jazman 21.04.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 W jaki sposób sterować alarmem i automatyką budynkową. Mam na myśli bramy wjazdowe, garażowe, oświetlenie, rolety antywłamaniowe i to na razie tyle? Na pilot? Smartfonem (bo podobno jest taka możliwość) czy jeszcze inne sposoby? Zależy mi również na bezpieczeństwie, aby nie było możliwości obejścia systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianp 21.04.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Oprócz tych które wymieniłeś stosuje się jeszcze manipulatory. O ile smartfonem (przy pomocy aplikacji) czy pilotem sterujesz z zewnątrz, to manipulator zamieszczony jest wewnątrz budynku. Służy on do rozbrajania i uzbrajania alarmu, do sterowania automatyką - którą wymieniłeś - krótko mówiąc pełni rolę swoistego interfejsu użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazman 22.04.2016 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 A jakie systemy do zarządzania tymi wszystkimi elementami polecasz? Z tych które znam to Fibaro, Satel np Integra, Smarttech czy AmpioSystem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.04.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 W jaki sposób sterować alarmem i automatyką budynkową. Mam na myśli bramy wjazdowe, garażowe, oświetlenie, rolety antywłamaniowe i to na razie tyle? Na pilot? Smartfonem (bo podobno jest taka możliwość) czy jeszcze inne sposoby? Zależy mi również na bezpieczeństwie, aby nie było możliwości obejścia systemu. Przygotowałem okablowanie wyprowadzone pod podłączenie "automatyki" w oparciu o Integrę 128-WRL. Ta centrala pozwala na wysłanie bodajże 40 sterujących treści SMS. Puściłem okablowanie do sterowania zasilaniem roletami, okablowanie zasilania oświetleniem pewnych pomieszczeń (garaż, zewnętrzne, klatka schodowa itp.) i okablowanie do czujników otwarcia bramy garażowej i drzwi. Ewentualne pozostałe czujniki będą musiały być radiowe. Przewody oświetlenia i rolet są wyprowadzone pod podłączenie ekspanderów wejść i wyjść - przewody 5 żyłowe. Dodatkowo do rolet potrzebne będą sterowniki dopuszkowe jeżeli chcemy mieć włączniki zbiorcze. Ryzyko jest takie, że w razie awarii sytemu po wyjeździe męża na delegację zona z dziećmi pozostanie bez światła z zamkniętymi roletami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 22.04.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Ryzyko jest takie, że w razie awarii sytemu po wyjeździe męża na delegację zona z dziećmi pozostanie bez światła z zamkniętymi roletami Właśnie dlatego najbezpieczniej stosować systemy niescentralizowane o logice rozproszonej Lub ewentualnie scentralizowane w których moduły w razie awarii lub zwisu centrali przypiszą sobie wejścia odpowiednio do wyjść bądź mają fabrycznie przypisane. Integra jak padnie to leży cały dom, wszystko co jest do niej podłączone. Nie mówiąc o tym że słowo "inteligentny" jest w tym przypadku nie na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 23.04.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Największe doświadczenie mam z Integrą i ten system polecam. W końcu znalazł się ktoś na forum z doświadczeniem w systemie Integra z przeznaczeniem na automatykę domową. Bardzo chętnie pooglądam Twoje prace, opisy - jakie były oczekiwania klienta, a jakie funkcjonalności udało się zrealizować - bo do tej pory na forach mieliśmy podekscytowanych klientów z listą życzeń, którzy to później przepadali jak kamień w wodę, albo z założonych celów udało im się zrealizować z 30%. Mile widziane zdjęcia rozdzielnicy, jak zabezpieczyłeś system na wypadek awarii płyty głównej żeby móc ręcznie w prosty sposób wyłączyć/załączyć światło, podnieść opuścić rolety ? Bramy wjazdowe, garażowe tutaj mniejszy problem, bo przeważnie mają autonomiczne piloty, czy lokalne sterowanie. Prosimy o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 24.04.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Największe doświadczenie mam z Integrą i ten system polecam. Jest polski, sprawdzony, z dobrym wsparciem techniczny, rozwojowy - bo w kolejnych edycjach pojawiają się nowe funkcjonalności. Cenowo też jest do zaakcpetowania. Sprostowanie. Powinieneś napisać: "Jedyne doświadczenie jakie mam w automatyce budynkowej to jedna instalacja na Integrze. Polecam bo jest polski, rozwojowy i jedyny jaki znam. Można nawet włączać zdalnie oświetlenie i opuszczać rolety. Może i ma słabą logikę i zero zabezpieczeń na wypadek awarii centrali ale za to jest bardzo tani." jak zabezpieczyłeś system na wypadek awarii płyty głównej żeby móc ręcznie w prosty sposób wyłączyć/załączyć światło, podnieść opuścić rolety? Dobrze wiesz kasprzyk że zadałeś pytanie retoryczne. Koleś wpuścił klienta w kanał instalując mu automatykę na integrze i prawdopodobnie sam nie jest świadomy faktu że prawdopodobnie prędzej czy później klient zadzwoni że dom mu nie działa. Polecam, Pana Pawła, niestety zgubiłam telefon, świetny fachowiec, mój mąż ma świra na punkcie sterowania wszystkim w domu a ten człowiek temu sprostał renataLL nie wiem czy jesteś pracownikiem firmy marketingowej czy właścicielem firmy nucreo. Jeśli to pierwsze to w życiu nie skorzystałbym z tak tandetnej i nieudolnej reklamy. Jeśli to drugie to świadczy o tym że nie macie roboty skoro uciekacie się do tak tandetnej i nieudolnej reklamy. Czy na tym forum nie ma już żadnego moderatora? Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 24.04.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 a wracając o tematu.. gdzieś czytałem, że w Satel Integra można połączyć obsługę alarmu (np okienne kontaktrony) z podstawowa obsługa automatyki (regulacja rolet,symulowanie obecności itp) Teraz czytam, że Integra "...ma słabą logikę i zero zabezpieczeń na wypadek awarii..." hmm moj elektryk proponował mi połączenie Integry z Fibaro. Fibaro po to by w sposób graficzny mieć możliwość kontroli nad wydawanymi poleceniami (np obserwować status zamknięcie lub otwarcia poszczególnych grup rolet). Wada Fibaro jest cena. Nie wiem czy takie połączenie jest dobry pomysłem. A jeżeli tak to czy jest to pomysł optymalny pod względem funkcji i kosztów?? A może połączyć Integre z systemem F&F Pabianice czyli F&home ? Co o tym sądzicie?? Pozdrav PSElektryk wchodzi na moją budowę na początku lipca więc muszę się spieszyć z wtajemniczaniem w temat sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 24.04.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) gdzieś czytałem, że w Satel Integra można połączyć obsługę alarmu (np okienne kontaktrony) z podstawowa obsługa automatyki (regulacja rolet,symulowanie obecności itp) Teraz czytam, że Integra "...ma słabą logikę i zero zabezpieczeń na wypadek awarii..." Wszystko to jest prawdą. I to że w Integrze można połączyć obsługę alarmu z podstawową obsługą automatyki i to że ma słabą logikę i zero zabezpieczeń na wypadek awarii centrali. Nawet wymienione przez ciebie fibaro ma zabezpieczenie na wypadek awarii centrali bo ma przypisane wejścia w modułach analogicznie do swoich wyjść o czym w integrze możesz pomarzyć. Wada Fibaro jest cena. Ja bym mógł wymienić kilkanaście innych wad Fibaro ale z pewnością nie wymieniłbym ceny. Jeżeli budujesz dom to głupotą jest wchodzić w jakiekolwiek systemy bezprzewodowe skoro nic nie stoi na przeszkodzie żeby pociągnąć magistrale. My jak najbardziej stosujemy Integrę ale tylko jako system alarmowy. Do automatyki używamy rozproszonego Ampio, ale jak dla Ciebie Fibaro jest za drogi to Ampio wychodzi podobnie. Może ciut taniej ale niewiele Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.04.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 HIHI faktycznie cena to najmniejsza wada. Z tym bym się zgodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 24.04.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 O. Widzę że i moderator jakiś się znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 24.04.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Przyznam, że juz przy wyborze rolet i spsobu ich sterowania mój elektryk odradził mi wybór sterowania radiowego. Dał mi do zrozumienia, że t nie ma sensu i powiedział iz do założonych rolet zostanie podłączone coś takiego http://www.zamel.pl/pl,223,3717,sterownik_rolet_dopuszkowy_srp02.html Nie wiem jak to ma później działać. Coś mówił iz podłączenie tych sterowników dopuszkowych sprawi iz bedę mógł sterować roletami (grupami rolet) zarówno z interfejsu graficznego jak i z przełączników nna ścianie. Mam nadzieje, że dobrze go zrozumiałem. Jeżeli Ampio i Fibaro sa podobne w kwestii ceny... to jaka jest przewaga Ampio (z punktu widzenia funkcjonalności) Co ma Ampio czego nie ma Fibaro? Na stronie Ampio jest napsane iz mam możliwość sterowania wentylacją. Czy oznacza to że do Ampio jest możliwość podłączenia centrali rekuperacyjnej THESSLA GREEN:AirPack 300v ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.nowicki 24.04.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 w małych instalacjach nie ma sensu sterować całym domem z pozycji alarmu. Aby zrobić to dobrze instalacja będzie droga. Rozsądniej będzie połączyć dwa proste systemy, np satel (jakas versa albo mała integra) i np exta free z zamela z kontrolerem do łączenia się z tabletem. Taki rozproszony system będzie tańszy i wbrew pozorom ma więcej możliwości, a z wieloma zagadnieniami poradzisz sobie sam. U mnie alarm poza funkcją ochrony steruje jeszcze oświetleniem nocnym właśnie w integracji z zamelem który to z kolei jest sterowany z tableta i komórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.04.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Wada Fibaro jest cena. Skoro Fibaro dla ciebie jest zbyt drogie, to daruj sobie tą automatykę, bo w przypadku awarii nie będzie cię stać na jej usunięcie. Jak obecny elektryk przestanie być elektrykiem lub będzie zbyt zarobiony, to kto ci ten patenciarski system naprawi? Nie wiem czy takie połączenie jest dobry pomysłem. A jeżeli tak to czy jest to pomysł optymalny pod względem funkcji i kosztów?? A może połączyć Integre z systemem F&F Pabianice czyli F&home ? Co o tym sądzicie?? Z g+wna bata nie ukręcisz. Ale jak widać do niektórych to nie dociera. PS Elektryk wchodzi na moją budowę na początku lipca więc muszę się spieszyć z wtajemniczaniem w temat sterowania. Zrób normalną elektrykę bez patentów ignoranta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 24.04.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Jeżeli Ampio i Fibaro sa podobne w kwestii ceny... to jaka jest przewaga Ampio (z punktu widzenia funkcjonalności) Co ma Ampio czego nie ma Fibaro? Przede wszystkim system magistralny. Czyli komunikacja nieporównywalnie bezpieczniejsza i pewniejsza. Po drugie system o inteligencji rozproszonej. Czyli od serwera w zasadzie nic nie zależy a moduły są autonomicznymi jednostkami o własnej, sporej logice. Po trzecie szereg interfejsów których z tego co wiem w F nie znajdziesz. Np. RS232, RS485, RS485(ModBus), KNX i w razie czego bezprzewodówka o zasięgu kilku kilometrów. Od paru tygodni jest też z-wave, więc gdybyś z jakiegoś powodu chciał coś podłączyć np. ze wspomnianej powyżej firmy Fibaro to bez problemu. Na stronie Ampio jest napsane iz mam możliwość sterowania wentylacją. Czy oznacza to że do Ampio jest możliwość podłączenia centrali rekuperacyjnej THESSLA GREEN:AirPack 300v ? Np. za pomocą interfejsu ModBus. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 24.04.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) A może połączyć Integre z systemem F&F Pabianice czyli F&home ? Co o tym sądzicie?? W F&F system alarmowy można zintegrować tylko za pomocą modułu wejść. Czyli taka integracja "na około". Musisz wyposażyć centralę alarmową w moduły wyjść żeby wyjść do wejść automatyki. Taka trochę "wioska". A gdybyś chciał kontrolować w pełni większy system alarmowy to masakra. Szafa z samymi modułami wyjść i wejść tylko do samej integracji. Najlepsza integracja Integry odbywa się po RS232 lub KNX. Bezpiecznie, pewnie i przejmujesz kontrolę nad prawie wszystkim na co pozwala integra, łącznie z bezpiecznym zazbrajaniem systemu za pomocą aplikacji sterującej automatyką budynku. Pisząc bezpiecznie mam na myśli że musisz wbić kod w aplikacji a nie wyzwalać zazbrajanie np. zaprogramowanym wejściem w centrali. Tak wygląda zazbrajanie Integry z Ampio na telefonie jak masz połączenie z transmisją danych (np. rs232) Jak integracja odbywa się po wejściach i wyjściach to jedyne co możesz zrobić to zazbroić i rozbroić system automatyką wyzwalając wejście w Integrze a to już nie do końca jest bezpieczne. Chyba że zrobimy to niezależnie od automatyki komunikacją GSM np. sms-em. Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 24.04.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Bezpiecznie, pewnie i przejmujesz kontrolę nad prawie wszystkim na co pozwala integra, łącznie z bezpiecznym zazbrajaniem systemu za pomocą aplikacji sterującej automatyką budynku. Pisząc bezpiecznie mam na myśli że musisz wbić kod w aplikacji a nie wyzwalać zazbrajanie np. zaprogramowanym wejściem w centrali. Czyli jeżeli dobrze rozumiem to Integra + RS232 lub KNX + Ampio i to powinno hulać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 24.04.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Czyli jeżeli dobrze rozumiem to Integra + RS232 lub KNX + Ampio i to powinno hulać ? Ampio integruje się z Integrą głównie po RS232, aczkolwiek po KNX też jest to możliwe. Żeby zintegrować Integrę z magistralą Ampio potrzebne są dwa moduły. Jeden z Satela INT-RS oraz z Ampio Mcon232. Wtedy system widzi wszystko co dzieje się w Integrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts