Sebi1970 06.03.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Jestem w trakcie budowy: etap stropu. Ale widziałem Klaryskę z zewnątrz i od środka w Bydgoszczy i bardzo nam sie podoba. Jakieś zdjęcie podrzucę jak będzie dach . Pozdr, Sebi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebi1970 06.03.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Jestem na etapie stropu ale widziałem dom gotowy od środka. Wnętrza dość przestronne, także pokoje na górze. Ogólnie bardzo nam się podoba: wiadomo bo nasz . Pozdrawiam,Sebi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebi1970 06.03.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Jestem na etapie stropu. Stan surowy otwarty mam nadzieję zamknąć na poziomie 250 tys. Nie piszę czy to drogo czy tanio bo to rzecz względna: dom bardzo nam sie podoba, a każdy projekt jest inny. Poza tym każdy ragion jest inny (robocizna). My budujemy w Swarzędzu k/Poznania (jakby ktoś nie pamietał swarzedzkich mebli) . Materiały także drożeją z dnia na dzień. Pozdrawiam, Sebi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolaartur 07.03.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 dzięki,już nie mogę się doczekać Czy podnosiłeś ściankę kolankową.Bo wiele osób mówi że warto i to właśnie w przypadku tego projektu. Juz sama nie wiem co o tym sądzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolaartur 07.03.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 A.... jeszcze mam pytanko czy robiliście jakieś zmiany wewnątrz tzn. rozkład pomieszczeń itp.bo myślimy nad rezygnacją z daszku i przerobieniem go ona ogród zimowy oraz chcemy powiększyć salon tak żeby nie było tego pomieszczenia nr 8,(tzn powiekszyć go o 8 i jej długość) żeby wszedł tam duży stół bez rezygnacji ze schodków. Troszkę martwi mnie łazienka na dole bez okienka... Mam nadzieję ze można zrozumieć to co napisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolaartur 07.03.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 sebi1970, 250tys to dużo. Ja mam nadzieję że za 250 tys+- będę miała stan surowy zamknięty czy to zbyt optymistyczna wizja?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolaartur 07.03.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 budujemy w okolicach Gdańska. Tu też drożyzna, ale tak sobie myślę że z tą kaską (250000)to już stolarka będzie. Chociaż zaczynam mieć wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebi1970 07.03.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Nie ukrywam, że cena też mnie poraża Powiem tak- z droższych rzeczy to: ocieplenie fundamentów Styrodur na zewnątrz i od środka 12 cm, buduję z Ytonga 36,5 cm (nie ocieplam potem), więźba jest wzmacniana pod karpiówkę i impregnowana ciśnieniowo (28 qubików w tym dąb na wierzch krążyn na wolich okach), okna dachowe są Veluxa 78-140 uchylno-obrotowe do kąta 45 stopni (8 szt. w tym trzy łazienkowe), ściana kolankowa podnoszona na 1 pustak 20 cm; schody wylewane, a nie ażurowe. poza tym Poznań to drożyzna ale nie oszczędzam np. na cieśli bo widziałem znakomicie zepsute wole oka (vide budowa w Kielcach- wole oko z tyłu domu, SORRY kochani za szczerość) i karpiówkę na nich "najeżoną jak u chorej ryby". Wydaje mi się, że nie bardzo jest na czym przyoszczędzić poza stropem, który został przeprojektowany i duże podciągi zostały zamienione na belki stropowe (Terriva). Ciekaw jestem ile wam wyjdzie stan surowy bo być może naprawdę przepłacam. Pozdr. Sebi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebi1970 07.03.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Ściankę podnosimy na 1 pustak Ytong- 20 cm. Jak wspomniałem byliśmy w tym domu i pokoje na górze wydają nam sie wystarczająco duże jak na nasze potrzeby (2 dzieci i 2 koty). Obawialiśmy się także kłopotów z oknem z przodu (wole oko). Po podniesieniu wyżej parapet sięgałby mojej małżonce do brody (o dzieciach nie wspomnę), a jego obniżenie nie jest takie proste no i zmieni płaszczyzny dachu. Dom jest jednak dość przysadzisty więc podniesienie do 50 cm. nie powinno mu w mojej opinii zaszkodzić. Tak samo twierdzi architekt z Archipelagu bo odwiedziłem ich biuro osobiście (jestem z Poznania więc mam stosunkowo niedaleko). Ze zmian będzie ich niewiele: salon kąpielowy zamiast pom. gosp. na piętrze- nad całym garażem powiększonym o 1,5 m w przód. Nie rezygnuję z pomieszczenia gospodarczego bo nie mamy piwnicy, a klamotów dużo. Salon nie jest w końcu taki mały. Ogród zimowy to wspaniały pomysł! Jak będziemy mieli kasę to chcemy go zrobić w miejscu dużych drzwi (tam pójdzie stół) pozostawiając tym samym zadaszony taras (kawka w letni, ciepły deszczyk na świeżym powietrzu nas kusi).Widziałem w Bydgoszczy, że zrezygnowali ze spiżarni. Podzielili ją mniej więcej na pół i w połowie stoi duża lodówka, a w połowie mają kabinę prysznicową. Mój cieśla twierdzi, że może być problem z kominem do kominka, który w projekcie wchodzi w belkę koszową na dachu i za kilka lat może przeciekać (nagromadzone liście itd.). Dlatego ja przesuwam komin głębiej w daszek nad tarasem i wychodzę z kosza (trzeba pamiętać o większej stopie fundamentowej). Pozdr,Sebi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolaartur 07.03.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Dzięki Sebi za odp. o tym problemie z kominem od kominka też słyszałam ale wydawało mi sie że to nie stanowi jakiegoś kłopotu bo przecież Pan Projektant JAKMUTAM osobiście go zaprojektował w tym miejscu, ale coraz bardziej się przekonuję ze teoria swoje a praktyka swoje. jednak nie chciałabym mieć przeciekającego dachu i zacieków na ścianie, więc dzięki za dobre rady Czekam na zdjęcia Waszej Klaryski Pozdr Karola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako75 22.03.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 A.... jeszcze mam pytanko czy robiliście jakieś zmiany wewnątrz tzn. rozkład pomieszczeń itp.bo myślimy nad rezygnacją z daszku i przerobieniem go ona ogród zimowy oraz chcemy powiększyć salon tak żeby nie było tego pomieszczenia nr 8,(tzn powiekszyć go o 8 i jej długość) żeby wszedł tam duży stół bez rezygnacji ze schodków. Troszkę martwi mnie łazienka na dole bez okienka... Mam nadzieję ze można zrozumieć to co napisałam Witam klarysowiczów ja jestem na etapie zmian w projekcie i też z żoną robimy ogród zimowy w miejsce tego daszku poza tym dokładamy okno w kuchni i całość podłogi w domu obnizamy do poziomu salonu. ściakę kolankową też chcemy podnieść tylko czekam na warónki zabudowy czy pozwolą podwyższyć mi budynek. Klarysa pięknym domem jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 26.03.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebi1970 26.03.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 No! Ładny ten dach, serio . Pozdr, Sebi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 26.03.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 witam! z dachem koniec http://foto.onet.pl/92u43,cbg90ck0cakc,u.html?P=1 Fajnie że już skończyliście - teraz to już z górki pozdrowienia PS My jeszcze nie zaczeliśmy - ale mamy ruszyć w maju. NIe mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolaartur 31.03.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Witam. Jak robicie ogród zimowy i jaki on będzie? Czy korzystacie z własnych pomysłów czy wzięliście kogoś do zaprojektowania ogrodu? Ogród całoroczny czy sezonowy (nieogrzewany). Przepraszam za wyrywkowe pytania ale nie mogę się skoncentrować bo dzieciaki wariują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako75 02.04.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam. Jak robicie ogród zimowy i jaki on będzie? Czy korzystacie z własnych pomysłów czy wzięliście kogoś do zaprojektowania ogrodu? Ogród całoroczny czy sezonowy (nieogrzewany). Przepraszam za wyrywkowe pytania ale nie mogę się skoncentrować bo dzieciaki wariują Przestrzeń między belkami i ścianami chcemy poprostu przeszklić, z tego powodu rezygnujemy z zewnętrznego kominka zeby nam nie kopciło na okna. Nie wiem jeszcze jakim sposobem rozwiązać dach albo dam polaciowe albo cały przeszkle i chce połaczyć sypialnię z tym ogrodem żeby powietrze dobrze krążyło znaczy sie ciepłe do góry z ogrodu a zimne z sypialni na dół. ogród zimowy ma być ogrzewany normalne grzejniki a nie podłogóka żeby roślinki nie powysychały. pozdrawiam. jak masz jeszcze jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebi1970 05.05.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Nie wiem na ile temat jest aktualny więc spytam krótko: jestem na etapie dachu więc zebrałem już nieco doświadczeń. Zainteresowanym chętnie odpowiem . Pozdrawiam Sebi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebi1970 05.05.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 witam! z dachem koniec http://foto.onet.pl/92u43,cbg90ck0cakc,u.html?P=1 Fajnie że już skończyliście - teraz to już z górki pozdrowienia PS My jeszcze nie zaczeliśmy - ale mamy ruszyć w maju. NIe mogę się doczekać Jak tam Klaryski . Są już okna? może jakieś aktualne zdjątka plis. Pozdrawiam, Sebi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 17.05.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 17.05.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 cześć mamy maj.... i jest dobrze mamy pozwolenie na budwę - zaczynamy z pierwszymi dniami czerwca. Elewacja będzie właśnie taka - zastanawiamy się jednynie nad kolorem karpiówki - albo czerwona angoba albo czarna - skończy się że weźmiemy co będzie Jeżeli się uda to jeszcze jesienią robimy tynki itd a potem pełne wyposażenie i na późną wiosnę się przeprowadzamy. Plan jest / harmonogram jest / kredyt się trochę obsuwa ale mam nadzieję ze będzie w ciągu miesiąca. Tak więc działamy ostro PS Za radą Sebastiana (pozdrawiamy!) powiększamy garaż - bardzo fajna zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts