Robin77 19.04.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam Poproszę o pomoc w wyborze okien, poniżej oferty, które wybrałem.Okna do standardowego mieszkania w wielkiej płycie, położonego na 9 piętrze w Warszawie.Niezbyt głośnego, ale też niezbyt cichego, dość ciepłego 3700PLN - Aluplast 3 szyby4176PLN - Drutex Iglo5 Classic4200PLN - VEKA Perfektline 5 komór4456PLN - DAKO DPP-70 2 szyby4500PLN - VEKA Softline 82 z montażem4582PLN - BUDVAR T-comfort 3 szyby4995PLN - Drutex Iglo5 Classic z ciepła ramką5607PLN - Oknoplast KONCEPT 3 szyby6075PLN - Oknoplast KONCEPT 3 szyby /36db6227PLN - Vetrex VP70 2 szyby6435PLN - Vetrex VP70 2 szyby, szyba Pilkington6515PLN - DAKO DPQ-82 3 szyby6566PLN - Vetrex VP70 3 szyby Dzięki z góry Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc, kupno okien to nie jest taka prosta sprawa jak się wydaje - najgorzej z montażem PS A może w ogóle nie kupować i zostać przy drewnianych, które mają 42 lata? Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.04.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Wiesz, doradzić coś, to nie taka prosta sprawa. Patrząc na taką listę... hmm.. skreśl skrajne/ wybierz coś ze środka? Bo co można?Ja z natury odrzucam pozycje gdzie jest napisana nazwa samego profilu (np. Aluplast, Veka) bo to chyba oznacza że wyprodukowana przez bezmarkową firmę. Ale czy na pewno? Tego nie wiemy. Tak samo nie wiemy co obejmują te oferty. Jak sam zauważyłeś - istotny jest montaż a dwie różne ceny za teoretycznie ten sam produkt sugerują różne zakresy usług. Ja się poddaję widząc takie zestawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.04.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Witam Poproszę o pomoc w wyborze okien, poniżej oferty, które wybrałem. Okna do standardowego mieszkania w wielkiej płycie, położonego na 9 piętrze w Warszawie. Niezbyt głośnego, ale też niezbyt cichego, dość ciepłego 3700PLN - Aluplast 3 szyby 4176PLN - Drutex Iglo5 Classic 4200PLN - VEKA Perfektline 5 komór 4456PLN - DAKO DPP-70 2 szyby 4500PLN - VEKA Softline 82 z montażem 4582PLN - BUDVAR T-comfort 3 szyby 4995PLN - Drutex Iglo5 Classic z ciepła ramką 5607PLN - Oknoplast KONCEPT 3 szyby 6075PLN - Oknoplast KONCEPT 3 szyby /36db 6227PLN - Vetrex VP70 2 szyby 6435PLN - Vetrex VP70 2 szyby, szyba Pilkington 6515PLN - DAKO DPQ-82 3 szyby 6566PLN - Vetrex VP70 3 szyby Dzięki z góry Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc, kupno okien to nie jest taka prosta sprawa jak się wydaje - najgorzej z montażem PS A może w ogóle nie kupować i zostać przy drewnianych, które mają 42 lata? Jeśli Oknoplast to raczej Winergetic Premium. Koncept to dość stare rozwiązanie. Mam Winergetic i sprawują się bardzo dobrze. Co do dźwiękoszczelności okien, to raczej wszystkie będą podobne, wszak od świata zewnętrznego oddziela nas tylko pakiet x szybowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 19.04.2016 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja się poddaję widząc takie zestawienie. finlandia kolego, nie podawaj się w Tobie nadzieja Opowiem Wam tak, Jak podchodziłem do okien to byłem nastawiony, że okna kupię Vetrex VP70 Mieszkanie kupiłem stare, w wielkiej płycie, szczytowe - okna z 3 stron. No to sobie pomyślałem, że okna muszą być "dobre", znaczy szczelne i do wiatru i do hałasu, niekoniecznie ciepłe. Ofertę dostałem na 6,5k Ale poczytałem tu muratora i mi wychodzi na to, że ludzie jak już kupują okna, to albo bardzo dobre, albo takie gdzie jest dobra relacja cena/jakość. Średniaków mniej się bierze. A takie okno Vetrex VP70 jest według nie średniakiem. Dodatkowo jak się popatrzy na rankingi to niby jest super, ale z drugiej strony na ile jest to prawda, że te okna są bardzo dobre, bo są bardzo dobrzy montażyści należą do jakiegoś tam związku monterów stolarki, etc. Tak sobie myślę, że płacąc za te okna - przepłacam. Zacząłem szukać i wychodzi mi, że jednak rozsądna cena dla mnie to jest w okolicach 4,5k bo w tej cenie można znaleźć dużo znanych producentów, dobrych profili Dzisiaj jestem zdecydowany na okna Budvar, mają przedstawicielstwo w Warszawie, mają firmę, która montuje im te okna od 15lat. Rynek warszawski jest wymagający. Myślę, że dla firmy z Krakowa, może być to ważne sprzedawać i montować dobrze okna w stolicy. Więc utrzymują się tyle lat, może to dobre okna? Martwi mnie tylko ten ich profil, na ile jest gorszy od VEKI? Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.04.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 finlandia kolego, nie podawaj się w Tobie nadzieja Opowiem Wam tak, Jak podchodziłem do okien to byłem nastawiony, że okna kupię Vetrex VP70 Mieszkanie kupiłem stare, w wielkiej płycie, szczytowe - okna z 3 stron. No to sobie pomyślałem, że okna muszą być "dobre", znaczy szczelne i do wiatru i do hałasu, niekoniecznie ciepłe. Ofertę dostałem na 6,5k Ale poczytałem tu muratora i mi wychodzi na to, że ludzie jak już kupują okna, to albo bardzo dobre, albo takie gdzie jest dobra relacja cena/jakość. Średniaków mniej się bierze. A takie okno Vetrex VP70 jest według nie średniakiem. Dodatkowo jak się popatrzy na rankingi to niby jest super, ale z drugiej strony na ile jest to prawda, że te okna są bardzo dobre, bo są bardzo dobrzy montażyści należą do jakiegoś tam związku monterów stolarki, etc. Tak sobie myślę, że płacąc za te okna - przepłacam. Zacząłem szukać i wychodzi mi, że jednak rozsądna cena dla mnie to jest w okolicach 4,5k bo w tej cenie można znaleźć dużo znanych producentów, dobrych profili Dzisiaj jestem zdecydowany na okna Budvar, mają przedstawicielstwo w Warszawie, mają firmę, która montuje im te okna od 15lat. Rynek warszawski jest wymagający. Myślę, że dla firmy z Krakowa, może być to ważne sprzedawać i montować dobrze okna w stolicy. Więc utrzymują się tyle lat, może to dobre okna? Martwi mnie tylko ten ich profil, na ile jest gorszy od VEKI? Jak można montować okna Budvar od 15-tu lat, skoro firma rozpoczęła produkcję okien w 2004 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.04.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Jeśli Oknoplast to raczej Winergetic Premium. Koncept to dość stare rozwiązanie.... Co złego jest w starszym rozwiązaniu? jakie argumenty przemawiają za tym, by do mieszkania w bloku kupować wielokomorowe okno przeznaczone dla budownictwa energooszczędnego? Chętnie bym zobaczył parametry tych wycenionych okien dla modelu Koncept i Winergetica. Obstawiam że pewne istotne dla mieszkania na 9 piętrze będą lepsze dla tego starszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 19.04.2016 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Oknoplast Koncept 3 szyby Okna nr1Szer.: 900 mm, Wysok.: 2 535 mm4TF/12/4/12/4TF U=0,7Numer pola: Okucie1: RULPPV-107-218 Listwa przyszybowa STANDARD z szarą uszczelkąosłonki kolor białyOdwodnienia standardPrzenikalnosc cieplna U= 1,08Rw - izolacyjnosc akustyczna 33(-1;-5) nr2Szer.: 2 070 mm, Wysok.: 1 450 mm4TF/12/4/12/4TF U=0,7Numer pola: Okucie1: RUL,2: RL,3: RUPPPV-107-218 Listwa przyszybowa STANDARD z szarą uszczelkąsłupek standardosłonki kolor białyOdwodnienia standardPrzenikalnosc cieplna U= 1,10Rw - izolacyjnosc akustyczna 32(-1;-5) nr 3Szer.: 1 460 mm, Wysok.: 1 455 mm1,2: 4TF/12/4/12/4TF U=0,71,2: 4TF/12/4/12/4TF U=0,7Numer pola: Okucie1: RL,2: RUPPPV-107-218 Listwa przyszybowa STANDARD z szarą uszczelkąsłupek standardosłonki kolor białyOdwodnienia standardPrzenikalnosc cieplna U= 1,10Rw - izolacyjnosc akustyczna 33(-1;-5) i dalsze okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 19.04.2016 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Chyba się zdecyduje na okna Oknoplastu KonceptTylko nie wiem ile szyb4-12-4-12-4 czy6-16-4 i obowiązkowo ciepły montaż jak mieszkam na 9 piętrze, tak powiedział doradca od okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 21.04.2016 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak przenikalność cieplna jest wskazana w mieszkaniu w bloku, 9 piętro?Tylko nie piszcie jak najwyższa, czy zauważę różnice np. 1,0 vs 1,3? W normie PN-B- 02151-3:1999, jest mowa o wymaganiach dla okien stanowiących nie więcej niż 50% przegrody.Czy to oznacza, że np. okno balkonowe (drzwi + balkon) musi mieć lepsze parametry, niż w tej normie? Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.04.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Chyba się zdecyduje na okna Oknoplastu Koncept Tylko nie wiem ile szyb 4-12-4-12-4 czy 6-16-4 i obowiązkowo ciepły montaż jak mieszkam na 9 piętrze, tak powiedział doradca od okien Mi też proponował "ciepły montaż". Oni wszystko proponują, najlepiej lodówkę eskimosowi. Podziękowałem. Nie bawi mnie wydanie ponad 2 tys na propagandę. To tylko taśma. Cudowna? Nie wierzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 21.04.2016 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Mi też proponował "ciepły montaż". Oni wszystko proponują, najlepiej lodówkę eskimosowi. Podziękowałem. Nie bawi mnie wydanie ponad 2 tys na propagandę. To tylko taśma. Cudowna? Nie wierzę! Już się wyjaśniło, że w bloku z wielkiej płyty nie da się zrobić "ciepłego montażu" Chodzi o tzw. szczelny montaż na jakichś "taśmach rozprężnych". Tak jest w znanej firmie na O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 22.04.2016 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) Czy mógłby mi ktoś w miarę szybko odpowiedzieć, bo za godzinę chce zamówić okna Pyt1 W przypadku mieszkania zimnego, salon od zachodu, kuchnia, pokój od północy, sypialnia od wschodu W przypadku takiego mieszkania jaką warto zamówić konfigurację 3 szyb Dostałem wycenę z firmy na O 4TF/12/4/12/4TF Czy warto brać powłokę "zzewnątrz" skoro mieszkanie jest zimne? Pyt2Jaki odstęp szyb brać, bo mam wyceny na 12mm i 14mmRozumiem im większy odstęp tym przenikalność lepsza? Dziękuję! Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 22.04.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Czy mógłby mi ktoś w miarę szybko odpowiedzieć, bo za godzinę chce zamówić okna Pyt1 W przypadku mieszkania zimnego, salon od zachodu, kuchnia, pokój od północy, sypialnia od wschodu W przypadku takiego mieszkania jaką warto zamówić konfigurację 3 szyb Dostałem wycenę z firmy na O 4TF/12/4/12/4TF Czy warto brać powłokę "zzewnątrz" skoro mieszkanie jest zimne? Warto brać 3 szyby, przynajmniej one ocieplą to zimne mieszkanie. Pod warunkiem, ze będą to "normalne trzy szyby" a nie oszukane. Pyt2 Jaki odstęp szyb brać, bo mam wyceny na 12mm i 14mm Rozumiem im większy odstęp tym przenikalność lepsza? Dziękuję! Zdecydowanie bardziej 14 mm lub jeszcze więcej. Nie daj się omamić suchym stwierdzeniem "trzy szyby" - pytaj konkretnie jakie i co one dają. Dosyć popularne były zagrywki sprzedawców pewnej firmy, którzy wciskali "trzecia szybę", jednak bali się zaproponować 15 zł za termoflot i klient w efekcie otrzymywał pakiet 36 mm, trzyszybowy, w granicach Ug= 0,9 W/m2*K - czyli niewiele się różniący od dwuszybowego. Porównaj wartość Uw dla całego, każdego okna oraz pozostałe parametry, o które pytałeś w innych wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 22.04.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Trafił do mnie ostatnio klient z wyceną firmy O produkującej na profilu Veka. Nowy dom, sporo okien, profil 5 komór, szyba jednokomorowa. Najważniejsze,że mu powiedzieli o klasie A i zamkniętej stali w ramie. No i jeszcze o hicie jakim jest ciepła ramka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.04.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Już się wyjaśniło, że w bloku z wielkiej płyty nie da się zrobić "ciepłego montażu" Chodzi o tzw. szczelny montaż na jakichś "taśmach rozprężnych". Tak jest w znanej firmie na O Da się lub nie. Mi zdarzył się blok z wielkiej płyty (jakiś import z Niemiec) gdzie po demontażu starych okien mieliśmy perfekcyjny otwór pod wykonanie montażu z taśmami. Tylko że ja nie jestem handlowcem i klient który przychodzi u mnie z podobnym tematem usłyszy raczej o potencjalnych utrudnieniach niż bajki jakie to ważne i niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 26.04.2016 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Szybkie pytanie - szybka odpowiedź Vetrex VP70 czy Oknoplast Koncept? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.04.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Te, ktore będą miały lepszego montażystę, to bardzo porównywalne okna. No chyba że w deklarowanych parametrach technicznych lub wizualnych dostrzeżesz różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 05.05.2016 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Chciałbym podziękować za rady I napisać, że ostatecznie zdecydowałem się na okna Oknoplastu Koncept, szyby 6-16-4 Temat można zamknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts