Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 25 P+W E3 czy Leier ze Słowacji

Recommended Posts

Witam, Planuję rozpoczęcie budowy domu jednak większość tematów dotyczących materiału na ściany jest sprzed kilku lat a technologia i produkty zmieniały się w większym mniejszym stopniu. Mimo podzielonych zdań odnośnie materiału na ściany zdecydowałem się na ceramikę. Jednak pytanie brzmi jak wygląda porównanie pustaka ceramicznego POROTHERM 25 P+W firmy Leier kl.15 ze słowacji - a POROTHERM WIENERBERGER 25 E3 P+W. Oglądałem bloczki Leiera na składzie i wg. mnie jest wykonany na takim samym poziomie co WIENERBERGER. Czy mieliście styczność z pustakiem Leiera ze słowacji i który z pomiędzy tych dwóch lepiej wybrać.

W sumie wydawało mi się że Porotherm to nazwa zastrzeżona firmy Wienerberger, więc Leier nie może jej używać. Ja buduję właśnie z Porotherm 25 P+W. E3 ma cieńsze ścianki, niby żadna różnica , ale w parametrach wychodzi , a jak się porówna jeden i drugi naocznie, to różnice widać od razu. Do domków jednorodzinnych spokojnie można który którykolwiek brać, ale ja bym e3 nie chciał. Jeśli się zdecydujesz na Porotherm p+w to bierz z cegielni Oleśnica(koło Staszowa woj. świętokrzyskie). Najlepsze opinie mają. u mnie wjechało 20 palet i prawie bez odrzutów. Pozdrawiam

W sumie wydawało mi się że Porotherm to nazwa zastrzeżona firmy Wienerberger, więc Leier nie może jej używać. Ja buduję właśnie z Porotherm 25 P+W. E3 ma cieńsze ścianki, niby żadna różnica , ale w parametrach wychodzi , a jak się porówna jeden i drugi naocznie, to różnice widać od razu. Do domków jednorodzinnych spokojnie można który którykolwiek brać, ale ja bym e3 nie chciał. Jeśli się zdecydujesz na Porotherm p+w to bierz z cegielni Oleśnica(koło Staszowa woj. świętokrzyskie). Najlepsze opinie mają. u mnie wjechało 20 palet i prawie bez odrzutów. Pozdrawiam

E3 będzie miał wręcz lepszą izolacyjność termiczną od "cięzkiego" 25 PW :) Znam takich, co z E3 murowali dwupiętrowe domy, więc na pewno nie jest z tym materiałem tak źle :)