fiesta4711 19.04.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 PH 7,7żelazo 0,86mangan 0,25twardość 247jon amonowy 0,40azotany /0,44azotyny /0,007 Według laboratorium żelazo i mangan przekraczają dopuszczalne wartości, ale nie wiem czy to dużo za dużo, czy ta woda jest zdatna do picia i jak obniżać zawartość tych metali. Hydraulik mi powiedział, że każda woda ma żelazo, a moją mogę spokojnie pić.Czy mam badać jeszcze jakieś inn składniki, koli czy jakieś inne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.04.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Zawsze warto sprawdzić wodę (tym bardziej z nowej studni) pod kątem mikrobiologii.Z analizy fizykochemicznej jest nieźle. Do picia się ta woda nadaje, ale przekroczone żelazo i mangan mogą dawać rude/brązowe/czarne osady. Także twardość może w perspektywie dawać osady z kamienia (jeśli masz/planujesz urządzenia grzewcze do tej wody to na nich zwłaszcza się to pojawia). Do usuwania takich problemów są filtry. Można postawić sam odżelaziacz (na żelazo i mangan), można dodatkowo zmiękczacz, ale można też postawić filtr wielofunkcyjny na kilka problemów. Oczywiście wybór jest duży, a wszystko rozbija się o koszty. Ale filtry trzeba też dobrać do konkretnego przypadku (zużycia, analizy wody, ilości i typu odbiorników...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.04.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 PH 7,7 żelazo 0,86 mangan 0,25 twardość 247 jon amonowy 0,40 azotany /0,44 azotyny /0,007 Według laboratorium żelazo i mangan przekraczają dopuszczalne wartości, ale nie wiem czy to dużo za dużo, czy ta woda jest zdatna do picia i jak obniżać zawartość tych metali. Hydraulik mi powiedział, że każda woda ma żelazo, a moją mogę spokojnie pić. Czy mam badać jeszcze jakieś inn składniki, koli czy jakieś inne ? Pic ta wode mozesz, krzywdy Ci takie zelazo nei zrobi. Ale jak po paru tygodniach spojrzysz na umywalke/wanne/WC, kolor białych ubrań w tym wypranych to bardzo szybko zechcesz zainwestowac w odzelaziacz :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts