askaaa 12.01.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 14.01.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miro27 14.01.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Witajcie !! Jestem z Krakowa i mam zamiar ruszyc z budowa Klarysy w Marcu tego roku ,ale dostalem kosztorys z firm budowlanych i jestem w szoku !!!! Stan surowy otwaty wyszedl w jednej firmie 450000tys zl -zmiany w projekcie pod garazem i pomieszczeniem gospodarczym bedzie piwnica oklo 72m2 -materialy protohem 30plus welna 15 - kociol w klinkierze -dachowka"karpiowka" RUPP -okna Velux Prosze o wasze koszty budowy dla porownania. Dzienkujei i pozdrawiam Miro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 15.01.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 15.01.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witajcie !! Jestem z Krakowa i mam zamiar ruszyc z budowa Klarysy w Marcu tego roku ,ale dostalem kosztorys z firm budowlanych i jestem w szoku !!!! Stan surowy otwaty wyszedl w jednej firmie 450000tys zl -zmiany w projekcie pod garazem i pomieszczeniem gospodarczym bedzie piwnica oklo 72m2 -materialy protohem 30plus welna 15 - kociol w klinkierze -dachowka"karpiowka" RUPP -okna Velux Prosze o wasze koszty budowy dla porownania. Dzienkujei i pozdrawiam Miro Wiataj Nasze koszty podawałam wyżej. Twoja wycena tego domu jest .. :o W tych pieniążkach są dwa takie domy(stan surowy oczywiście ) pozdrawiam Nasze koszty również są powyżej, ale może kwoje koszty wynikają z: - piwnicy - warunków podłoża - elementów wchodzących w skład oferty (stan surowy) życzę samych dobrych wyborów [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 15.01.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Cytat: Na podjazd i ścieszki raczej wybierzemy takie betonowe płyty które imitują bale drewna. Wygląda to po prostu fajnie i jest bezproblemowe w późniejszym użytkowaniu. ja też chcę, ja też Super fajnie cieszym się bardzo że nasze domy będą podobne. Może z czasem będziemy organizować jakieś zloty miłośników klarys Cytat: Reasumując - ja pewnie pojechałbym już do końca klinkierem. tylko nie to tak strasznie nie podoba mi sie z tego ogredzenie i wcale ci się nie dziwię - ja bym się na klinkier nie zdecydował ale... jak bym już zaczął to pewnie już bym skończył. Całe szczęscie jesteście na początku i w sumie niewielkim kosztem można jeszcze zmienić te nieszczęśne kominy Cytat: U nas z projektem było podobnie jednak nie wzieliśmy pod uwagę jednej rzeczy: Działkę mamy południowo, zachodnią co oznacza że wyjście na ogród będzie od strony północnej. my też mamy od północy , ale ja się tym szczególnie nie przejmuję.. A my się przejmujemy - fajnie jest miec trochę chociaż bezpośrednich promieni słonecznych w domu. Okno w kuchni powinno załatwić sprawę. Myślimy nawet aby zrobić przeźroczystą podłogę na górze w holu aby więcej słońca wpadało do domu przez lukarne od frontu - ale to już chyba przegięcie... Cytat: Dlatego też robimy specjalne okno w kuchni aby do środka wpadało więcej światła. normalnie szok..ja też miałam zrobić dodatkowe okno na tej ścianie co jest spiżarnia, ale w końcu miałabym za malo miejsca na mebelki. eee tam... miejsca na meble jest pod dostatkiem - planujemy kuchnię w kształcie podkowy z wyspą więc zmieści się absolutnie wszystko. Faktycznie ten plan jest nierealizowalny ze spiżarnią - ale my z niej rezygnujemy. Cytat: Co do piwka to napewno będzie jeszcze niejedna okazja. Zaprosiłbym Was już teraz ale w mieszkaniu 38m2 w 6 osób nie byłoby komfortowo Ale już was zapraszam na parapetówkę! Piwko będzie na 100% My sobie mieszkamy w tym starym drewnianym domku na wsi oczywiście, takie już prawie zadupi.. no może raczej śpimy(normalnie to u rodziców), więc zapraszamy jak coś Spoko jestem przekonany że jeszcze nie raz będziemy mieli okazję aby sie spotkać - i to piwko będzie się lać strumieniami - szkoda że tak daleko mieszkacie - ale i to jest do przebrnięcia. Pozdrawiamy serdecznie A&A[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 16.01.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 16.01.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Te kominy to mój chory pomysł Jak bym poprosiła mężulka o zmianę to zapewne wyśle mnie do lekarza z wielkim krzykiem.. eee tam - można popełnić gorsze błędy i dużo kosztowniejsze Bardzo brakuje mi balkonu(w sypialni wiadomo gdzie)kiedyś myślałam nad tym, ale jak zwykle nie zrealizowałam. Tam aż się prosi o jakieś malutkie wyjście. Teraz to już nie wiem czy coś sie da zrobić w tym kerunku Balkony - zdecydowanie NIE. Nie daję wiary że będziesz go używała - moze wyjdziesz na niego raz czy dwa, ale tak normlanie to korzystasz raczej z ogrodu. Poza tym sypialnie to miejsca gdzie się śpi (część nocna) więc będziesz tam trafiać dopiero pod wieczór. Pomijam kwestę kosztów bo to nie jest naistotniejsze. Następna sprawa..przeszkadza mi na górze w pokoju 5 to zakończenie oczka(bez sensu), a znowu w 1 urywa się taki piękny widok. Może sie coś pokombinuje z ta ścianką działową..czekam na pomysł Też na to patrzyliśmy z jakimś niesmakiem, ale ma to mieć za zadanie doświetlenie pokoju więc fajnie. Sprawy ścianek działowych zostawiamy sobie na później, ale przypuszczam że absolutnie nic nie będziemy ruszać. Z tą szklaną podłogą jak dla mnie to już za dużo dla nas równiez ale w sumie to fajne rozwiązanie - poza tym taką gonitwę pomysłów w moim wykonaniu trzeba jakoś powstrzymać więc dlatego musimy zaplanować wszystko wcześniej W ogóle to widzę że macie pojęcie o budowaniu i projektowaniu w przeciwieństwie do nas Ale zawszecoś się skleci.. Nic bardziej mylnego. Kompletnie nie znamy się na budowaniu, budowlance i tym podobnych rzeczach. Staramy się jedynie zaplanować to przedsięwzięcie już na etpaie projektu wybierając większość technologii i wyposażenia. A na zdjęcia czekamy z niecierpliwością pozdrowienia z Poznania[/img][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 22.01.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 22.01.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 No no )) zdjęcia są super! - faktycznie dziwnie z tym albumem na onecie - ładuje sie tak długo że po prostu skandal ale do rzeczy będziemy raczej gruntownie przerabiać naszą klaryskę, jedyny powód to oświetlenie. Zmiany * komin wraz z daszkiem wylatuje na drugą zachodnią stronę domu * w kącie salonu będzie miejsce na gabinet * kuchnia będzie od frontu * za kuchnią - wykusz - rodem z seweryny a w nim jadalnia * na rogu salom z kominkiem * schody zostaną przeniesione między salonem a jadalnią * w miejscu klatki schodowej będzie łazienka * reszta bez zmian co sądzicie ?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miro27 22.01.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Piękny dom juz sie nie mogę doczekac jak sam bede budował .Szukam ekipy na stan surowy Klarysy -Krakow Pozdrawiam Miro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 22.01.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 24.01.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 24.01.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Myślałam i myślałam i powiem Wam że fajnie to sobie wymyśliliście Rozumiem że altanka z kominkiem jest na rogu jak w sewerynie, tak? powiem Wam że macie "łeb" do tego wydaje mi sie że wyjdzie jeszcze piękniejszy niż oryginał Więc tak - faktycznie napsiałem jedynie parę słów - co mogło wprawić Cię w osłupienie, ale dużo zastanawialiśmy się nad tym jak przerobić Klarysę aby w środku można było sie cieszyć bezpośrednimi promieniami słonecznymi. NIe mniej jednak zdania co do Klarysy nie zmienię - to najlepszy projekt jaki widziałem i gdybym miał więcej pieniędzy na działkę budowlaną to jestem przekonany że budowałbym praktycznie bez żadnych zmian. Ale do rzeczy - będę opisywał projekt w lustrzanym odbiciu bo taki posiadamy * kominek będzie przeniesiony nie w róg domu a będzie w 1/3 ściany (tam gdzie w orginale narysowana jest lodówka * ściana zachodnia domu będzie w przeszklona na wysokości jadalni - wykusz - zastanawiamy się nad tym wykuszem - nie jest to rozwiązanie ani ładne ani tanie - przeszklenie będzie na 100% * daszek / taras będzie odbiciem lustrzanym tego który jest w projekcie i być może ściągniemy go z projektu seweryna. * schody - mamy z tym problem nie chcemy ruszać góry bo jest wg nas doskonała - ale gdzieś te schody trzeba umieścić. Najrozsądniej byłoby zbudować ładne proste niezabiegowe schody od salonu Mimo wszystko chcialabym zobaczyć jakiś rysuneczek dla jasności ( czy dobrze poukładałam to sobie w tej mojej główce ), więc jak jest możliwośc to dzięki z góry Niestety nie mam jak zrobić i zeskanować - stąd też ten niejasny opis zmiany wprowadza Archipelag czy Ktoś od Waszych papierków? zmiany na razie wprowadzamy w naszych głowach - w przyszłym tygodniu idziemy do architekta. Zastanawialiśmy się nad ludzmi z Archipelagu ale to oznaczałoby nowy projekt - ciągle mamy przed oczami te schody takie to myślenie jednak wolałbym nic nie ruszać - szkoda że nie mamy więcej kasy na inną działkę - z resztą i tak wszystko finansujemy z kredytu pozdo4all Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 27.01.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 01.02.2007 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Wlaśnie nam(bardziej mi ) jest troszke żal, że te schody są schowane między ściankami. W dzisiejszych czsach jest to ozdoba domu i strasznie mi sę podoba jak wychodzą właśnie z salonu zamierzamy tak właśnie zrobić i chyba się uda musimy tylko dobrze rozplanować jadalnię z salonem, ale to jest do przejścia Gdyby w projekcie była ścianka działowa, a nie nośna pewnie bym jej w ogóle nie stawiała. każdą ścianę nośną możesz przerobić na słup nośny - może już nie na tym etapie na którym jesteś ale może jeszczę się da to zrobić. W pierwszej wersji chcieliśmy wyburzyć tę ścianę aby było widać schody. Całość wspierałaby się na słupie u podstawy schodów więc chyba byłoby OK Niestety mamy złą informację -> ze względów ogólnospołecznych nie uda nam się rozpocząć budowy przed 05.2007. W sumie to może i dobrze. W tym roku stan surowy zamknięty a w przyszłym przeprowadzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 13.02.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Naprawdę nikt jej nie buduje czy może ja z tych niecierpliwych Moja znajoma zbudowała Klarysę pod Wrocławiem. Ładny dom, ale drogi, głównie przez bardzo skomplikowany dach. Witaj Jolu czy mogłabym dostać do Twojej znajomej maila? Przepraszam, ale dopiero teraz odwiedziłam tę stronę i przeczytałam Twoje zapytanie o adres mailowy. Niestety nie mam jej adresu, ale byłam w tym domku kilka razy i może coś będę mogła poradzić. Ogólnie duży i przestronny dom. Niestety kosztował ich kupę kasy. Do tego budowali z drogich materiałów. No i ten dach. Bardzo skomplikowany i łatwo go schrzanić. Im się udało, bo trafili dobrą ekipę. Super wyszły sypialnie na górze, zwłaszcza ta z garderobą. Duża wygodna pralnia.Fajna łazienka na górze. Jedyne co nie bardzo mi się podoba to kształt salonu. Trochę długa kiszka. Ogólnie dom wygląda masywnie. P:ozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 14.02.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolaartur 03.03.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Witam. Poszukuję sympatyków Klarysy. Właśnie kupiliśmy ten projekt . Na wiosnę ruszamy. Chciałabym się dowiedzieć czy z klaryską są jakieś problemy a przede wszystkim interesują mnie wnętrza. Proszę o zdjęciaPozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolaartur 06.03.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Właśnie zakupiliśmy projekt Klarysa z pracowni Archipelag. Obserwując to forum widzę że sporo osób ją buduje. Proszę klaryskowiczów:lol: o zdjęcia dla umilenia czasu w oczekiwaniu na swój wymarzony domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts