Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

My jednak po kilku przemyśleniach doszliśmy do wniosku, że KLARYSA nie będzie pasować na naszą działkę bo salon byłby od północy, a jest pięknie przeszklony i szkodaby było tego niewykorzystać.

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na JASPISA 2 i taki zakupiliśmy, ale jest kilka osób które też budują lub już zbudowały Klarysę wystarczy w wyszukiwarkę wpisać jej nazwę i kilka postów się wyświetli.Pozdrawiam i życzę powodzenia

kurcze SUPER!!!!- bardzo ładnie wygląda!

My właśnie przygotowujemy sie do budowy tego domu

Panujecie nad kosztami? Wypowiedzi na forum są czasem sprzeczne.

Będziemy wdzięczni za wszelkie sugestie i pomoc, a później wymienę doświadczeń.

Aaaa i jeszcze jedno

Czy możecie zdradzić ;)

- czy robiliście jakieś zmiany w projekcie?

- czy budujecie w systemie gospodarczym czy macie jednego wykonawcę na wszystko?

- ile będzie was kosztować stan surowy zamknięty (krążą plotki na forum że ten dach to skarbonka)

PS

Ludzie piszą że ten dom jest baaaaaaardzo drogi w budowie, a inni zaraz piszą że owszem jest kosztowny ale nie aż tak. Hanka&Maciek podobno wybudowali ten dom za ok 220 tys (stan surowy zamknięty z dachem Brass)

Ile w tym wszystkim prawdy, niestety nie wiem, wiem natomiast, że wyceny bywają rozmaite...

Wielkie podziękowania za informacje

Dach robicie z karpiówki? Super będzie wyglądał - już Wam zazdroszczę ;) Cena 20 tys za robociznę to chyba faktcznie nie zdzierstwo tylko ta cena samej dachówki.... ufff. Liczy się, żę łącznie dach kosztował Was ok 80 tys - a to chyba dobra cena za taki efekt - czy w cenę wliczone są wole oczka? aaaa widziałem na zdjęciu że tak

Widziałem że dach robicie w teku... muszę przyznać, że sam mam trudności z dobraniem koloru dachu dla tego projektu - ogólnie rzecz biorąc to podoba mi się tradycyjna ceglana barwa ale zupełnie jej nie widzę na tym dachu. Zawarta w projekcie / wizualizacji na stronie www jest OK ale to chyba będzie wymuszać określoną kolorystykę elewacji. Wielka szkoda, że nie jest dostępny kolornik dla tego projektu.

Trochę orientowałem się w cenach ale raczej korzystałem z doświadczenia osób które budowały inne domy niż z kosztorysu i wychodzi mi ze za samą robociznę zapłacę

od stan zero.... i aż do ułożenia więźby dachowej + dachówka - ok 60 tys

Materiały liczyłem około 140 tys (materiały raczej standard bez szaleństw - moze wymienię cementową dachówkę na karpiówkę więc + 20 tys)

Okna, dzwi i brama to około 25-30 tys

Razem około 250 tys stan surowy zamknięty. Może uda się ciut taniej, ale wolę mieć jakiś margines na błąd niż niedoszacować?

Instalacje wew to około 80 tys z materiałem.

Razem: 330-350 tys

czy ten mój szacunek jest w miarę realny? W jakich wartościach planujecie tę budowę?

Będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiamy serdecznie

edit: wkradł się bład ort :oops: