Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka, poziomowanie, styropian kto ma to wymierzyć?

galante

Recommended Posts

Szlichta na parterze domu 1/2 podpiwniczonego+1/2garaż na stropie teriva 2. Sporo nierówności. Ma być ogrzewanie podłogowe na styropianie + wylewka.

Walczę o każdy cm wysokości aby było cieniej.

Mam firmę poleconą do wykonania całej hydrauliki + ogrzewanie podłogowe ale bez zalania wylewki (bo się tym nie zajmują) no powiedzmy że tak jest choć wolałbym aby ten co robi ogrzewanie również zalał rury.

1.Ok hydraulik sugeruje położenie 4cm styropianu zwykłego + 7 wylewka (w tym rury ogrzewania podłogowego). Wolałbym 3ch styropianu bardzo twardego na zakładkę ale hydraulik mówi, że NIE, bo klipsy do rurek ogrzewania podłogowego wymagają 4cm styropianu!!!!!!! Czy to prawda?

2. Nie mogę zamówić drzwi balkonowych i wejściowych, bo nie czuję wypoziomowania podłogi!!!!!!

Zależy mi na obrysowaniu ścian wszystkich pomieszczeń i finalnym zaznaczeniu wysokości wylewki!!!!!!!!!! Kto ma to zrobić???????????????

Hydraulik mówi proszę wziąć wylewacza wylewki z miernikiem laserowym, który pomierzy nierówności szlichty, różnice na stropie w różnych

pomieszczeniach, weźmie pod uwagę 4+7cm i obrysuje finalny poziom na ścianach koło drzwi balkonowych i wyjściowych!!!!!!

Moim zdaniem to hydraulik ma wyrównać szlichtę pod folię, styropian i wylewkę dodać 4+7 i przygotować wylewaczowi poziom do wylania!!!!!!!!! TAK czy NIE.

Jaka powinna być kolejność czynności przygotowania finalnego ogrzewania podłogowego i wylewki?

Moim zdaniem to hydraulik powinien najpierw:

1. wyrównać na gotowo szlichtę poziomując wszystkie pomieszczenia możliwie do jednej wysokości.

2. wtedy obrysowuje zamierzony poziom wylewki dla wylewacza biorąc pod uwagę 4+7cm

3. kładzie folię, styropian, podłogówkę...

4. kasuje pieniądze za dobrze wykonaną robotę!!!!!!!!!!

TAK czy NIE.

Szlichta na parterze domu 1/2 podpiwniczonego+1/2garaż na stropie teriva 2. Sporo nierówności. Ma być ogrzewanie podłogowe na styropianie + wylewka.

Mam firmę poleconą do wykonania całej hydrauliki + ogrzewanie podłogowe ale bez zalania wylewki (bo się tym nie zajmują) no powiedzmy że tak jest choć wolałbym aby ten co robi ogrzewanie również zalał rury.

1.Ok hydraulik sugeruje położenie 4cm styropianu zwykłego + 7 wylewka (w tym rury ogrzewania podłogowego). Wolałbym 3ch styropianu bardzo twardego na zakładkę ale hydraulik mówi, że NIE, bo klipsy do rurek ogrzewania podłogowego wymagają 4cm styropianu!!!!!!! Czy to prawda?

2. Nie mogę zamówić drzwi balkonowych i wejściowych, bo nie czuję wypoziomowania podłogi!!!!!!

Zależy mi na obrysowaniu ścian wszystkich pomieszczeń i finalnym zaznaczeniu wysokości wylewki!!!!!!!!!! Kto ma to zrobić???????????????

Hydraulik mówi proszę wziąć wylewacza wylewki z miernikiem laserowym, który pomierzy nierówności szlichty, różnice na stropie w różnych

pomieszczeniach, weźmie pod uwagę 4+7cm i obrysuje finalny poziom na ścianach koło drzwi balkonowych i wyjściowych!!!!!!

Moim zdaniem to hydraulik ma wyrównać szlichtę pod folię, styropian i wylewkę dodać 4+7 i przygotować wylewaczowi poziom do wylania!!!!!!!!! TAK czy NIE.

Jaka powinna być kolejność czynności przygotowania finalnego ogrzewania podłogowego i wylewki?

1. wyrównać na gotowo szlichtę poziomując wszystkie pomieszczenia możliwie do jednej wysokości.

2. wtedy obrysowuje zamierzony poziom wylewki dla wylewacza biorąc pod uwagę 4+7cm

TAK czy NIE.

Jak ty sobie wyobrazasz rownanie wylewki? Szlifowanie calosci czy nadlewanie? Rowno powinni zostawic ci co robili strop. Jezeli chodzi o podlogowke to z tego co wiem sa dwa sposoby, wylewkarze rozkladaja styro, pozniej przychodzi hydraulik i rozklada rurki a pozniej wylewkarze leja. Albo hydraulik rozklada styro, bo tez jest typowy pod podlogowke, podajze ma takie klamerki do rurek a pozniej wylewkarz wylewa juz do poziomu na calym pieterze. Poziom wyrownuje sie wylewka a nie styropianem

NIE. U hydraulika nie widziałem narzędzi do wykonywania wylewki.

Gdzie i jakie poziomy to można łatwo odczytać z projektu. Raczej zawezwałbym wylewacza jak to ująłeś z poziomicą laserową, aby pomierzył poziomy i wykonał wylewkę wyrównującą. Hydraulik powinien mieć równy t/z chudziak do układania styropianu, folii i rurek. Brak klawiszowania płyt styro na nierównym chudziaku pozwoli spodziewać się prawidłowego ułożenia ogrzewania podłogowego.

Pozdrawiam

Cezary

Panowie nie wdając się w szczegóły: projekt nie zawiera w ogóle opcji ogrzewania podłogowego, a równego wylewania szlicht 15 lat temu nie dopilnowałem...

Muszę z tego wybrnąć...

Podłogi na obu poziomach moim zdaniem trzymają poziomy. To nie jest kwestia przesunięć poziomów rzędu kilku centymetrów tylko są pewne miejscowe nierówności szlichty wynikające z nierównego rozprowadzenia zaprawy z gruchy oraz resztek tynku i gipsu z niezabezpieczenia podłóg przez tynkarzy.

Moim zdaniem aby wybrnąć ktoś musi to wyrównać aby uniknąć efektu klawiszowania.

Wziąłem firmę do rozprowadzenia CO i całej hydrauliki (poleconą). Przyjechał szef obejrzał i widząc nierówności powiedział, że on te nierówności zniweluje, później podsypie piachem i musi być OK.

Teraz jak dzwonię o wyrównanie i pomierzenie to mówi proszę znaleźć wylewacza to on to zrobi...

Ok dał mi namiar, jutro się z nim przybiłem na budowie i co uradzimy? Napiszę!!!!

Ja to widzę tak ale może śnię...

Przyjechał hydraulik od Co. Zobaczył, że podłoga nierówna i powinien powiedzieć moim zdaniem tak. Nie dopilnował pan kiedyś to teraz trzeba to poprawić i za to zapłacić i to on powinien dopilnować tego wyrównania, bo on będzie kładł styropian pod podłogówkę.

Moim zdaniem powinien powiedzieć, że koszt samego wyrównania to Xzłotych i albo ma ludzi którzy to zrobią albo polecić innych ludzi, którzy to są w stanie zrobić.

A to może być tak, że jutro przyjedzie wylewacz i powie, że to krzywe ale on tego nie zrobi, bo on tylko wylewa.

Nie wiem jak funkcjonują dziś firmy wykończeniowe ale widzę, że nic się przez 20 lat nie zmieniło (bo 20 lat temu wybudowałem ten dom i nigdy w nim nie zamieszkałem).

Moim zdaniem hydraulik powinien już na wstępie mieć w głowie ludzi lub firmę współpracującą, której na telefon poleci wyrównanie podłóg i dopilnować aby wyrównała te poziomy tak aby on z czystym sumieniem mógł położyć styropian bez jakiegokolwiek efektu klawiszowania, podłogówkę, a później mieć zaprzyjaźnionego wylewacza, który wyleje wylewkę.

Ja jestem od płacenia a nie od mierzenia, szukania wylewacza, mierniczego poziomów itd.

Ja dalej takiego hydraulika nie polecę. Rozumiem, że on nie jest od skrobania betonów, bo dziś jest wąska specjalizacja ale powinien mieć taką siatkę współpracujących firm, że on dziś koledze wylewaczowi znajdzie robotę, a później wylewacz podeśle mu innego klienta.

Przecież nie ja pierwszy mam podłogowe krzywizny i na pewno nie ja powinienem sobie płacić za wyrównanie podłóg, bo się na tym nie znam.

Proszę o opinie!!!!!!!!!!

Edytowane przez galante

@galante. Widzę że Twoja postawa jest bardzo roszczeniowa. Hydraulik za to że nie zna wylewacza ma już przechlapane, a na budowę jeszcze nie przyniósł żadnej rurki. Raczej jest w Twojej gestii dopilnowanie poszczególnych etapów budowy, osobiście lub za pośrednictwem nadzorcy. To jest tak że tynkarz odbiera prace murarskie i ich jakość, a n/p hydraulik sprawdza równość posadzki do swojego etapu pracy. Posadzka (chudziak) ma być równa.

Zamawiaj wylewacza z masami samopoziomującymi, ewentualnym wcześniejszym gruntowaniem i po sprawie.:)

Pozdrawiam

Cezary

TAK czy NIE.

Właśnie kładą mi podłogówkę. Ten sam problem co u Ciebie. W jednym pomieszczeniu chciałem jak najmniej styropianu, hydraulik powiedział, że minimum 4 cm styro ze względu na klipsy do rurek. Dałem 4 cm i spokój. Co do stropu to też mam niezbyt równo. Hydraulicy robią na tym i nie słyszałem żadnych narzekań. Po nich wchodzi firma od posadzek, wyznacza poziom laserem i do roboty. Hydraulik nie jest od równania powierzchni. Zresztą po co to robić jak i tak na wszystko pójdzie posadzka? Pozdrawiam.

Hydraulik nie jest od równania powierzchni. Zresztą po co to robić jak i tak na wszystko pójdzie posadzka? Pozdrawiam.

Ano po to aby nie było efektu klawiszowania styropianu, a w efekcie aby nie pękała wylewka i w skrajnych wypadkach aby nie doprowadziła do uszkodzeń mechanicznych rurek podłogówki!

http://tynkiwpolsce.pl/porady-artykul-17-wylewki,na,ogrzewaniu,podlogowym

Czy mam rację Panowie, że wyrównanie podłoża pod folię, styropian, podłogówkę jest niezbędne?????????????

I jeszcze do cezary.pl

Za skuteczność i bezawaryjność ogrzewania podłogowego odpowiada hydraulik kładący rurki!!!!!!!!!!

Moim zdaniem to hydraulik sam lub przez podwykonawcę musi doprowadzić do takiej powierzchni aby bez wahania udzielić gwarancji bezawaryjności podłogówki.

Mój hydraulik widział nierówną podłogę i jeśli nie doprowadzi do jej wyrównania to ponosi winę za ewentualne usterki powykonawcze podłogówki.

Czy mam rację Panowie, czy nie? U mnie podłoga jest taka jaka jest i trzeba ją moim zdaniem wyrównać! Tak czy NIE?

Edytowane przez galante

Ano po to aby nie było efektu klawiszowania styropianu, a w efekcie aby nie pękała wylewka i w skrajnych wypadkach aby nie doprowadziła do uszkodzeń mechanicznych rurek podłogówki!

Czy mam rację Panowie, że wyrównanie podłoża pod folię, styropian, podłogówkę jest niezbędne?????????????

I jeszcze do cezary.pl

Za skuteczność i bezawaryjność ogrzewania podłogowego odpowiada hydraulik kładący rurki!!!!!!!!!!

Moim zdaniem to hydraulik sam lub przez podwykonawcę musi doprowadzić do takiej powierzchni aby bez wahania udzielić gwarancji bezawaryjności podłogówki.

Mój hydraulik widział nierówną podłogę i jeśli nie doprowadzi do jej wyrównania to ponosi winę za ewentualne usterki powykonawcze podłogówki.

Czy mam rację Panowie, czy nie? U mnie podłoga jest taka jaka jest i trzeba ją moim zdaniem wyrównać! Tak czy NIE?

Nic nie będzie klawiszować ani nie popęka, przecież w posadzkę idzie siatka zbrojeniowa.

I jeszcze do cezary.pl

jak to mówią, czort swoje i pop swoje.

Za skuteczność i bezawaryjność ogrzewania podłogowego odpowiada hydraulik kładący rurki!!!!!!!!!! zgadza się, ale nie za zakres prac wylewacza. Jak posadzka nie równa to hydraulik przeważnie, jak jest odpowiedzialnym człowiekiem, odmawia.

Napisałem Ci wcześniej co zrobić żeby hydraulik miał otwarty front robót. I niezależnie czy wyrównanie powierzchni zrobi wylewacz czy hydraulik, a może też elektryk.

Pozdrawiam

Cezary

1. Dziś przybył wylewacz, który zajmuje sie tylko takimi zleceniami.

Faktycznie posiadał miernik laserowy. Pomierzył profesionalnie biorąc pod uwagę futryny, schody i pozaznaczał mi punkty odniesienia.

Jedyne czym mnie zadziwił to to, że bez siatki położy mi bez reklamacji jastrych betonowy 5cm z rurkami w środku.

Byłem zaskoczony i uradowany bo szukam centymetrów i poprosiłem go o wyznaczenie wysokości finalnej wylewki na 10cm (4styro+6 wylewka, a wiec dołożyłem 1cm ).

Teraz zachodzę w głowę czy on to zrobi dobrze, bo wszyscy na forach sugerują minimum 7cm, a on kładzie 5 i jako bez problemu ma to hulać, bo on nie miewa reklamacji.

Czy to możliwe aby cementową wylewkę wykonać prawidłowo na 5cm?

2. Zastanawiam się teraz nad anhydrytem. Czy stosuje się tak jak kombinuję u mnie:

- cały parter anhydrytem, bo brakuje mi centymetrów Byłoby 4cm styro + 5 anhydryt.

- łazienka tylko na poddaszu w wylewce cementowej?

Obawiam się gipsu w łazience z prysznicem i wodą lejącą się po glazurze. Wiem, że zabezpieczyć np. folią w płynie ale jednak obawy mam.

Może wziąć dwie firmy to i drożej ale większa pewność?

1. Dziś przybył wylewacz, który zajmuje sie tylko takimi zleceniami.

Faktycznie posiadał miernik laserowy. Pomierzył profesionalnie biorąc pod uwagę futryny, schody i

pozaznaczał mi punkty odniesienia.

Jedyne czym mnie zadziwił to to, że bez siatki położy mi bez reklamacji jastrych betonowy 5cm z rurkami w środku.

Byłem zaskoczony i uradowany bo szukam centymetrów i poprosiłem go o wyznaczenie wysokości finalnej wylewki na 10cm (4styro+6 wylewka, a wiec dołożyłem 1cm ).

Teraz zachodzę w głowę czy on to zrobi dobrze, bo wszyscy na forach sugerują minimum 7cm, a on kładzie 5 i jako bez problemu ma to hulać, bo on nie miewa reklamacji.

Czy to możliwe aby cementową wylewkę wykonać prawidłowo na 5cm?

2. Zastanawiam się teraz nad anhydrytem. Czy stosuje się tak jak kombinuję u mnie:

- cały parter anhydrytem, bo brakuje mi centymetrów Byłoby 4cm styro + 5 anhydryt.

- łazienka tylko na poddaszu w wylewce cementowej?

Obawiam się gipsu w łazience z prysznicem i wodą lejącą się po glazurze. Wiem, że zabezpieczyć np. folią w płynie ale jednak obawy mam.

Może wziąć dwie firmy to i drożej ale większa pewność?

W przyszłym tygodniu leję posadzki. Grubość ok 8 na styropiania 20 cm, zatopiona stalowa siatka zbrojąca z drutu fi 3, oczko 10x10, cement expert 42,5. Dawaj siatkę, 2,5 mkw kosztuje ok 5 zł, zawsze pewniejsza i mocniejsza powierzchnia a przy 5 cm grubości to już siatka nie wyjęta.

@galante Dobrze że dotarłeś do fachowca.

Wylewka anhydrytowa jest bajecznie równa i mocna. Faktem jest że zabezpieczenie przeciw wilgoci w łazience należy zrobić starannie i odpowiednimi materiałami. Folia, guma w płynie i taśmy na łączeniu ścian z podłogą, a w prysznicu pionowe połączenia ścian również. Taśma kosztuje w granicach 7,- zł/mb. Jeśli na parterze masz podłogę na gruncie to 4 cm styro jest bardzo skromną izolacją. Rozważ zastosowanie płyty z pianki PUR/PIR o lambdzie 0,022 - 0,02 to ekwiwalent 6 cm styro.

Do posadzki anhydrytowej o gr. 5 cm nie potrzeba żadnego zbrojenia.

Pozdrawiam

Cezary

@galante Dobrze że dotarłeś do fachowca.

Wylewka anhydrytowa jest bajecznie równa i mocna. Faktem jest że zabezpieczenie przeciw wilgoci w łazience należy zrobić starannie i odpowiednimi materiałami. Folia, guma w płynie i taśmy na łączeniu ścian z podłogą, a w prysznicu pionowe połączenia ścian również. Taśma kosztuje w granicach 7,- zł/mb. Jeśli na parterze masz podłogę na gruncie to 4 cm styro jest bardzo skromną izolacją. Rozważ zastosowanie płyty z pianki PUR/PIR o lambdzie 0,022 - 0,02 to ekwiwalent 6 cm styro.

Do posadzki anhydrytowej o gr. 5 cm nie potrzeba żadnego zbrojenia.

Pozdrawiam

Cezary

Napisz jeszcze ile to wszystko kosztuje, to mu się roboty odechce.

Napisz jeszcze ile to wszystko kosztuje, to mu się roboty odechce.

To ma ogrzewać piwnicę i garaż podłogówką z parteru?

Zabezpieczenie przeciw wilgoci w łazience, należy zrobić tak jak opisałem wcześniej, niezależnie od materiału z jakiego wykonany jest jastrych.

Pozdrawiam

Cezary

• 4 weeks później...

Dzień Dobry, najlepszej jakości usługi wcale nie muszą być drogie. W przypadku Lafarge produkt wraz z wykonaniem dostępne są już od 21 zł za m2. Cena zależna jest od miejsca wykonywanej usługi, więc najlepiej dowiedzieć się bezpośrednio u przedstawiciela pod numerem 22 250 22 43.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge.