Sebastain 19.04.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Przejrzałem kilkanaście wątków, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Sytuacja na mojej działce wygląda następująco. Według badania geotechnicznego gruntu (robiłem do 4m) cały czas glina piaszczysta z współczynnikiem 10-6 czyli dość słabo. Poziom wody gruntowej oceniony na 2-2,5m ppt. Według projektu prac geologicznych do pompy ciepła glina może znajdować się nawet do 15m ppt. Pytanie co zrobić z deszczówką, nie mam absolutnie żadnych możliwości odprowadzenia jej do jakichkolwiek rowów. Powierzchnia dachu około 200m2. Zastanawiałem się nad dwoma rozwiązaniami: 1. Studnia chłonna, ale dość szybko osiągnę poziom wody gruntowej jeżeli badanie jest poprawne. Nie wiem czy w ogóle wtedy mam prawo wrzucać deszczówkę do takiej studni, ale abstrahując od tego czy odbierało by mi to wodę z dachu? Czy w takim wypadku jest konieczność przebijania się do warstw przepuszczalnych? 2. Drugim pomysłem jest zakopania po jednej i po drugiej stronie domu takich tunelów filtracyjnych jak graf 300 z podsypką żwirową. Gdybym dał po 12 takich tuneli z jednej i drugiej strony domu to miałbym pojemność około 3500 litrów dla każdej z nitek. Pytanie czy przy moim terenie to się sprawdzi? Zastanawiałem się aby dodać do tych nitek po jednej studzience przelewowej aby w razie problemów wylewało się to na trawnik, ale z dala od domu. Czy możecie się wypowiedzieć na temat tych pomysłów? Za bardzo nie mam innych opcji Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez Sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 19.04.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 jak duża działka to staw kapielowy, a jak mała to studnia chłonna a o jej chłonności przekonamy się jak już stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.04.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Przejrzałem kilkanaście wątków, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Sytuacja na mojej działce wygląda następująco. Według badania geotechnicznego gruntu (robiłem do 4m) cały czas glina piaszczysta z współczynnikiem 10-6 czyli dość słabo. Poziom wody gruntowej oceniony na 2-2,5m ppt. Według projektu prac geologicznych do pompy ciepła glina może znajdować się nawet do 15m ppt. Pytanie co zrobić z deszczówką, nie mam absolutnie żadnych możliwości odprowadzenia jej do jakichkolwiek rowów. Powierzchnia dachu około 200m2. Zastanawiałem się nad dwoma rozwiązaniami: 1. Studnia chłonna, ale dość szybko osiągnę poziom wody gruntowej jeżeli badanie jest poprawne. Nie wiem czy w ogóle wtedy mam prawo wrzucać deszczówkę do takiej studni, ale abstrahując od tego czy odbierało by mi to wodę z dachu? Czy w takim wypadku jest konieczność przebijania się do warstw przepuszczalnych? 2. Drugim pomysłem jest zakopania po jednej i po drugiej stronie domu takich tunelów filtracyjnych jak graf 300 z podsypką żwirową. Gdybym dał po 12 takich tuneli z jednej i drugiej strony domu to miałbym pojemność około 3500 litrów dla każdej z nitek. Pytanie czy przy moim terenie to się sprawdzi? Zastanawiałem się aby dodać do tych nitek po jednej studzience przelewowej aby w razie problemów wylewało się to na trawnik, ale z dala od domu. Czy możecie się wypowiedzieć na temat tych pomysłów? Za bardzo nie mam innych opcji 3500L to jeden solidny deszcz. Jak grunt slaby to rozporwadzic po jak najwiekszej powierchni z moliwoscia przelewu. Zakladajac ze masz dzialki 1000m2 a dachu 200m2, to zwiekszasz zrzut wody o 25%. Duzo, nieduzo, trudno ocienic. No nie jest to raptem 2 czy 3 razy wiecej. Jesli dzialka sobie radzi z deszczem teraz to raczej sobie porawdzi jak bedzie 25% wiecej tej wody na kazdy m2. Kazda studnia chlonna czy pare tuneli ma o rzad wielkosci mniejsza powierzchnie wchlaniania niz jest cala dzialka, wiec musi miec chlonnosc o ten rzad wielkosci lepszy niz calu teren. Do warstwy wodonosnej niczego Ci nie wielkno zrzucac. Zrob rure drenarska/tunele po jak nawiekszej powierchniz w roznych kierunkach dzialki, na koncu kazdego przelew i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 20.04.2016 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) 3500L to jeden solidny deszcz. Jak grunt slaby to rozporwadzic po jak najwiekszej powierchni z moliwoscia przelewu. Zakladajac ze masz dzialki 1000m2 a dachu 200m2, to zwiekszasz zrzut wody o 25%. Duzo, nieduzo, trudno ocienic. No nie jest to raptem 2 czy 3 razy wiecej. Jesli dzialka sobie radzi z deszczem teraz to raczej sobie porawdzi jak bedzie 25% wiecej tej wody na kazdy m2. Kazda studnia chlonna czy pare tuneli ma o rzad wielkosci mniejsza powierzchnie wchlaniania niz jest cala dzialka, wiec musi miec chlonnosc o ten rzad wielkosci lepszy niz calu teren. Do warstwy wodonosnej niczego Ci nie wielkno zrzucac. Zrob rure drenarska/tunele po jak nawiekszej powierchniz w roznych kierunkach dzialki, na koncu kazdego przelew i tyle. Działka to raptem 880m2 z czego około 200m to dom i 250m kostka także zostaje 430m powierzchni. 3500 litrów to na jedna stronę generalnie myślałem o układzie 10 tuneli na stronę gdzie mam 2 rynny i 15 tuneli na stronę z 3 rynnami czyli odpowiednio 300 litrów oraz 4500 litrów. Tunele mają wysokość około 50cm, wykopałbym rowy na około 110cm głębokości, na to 10cm warstwa żwiru, następnie tunele, które obsypałbym po bokach żwirem na kolejne 20cm, a na to wszystko ziemia tak, że ponad tunelami byłoby 50cm ziemi. Na końcach studzienki przelewowe. Rynny połączyłbym w ziemi rurami 160 aby do tunelu wchodziła woda tylko w jednym miejscu. Jeżeli z powodu zachowania odpowiednich spadków rur kanalizacyjnych musiałbym trochę obniżyć tunele to po prostu zasypałbym je potem większą warstwą ziemi. Rozwiązanie wyglądało by mniej więcej tak: Co o tym sądzicie? Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez Sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 23.04.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Działka to raptem 880m2 z czego około 200m to dom i 250m kostka także zostaje 430m powierzchni. 3500 litrów to na jedna stronę generalnie myślałem o układzie 10 tuneli na stronę gdzie mam 2 rynny i 15 tuneli na stronę z 3 rynnami czyli odpowiednio 300 litrów oraz 4500 litrów. Tunele mają wysokość około 50cm, wykopałbym rowy na około 110cm głębokości, na to 10cm warstwa żwiru, następnie tunele, które obsypałbym po bokach żwirem na kolejne 20cm, a na to wszystko ziemia tak, że ponad tunelami byłoby 50cm ziemi. Na końcach studzienki przelewowe. Rynny połączyłbym w ziemi rurami 160 aby do tunelu wchodziła woda tylko w jednym miejscu. Jeżeli z powodu zachowania odpowiednich spadków rur kanalizacyjnych musiałbym trochę obniżyć tunele to po prostu zasypałbym je potem większą warstwą ziemi. Rozwiązanie wyglądało by mniej więcej tak: [ATTACH=CONFIG]353547[/ATTACH] Co o tym sądzicie? Jak masz gline to nic ci to nie da, wsiaknac w gline nie wsiaknie a tez nie wyparuje, jeden sasiad zrobil tski baniak jak na szambo, podajze na 4czy 5 kubilow i regularnie z niego wypompowuje wode bo jest pelny. Baniak bez dna. Ja zrobilem inaczej, zawolalem goscia ktory wiercil mi studnie zeby zrobil probjy odwiert na jaka glebokosc mam gline. Ooazalo sie ze gliny nam 4,3 m a woda gruntowa na 3,5. Ponizej gliny juz piasek. Zrobilem studnie chlonna z kregow, dziura na 5m i kregi na 4.5m. Od gory zasypie to ziemia. I dziala to wysmienicie, nawet jak byl mocny deszcz to woda podniosla sie o 5-10cm i zaraz opadla. Czyli praktycznie na biezaco odsacza. A dachu mam 330m. Tylko wazne, musisz sie dokopac do warstwy chlonnej. Bo to ze wode kasz wyzej niz dolna warstwa gliny to nie znaczy cze bedzie ci odprowadzac, u mnie jak kopal to dopiero jak sie prsebil przez gline to woda naszla. Nie przebijajac gliny zrobisz sobie wanne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 24.04.2016 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Jak masz gline to nic ci to nie da, wsiaknac w gline nie wsiaknie a tez nie wyparuje, jeden sasiad zrobil tski baniak jak na szambo, podajze na 4czy 5 kubilow i regularnie z niego wypompowuje wode bo jest pelny. Baniak bez dna. Ja zrobilem inaczej, zawolalem goscia ktory wiercil mi studnie zeby zrobil probjy odwiert na jaka glebokosc mam gline. Ooazalo sie ze gliny nam 4,3 m a woda gruntowa na 3,5. Ponizej gliny juz piasek. Zrobilem studnie chlonna z kregow, dziura na 5m i kregi na 4.5m. Od gory zasypie to ziemia. I dziala to wysmienicie, nawet jak byl mocny deszcz to woda podniosla sie o 5-10cm i zaraz opadla. Czyli praktycznie na biezaco odsacza. A dachu mam 330m. Tylko wazne, musisz sie dokopac do warstwy chlonnej. Bo to ze wode kasz wyzej niz dolna warstwa gliny to nie znaczy cze bedzie ci odprowadzac, u mnie jak kopal to dopiero jak sie prsebil przez gline to woda naszla. Nie przebijajac gliny zrobisz sobie wanne. Przekopanie się do warstwy chłonnej było by super, ale tak jak pisałem z dokumentacji z odwiertów widzę, że glina może być nawet do 15 metrów. Słabo byłoby wkopać 10-15 dren, a tu cały czas glina i wtedy tak jak piszesz zostałbym z wielka wanną :/ Mam jeszcze jeden pomysł, ponieważ wokół domu mam kostkę więc jest to teren trochę wyższy niż trawa przy płocie (generalnie od opaski z kostki do płotu mam mały spadek). Może po prostu zainstalować 5 studzienek przelewowych takiego typu https://www.google.pl/search?q=studzienka+przelewowa&biw=1366&bih=641&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiG0uH96qfMAhVSSZoKHXhrDF4Q_AUIBygB#imgrc=hOiKarzlq_4YmM%3A, doprowadzić do każdej wodę z danej rury i niech się woda przelewa normalnie tak jakby wylewała się rury spustowej. Co myślicie o takim czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 24.04.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Przyłączę sie do tematu, bo mam prawie identyczną sytuację.Na dniach firma wierciła mi studnię. Woda jest na około 28 m. W trakcie wiercenia okazało się, że prawie cały grunt do tego 28 m to glina. Jedynie na 9 metrze pojawia sie mniej więcej 1m warstwa piasku i potem znowu glina. Wykonawca oprócz wiercenia studni miał mi wykonać także studnię chłonną do odprowadzania tylko wody z dachu. Chce to wykonać w taki sposób, że wykona otwór o średnicy około 200mm do tej pierwszej warstwy piasku i tam chce rozprowadzać tę wodę. Otwór ma zostać w części zasypany żwirem oraz zostanie zabezpieczony rurami osłonowymi. Czy taka mała średnica otworu pozwoli mi odprowadzić wodę w trakcie ulewy? Powierzchnia dachu to około 180m2 i liczę, że przy ulewie może spaść spokojnie około 3500 l w przeciągu nawet 15 minut. Na logikę nie wiem gdzie ma mi sie zmagazynować ta woda, skoro średnica tej studni chłonnej będzie taka mała. Proszę o pomoc, nie wiem sama co mam myśleć o tym pomyśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 26.04.2016 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Żadnych pomysłów? Zastanawiam się jeszcze nad studnią chłonną na zasadzie dwa-trzy kręgi w ziemię i dalej odwiert do warstwy przepuszczalnej ale boję się czy to się z czasem nie zamuli i czy się w ogóle sprawdzi. Coś takiego: http://eco-wiert.pl/rysunki/st_chl_dow_001.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.04.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Żadnych pomysłów? Zastanawiam się jeszcze nad studnią chłonną na zasadzie dwa-trzy kręgi w ziemię i dalej odwiert do warstwy przepuszczalnej ale boję się czy to się z czasem nie zamuli i czy się w ogóle sprawdzi. Coś takiego: http://eco-wiert.pl/rysunki/st_chl_dow_001.jpg A co Ci napisac mamy? A zrezygnujesz z z pomyslu gdy Ci powiemy, ze zrzucanie nawet "czystej" deszczówki do warstwy wodonosnej jest nielegalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 26.04.2016 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 A zdziwiłbyś się bo zrezygnowałem, to że nie można zrzucić tego do warstwy wodonośnej zrozumiałem już z pierwszych wypowiedzi 24-04-2016 20:01 pisałem o pomyśle, że może rozprowadzić to na powierzchni przy użyciu studzienek przelewowych, tyle, ze to mi oddala tylko wodę od domu, ale gdyby to miało się sprawdzić to chyba byłoby najtańsze i najbezpieczniejsze. Pomysł z wierconą studnią chłonną przyjmuję tylko w przypadku jeżeli dostałbym się do warstw przepuszczalnych ziemi, ale nie do wód gruntowych. Tyle, że boję się, że z biegiem czasu mogło by się to zamulić no i koszty nieporównywalnie większe, ale za to woda nie będzie rozlewała się po działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts