Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia głebinowa 30m, analiza fizyczna i chemiczna ?

fiesta4711

Recommended Posts

PH 7,7

żelazo 0,86

mangan 0,25

twardość 247

jon amonowy 0,40

azotany /0,44

azotyny /0,007

Według laboratorium żelazo i mangan przekraczają dopuszczalne wartości, ale nie wiem czy to dużo za dużo, czy ta woda jest zdatna do picia i jak obniżać zawartość tych metali. Hydraulik mi powiedział, że każda woda ma żelazo, a moją mogę spokojnie pić.

Czy mam badać jeszcze jakieś inn składniki, koli czy jakieś inne ?

Zawsze warto sprawdzić wodę (tym bardziej z nowej studni) pod kątem mikrobiologii.

Z analizy fizykochemicznej jest nieźle. Do picia się ta woda nadaje, ale przekroczone żelazo i mangan mogą dawać rude/brązowe/czarne osady. Także twardość może w perspektywie dawać osady z kamienia (jeśli masz/planujesz urządzenia grzewcze do tej wody to na nich zwłaszcza się to pojawia).

Do usuwania takich problemów są filtry. Można postawić sam odżelaziacz (na żelazo i mangan), można dodatkowo zmiękczacz, ale można też postawić filtr wielofunkcyjny na kilka problemów. Oczywiście wybór jest duży, a wszystko rozbija się o koszty. Ale filtry trzeba też dobrać do konkretnego przypadku (zużycia, analizy wody, ilości i typu odbiorników...).

PH 7,7

żelazo 0,86

mangan 0,25

twardość 247

jon amonowy 0,40

azotany /0,44

azotyny /0,007

Według laboratorium żelazo i mangan przekraczają dopuszczalne wartości, ale nie wiem czy to dużo za dużo, czy ta woda jest zdatna do picia i jak obniżać zawartość tych metali. Hydraulik mi powiedział, że każda woda ma żelazo, a moją mogę spokojnie pić.

Czy mam badać jeszcze jakieś inn składniki, koli czy jakieś inne ?

Pic ta wode mozesz, krzywdy Ci takie zelazo nei zrobi. Ale jak po paru tygodniach spojrzysz na umywalke/wanne/WC, kolor białych ubrań w tym wypranych to bardzo szybko zechcesz zainwestowac w odzelaziacz :-/