy i ścian z oknem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 19.04.2016 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Ok, czy w wniosku o WZ mam wpisać, że chciałbym kalenice prostopadle do drogi czy nie ma to wpływu na decyzje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.04.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Ok, czy w wniosku o WZ mam wpisać, że chciałbym kalenice prostopadle do drogi czy nie ma to wpływu na decyzje ? Wpisz,nic nie ryzykujesz może dadzą. Ja zmieniałam szerokość elewacji frontowej i się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 26.04.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 ... 4.Jak najlepiej uzupełnić wniosek o WZ aby mieć możliowść póżniej np zmiany projektu. Bo w tej chwili mocno zastanawiamy się, czy budować garaż w bryle budynku czy jeśli jest to możliwe przed budynkiem w formie zadaszonego miejsca parkingowego + drewutnia ? Pozdr. jedyna podpowiedź moja to nie pisz nic dokładnie - czyli podajesz wielkość domu wpisz np szer. do 15 m, wysokość do 9 m, to pozwoli ci dobrać projekt z większego zakresu. Niestety do garażu to chyba nie da rady taka rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts